Hlavní navigace

Finanční produktové novinky v listopadu: Android Pay je v ČR, úrokové sazby rostou

30. 11. 2017
Doba čtení: 20 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Android Pay dorazil do České republiky a odstartoval se 4 bankami. V oblasti financí máme ale více novinek. Banky zvedají úrokové sazby, dopravci zlevňují i zdražují a zavádí se výjimky z EET.

Pojišťovnictví

Android Pay je v ČR: zatím se 4 bankami

V České republice byla oficiálně spuštěna služba Android Pay. Máte tak další možnost, jak platit mobilním telefonem. Zatím ale Android Pay podporují pouze 4 banky:

Android Pay využívá bezkontaktní technologii tokenizace, která se používá k odesílání a procesu platby přes Android Pay. Vaše jméno a úplné údaje o kartě se tak v aplikaci nezobrazují a prodejce je nezná. Token je nastaven pouze pro určitou mobilní aplikaci, takže jej není možné zachytit a zneužít k nákupu po internetu někde jinde.

Zaplatit přes Android Pay můžete kdekoli, kde uvidíte bezkontaktní symbol. Aplikace je k dispozici ke stažení na Google Play. Podrobně jsme o službě psali v článku Android Pay je v Česku. Startuje se 4 bankami.

Allianz pojišťovna: elektromobily mají levnější pojištění

Allianz pojišťovna zavedla nové kritérium při určování ceny havarijního pojištění. Pokud máte elektromobil a uzavřete u pojišťovny havarijní pojištění, dostanete 30% slevu.

Pojišťovna tento krok zdůvodňuje tím, že elektromobily kladou na řidiče nižší nároky a tím zvyšují bezpečnost jízdy. Při sjednávání povinného ručení pak coby majitel elektromobilu spadnete do nejlevnější kategorie.

ČMSS: pojistěte se pro případ, že váš nájemce někoho vytopí

Českomoravská stavební spořitelna nabízí ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou dvě nová pojištění. Sjednat si můžete ochranu splátek v případě poškození stavby anebo pojištění odpovědnosti nájemce stavby.

Pokud při splácení úvěru dojde k významnému poškození stavby, převezme pojišťovna za klienta úhradu předepsané splátky úvěru, a to až po dobu půl roku, vysvětlil místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.

Pojištění odpovědnosti nájemce stavby je určeno těm, kteří pronajímají svou nemovitost. Pokud váš nájemce způsobí sousedům nějakou škodu, nahradí pojišťovna vzniklou újmu.

Kooperativa: řešíme jen velké škody

Kooperativa pojišťovna uvedla nový typ havarijního pojištění, a to pod názvem TOTÁLKA. Jedná se o havarijní pojištění velkých škod pro vozidla stáří osm až patnáct let, říká Michal Němec, ředitel Úseku pojištění motorových vozidel v pojišťovně Kooperativa.

V rámci pojištění se počítá s tím, že drobné poškození si vyřešíte sami a na pojišťovnu je hlásit ani nebudete. Pojišťovna se totiž bude zabývat jen škodami nad určitou částku podle toho, jakou variantu pojištění si sjednáte (75 000 Kč, 100 000 Kč). Pokud výše škody tuto hranici nepřekročí, nedojde k plnění.

Pojištění je bez spoluúčasti a zaměřuje se zejména na velké škody, jako je odcizení, zničení vozu živlem nebo závažná havárie.

PČS: pojištění bez investic

Pojišťovny České spořitelny můžete od listopadu uzavřít životní pojištění jen s rizikovou složkou bez investiční složky. Pojištění má název FLEXI RISK, a pokud žijete zdravým životním stylem, pojišťovna vám dá 26 % slevu. A v případě, že budete platit pojistné vyšší než 1000 Kč měsíčně, dostanete 10% slevu.

Pojišťovna VZP: máme licenci na pojištění vozidel

Pojišťovna VZP získala licenci na poskytování pojištění vozidel. V roce 2018 tak své portfolio rozšíří i o nabídku povinného ručení a havarijního pojištění.

Pojišťovna VZP je dceřinnou společností Všeobecné zdravotní pojišťovny a poskytuje komerční pojištění. Nové produkty by měla pojišťovna na trh uvést v prvním čtvrtletí příštího roku.

Bankovnictví

Air Bank: úrokové sazby zvýšíme

Během listopadu se Air Bank rozhodla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb u hypoték. Nově si u ní můžete hypotéku sjednat s těmito úrokovými sazbami:

  • 2,29 % u hypoték od 1,5 milionu korun,
  • 2,49 % u hypoték do 1,5 milionu korun.

Sazby platí pro nové i převedené (refinancované) hypotéky s fixací na 5 let.

