Hlavní navigace

Hello bank! mění sazebník poplatků: levnější europlatby a výběry z bankomatů

31. 10. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hello bank se od příštího měsíce zbavuje některých předpotopních poplatků, jako je například náhrada nákladů spojených s vymáháním splatného závazku, za který si banka dosud účtovala 600 Kč. Čekají ji však i další změny.

Další bankou, které chystá v brzké době změny, je Hello bank. Sazebník poplatků a tarifů mění už od 13. listopadu 2019. Poplatky mění v krátkém časovém horizontu i banky jako UniCredit BankMONETA Money BankOberbankSberbank nebo Volksbank Raiffeisenbank Nordoberpfalz.

Banka se rozhodla přistoupit k podrobnější specifikaci autorizace. V současnosti může být v rámci autorizace platební karty u plateb na internetu požadováno zadání čísla karty, dále sdělení čtyřmístného údaje o expiraci karty, případně třímístného kontrolního číselného kódu (tzv. CVC2). U transakce se zabezpečením 3D Secure je jedním z autorizačních údajů také jednorázové heslo pro danou platební transakci zaslané SMS zprávou na číslo mobilního telefonu, které jste bance dříve uvedli, popřípadě k tomuto účelu může sloužit i kombinace jednorázového a statického hesla, tak zvaného ePINu. Dalším způsobem ověření totožnosti může být autorizace prostřednictvím spárované mobilní aplikace a zadání autorizačního PIN kódu aplikace, případně hesla nebo použití biometrického snímače.

Chystané změny

Banka si pro klienty připravila několik změn. Například na jednorázovém příkazu k úhradě ani na trvalém příkazu u úvěrového účtu už nebudete muset uvádět jako jeden z povinných údajů číslo kreditní karty, nýbrž číslo revolvingového úvěru (u Hello bank! lze platbu posílat i z kreditní karty). V případě nedostatku finančních prostředků na účtu u inkasa se banka zavázala k tomu, že se o provedení platby bude pokoušet po dobu 5 následujících pracovních dnů místo pěti po sobě jdoucích kalendářních dnů. Pokud banka provede bankovní transakci bez vašeho souhlasu, vrátí vám nejenom danou částku, ale i případné ušlé úroky.

V případě inkasa obecně platí, že jej lze založit, změnit, případně zrušit do konce dne, který bezprostředně předchází dni provedení příkazu. Ovšem pokud prostřednictvím inkasa plánujete splácet úvěr, který u banky máte, musíte jej založit nejpozději šest pracovních dnů před 17. kalendářním dnem daného měsíce, jinak bude splátka provedena až následujícího měsíce a vy se dostanete do zpoždění se splátkami.  

Na čem ušetříte

U běžných, spořicích a základních účtů se ruší poplatek 50 Kč za zaslání výpisu poštou a poplatek 30 Kč za každý výběr hotovosti z bankomatu v zahraničí. Ruší se také poplatek za odchozí platbu SEPA ve výši 80 Kč. Příchozí i odchozí platby SEPA mají být nyní zdarma. V režimu SEPA lze posílat europlatby do zemí Evropského hospodářského prostoru (EHP). Na některých poplatcích ušetříte, protože zlevní. Třeba zaslání informační SMS (za balíček) měsíčně zlevní z 30 Kč na 20 Kč. 

skoleni_15_4

Banka ruší bizarní poplatky u úvěrů

Hello bank ruší i některé z poplatků u úvěrů, jako je náhrada nákladu spojených s vymáháním splatného závazku. Zmíněný poplatek činil 600 Kč. Ruší se také poplatek za zaslání upomínky ve výši 100 Kč a poplatek za vrácení přeplatku poštovní poukázkou ve výši 100 Kč. Platit už nebudete muset ani smluvní pokutu za prodlení s úhradou splátky po splatnosti ve výši 0,1 % denně z částky splátky v prodlení nebo poplatek za přiřazení neidentifikovatelné splátky k úvěrovému účtu, který byl u prvních dvou plateb zdarma a u každé další činil 100 Kč.   

Výběr hotovosti z bankomatu ostatních bank v ČR a zahraničí
Služba  Poplatek účtovaný nyní Poplatek účtovaný od 13. 11. 2019
Výběr z cizího bankomatu na území ČR (běžný účet) První 3 výběry v měsíci zdarma, každý další výběr 30 Kč První 3 výběry v měsíci zdarma, každý další výběr 30 Kč
Výběr z cizího bankomatu v zahraničí (běžný účet) Každý výběr 30 Kč První 3 výběry v měsíci zdarma, každý další výběr 30 Kč
Výběr z cizího bankomatu na území ČR (úvěrový účet)   80 Kč

Na čem si připlatíte

Zvýší se naopak poplatek účtovaný za dotaz na výši zůstatku na úvěrovém účtu zadaném u bankomatu cizí banky, a to z 11 Kč na 30 Kč. O něco málo se zvýší i měsíční poplatek u úvěrů za službu SMS INFO, a to z 19 Kč na 20 Kč. Za měsíční zaslání výpisu z úvěrového účtu poštou nyní zaplatíte 30 Kč, ale od 13. 11. 2019 podraží na 50 Kč.  

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).