ČNB: charitativní organizace a nadace u nás vkládají bezplatně

Česká národní banka nabízí charitativním organizacím a nadacím možnost vložit u ní na pobočce české mince bezplatně na jakýkoli účet jiné banky. Tato možnost je však dočasná, a to v rámci pilotního projektu, kdy se banka snaží přimět lidi k vyšší efektivitě oběhu mincí.

Obecně však platí, že při jedné platbě můžete použít až 50 kusů mincí, o čemž jsme psali v článku Můžete v obchodě zaplatit měšcem mincí? Lze odmítnout bankovku vysoké hodnoty? Bezplatně pak můžete vyměnit až 100 kusů mincí jedné nominální hodnoty na pobočce jakékoli banky, která má pokladnu a disponuje hotovostí, a také u České pošty.

Česká spořitelna: fixujeme i na 15 let

Novinku si v oblasti hypoték připravila i Česká spořitelna. Zavedla totiž novou délku fixace úrokových sazeb u hypotéky, a to na 15 let. V případě, že si ještě do 3. prosince 2017 hypotéku sjednáte, nabídne vám Česká spořitelna odhad nemovitosti bez poplatku.

Pokud si sjednáte hypotéku během listopadu či prosince 2017, nabídne vám Česká spořitelna odhad nemovitosti bez poplatku. Ten můžete využít u nových i amerických hypoték. Nabídka platí pro všechny druhy fixací.

Úrokové sazby u pětileté fixace začínají na 2,29 % ročně a u patnáctileté fixace na 2,69 % ročně.

ČSOB: inovujeme mobilní bankovnictví

Československá obchodní banka vylepšila své mobilní bankovnictví pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny. Nově je možné v aplikaci procházet také vybrané produkty z celé skupiny ČSOB. Můžete si například ověřit aktuální stav životního pojištění, hypotéky, penzijního spoření, cenných papírů a dalších služeb.

Aplikace je dostupná na všech chytrých zařízeních včetně hodinek. Je určena pro mobilní telefony s operačním systémem Android, iOS a Windows Phone. Aktualizace nese označení 2.9.2.

Majitelé chytrých telefonů iPhone X se dočkají v listopadu i nové možnosti přihlášení do aplikace pomocí inovativní funkce Face ID, která funguje na principu biometrické identifikace uživatele pomocí obličeje, říká Marek Ditz, vrchní ředitel a člen představenstva zodpovědný za oblast Inovací a Transformace.

Další novinkou je pak přepracovaná správa vzorů plateb a příjemců, která nyní připomíná telefonní adresář kontaktů. Příjemcům je možné přiřazovat tematické piktogramy.

Fio banka: bezplatné karty a další novinky

Pokud si založíte podnikatelský účet u Fio banky, dostanete k němu platební kartu Mastercard Business bez poplatku. Standardně je karta zpoplatněna 110 Kč měsíčně. V případě, že už u banky podnikatelský účet máte, můžete o kartu zažádat rovněž.

Karta je automaticky zaregistrována do programu Priceless Specials. Sami se pak můžete zaregistrovat také v programu Mastercard Business Selection. Kartu můžete získat jako majitel účtu, ale i jako disponent.

Kromě toho banka zrychlila posílání tuzemských plateb. Pokud budete přes internetbanking či smartbanking posílat tuzemskou platbu v českých korunách, příjemce v jiné bance ji obdrží ještě ten samý pracovní den. Platbu ale musíte zadat do 12:00. Stejná pravidla platí, pokud zadáte pokyn na pobočce. Zrychlení služby je bez příplatku.

Novinka je možná už od letošního ledna kvůli změně poplatkovacích pásem systému mezibankovního platebního styku Certis, který provozuje Česká národní banka (ČNB). Jaké banky vyšly klientům už vstříc a jaké platby zatím nezrychlují? Informace najdete v článku Banky mohou zrychlit převody. Některé si radši nechají zaplatit za expresní platbu.

Pokud budete chtít platbu zaslat až po 12. hodině s tím, že chcete, aby ji příjemce v jiné bance obdržel ten samý den, musíte zvolit prioritní platbu a zaplatit poplatek 100 Kč. I tak ale musíte platbu zadat do 14. hodiny.

O dalších novinkách, které banka připravila, jsme vás informovali v článku Novinky z Fio banky: další investice a kreditky bez poplatků.

Hypoteční banka: obsloužíme vás v obýváku, zajdeme na katastr

Hypoteční banka začala ve spolupráci s developerem Trigema umožňovat nový proces obsluhy společných klientů. V případě, že budete mít zájem o nový byt v rámci projektu Čistovická, nabídne vám banka nový koncept obsluhy. Schůzka s realitním i hypotečním specialistou se odehraje ve vzorovém bytě přímo v objektu, v němž si chcete byt pořídit. Pro tyto účely máme díky spolupráci s Trigemou připravený „hypoteční obývák“ situovaný do vzorového bytu přímo v projektu Čistovická, říká Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Kromě toho banka nabídne i služby Premium od Československé obchodní banky.

Další novinkou, kterou banka nabízí, je podání Zástavní smlouvy k nemovitosti na katastrální úřad za vás. Současně s tím za vás uhradí také poplatek ve výši 1000 Kč.

Jestliže chcete službu využít, musíte nejdřív zajít na CzechPoint. Tady klient požádá o ověření všech podpisů obsažených na jednom vyhotovení zástavní smlouvy a o její převedení do digitální podoby neboli o takzvanou autorizovanou konverzi. A následně pak ještě o zaslání tzv. šatního lístku, tedy informace o uložení Zástavní smlouvy v Úschovně, do datové schránky Hypoteční banky, vysvětlila tisková mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Ostatní by pak měla vyřídit Hypoteční banka. K zástavní smlouvě v digitální podobě připojíme návrh na vklad zástavního práva a dohromady odešleme na příslušný katastrální úřad, dodala Vokálová. Zápisem na katastru tak splníte podmínku pro čerpání už schváleného hypotečního úvěru.

Poskytování nové služby není nijak časově omezeno.

Kromě toho banka spustila novou službu – on-line Hypoteční zónu. Po přihlášení do této zóny najdete ve svém účtu všechny informace, které se vážou k jejich úvěru.

Aplikace obsahuje také všechny doložené či obdržené dokumenty spojené s hypotékou, kompletní komunikaci s bankou, zůstatek úvěru, úrokovou sazbu a přehled plateb, které čekají na uhrazení nebo již byly uhrazeny.

V Hypoteční zóně můžete i podepisovat vybrané dokumenty nebo změnu kontaktních údajů či adresy. Před refixací sem obdržíte i nabídku na uzavření smlouvy s novou sazbou včetně ukázky výše splátek.

IKS KB: Nově jsme Amundi

Investiční kapitálová společnost KB změnila v listopadu 2017 svůj název, a to na Amundi Czech Republic, investiční společnost.


Autor: Amundi

Důvodem je snaha o sjednocení image skupiny Amundi. Tímto krokem jsme dokončili proces začlenění do skupiny evropského hráče na poli správy investic. Současně je třeba připomenout, že z pohledu klientů se nic nemění, neboť pod novým vlastníkem působíme již sedm let, vysvětlil Pavel Hoffman, místopředseda představenstva Amundi Czech Republic.   

Investiční společnost je stále partnerem Komerční banky v poskytování investičních řešení stejně, jako byla doposud IKS.

Součástí skupiny Amundi v České republice je i společnost Pioneer Asset Management, která od 1. 11. 2017 vystupuje pod jménem Amundi Czech Republic Asset Management.  Obě společnosti od 1. listopadu využívají korporátní identitu mateřské společnosti Amundi Asset Management včetně loga. 

J&T Banka: zvýšíme sazby u termínovaných vkladů

J&T Banka zvýšila úrokové sazby u svých termínovaných vkladů. Při jejich sjednání tak nově dostanete podle délky vkladu tuto úrokovou sazbu:

Úročení termínovaných vkladů J&T Banky.
Autor: J&T Banka

Úročení termínovaných vkladů J&T Banky.

Banka tím zareagovala na dvojí zvýšení úrokových sazeb ze strany České národní banky. Zvýšení úrokových sazeb se dotklo dvouletých a víceletých korunových termínovaných vkladů.

Banka také zařadila do svého portfolia pětileté eurové dluhopisy panevropské loterijní skupiny SAZKA Group. U banky si je můžete koupit se 4% ročním úrokem. Cenné papíry mají nominální hodnotu 1000 eur a budou nabízeny v objemu 200 000 000 eur. Vyplácení úroků bude probíhat čtvrtletně, vždy dvanáctého v měsíci březnu, červnu, září a prosinci.

Skupina SAZKA Group v roli ručitele dluhopisy vydává prostřednictvím své 100% dceřiné společnosti SAZKA Group Financing a.s. Dluhopisy budou obchodovány na bratislavské burze cenných papírů.

mBank: více funkcí a soutěž o mobil

mBank vyhlásila v listopadu soutěž pro své klienty. Abyste se mohli zúčastnit, je potřeba mít u banky sjednáno mKonto nebo mKonto Business. Pro účast v soutěži pak musíte na soutěžní web banky nahrát fotku zajímavého místa, kde jste použili mobilní aplikaci mBank. Fotek můžete nahrát i více, abyste zvýšili pravděpodobnost výhry.

Soutěží se o Samsung Galaxy S8 nebo 10× výhru ve výši 10 000 Kč. Každý týden vyhrávají 2 soutěžící 10 000 Kč a na konci banka vylosuje hlavní cenu, chytrý telefon.

Soutěž trvá pět týdnů, od 6. 11. do 10. 12. 2017
. Podrobná pravidla najdete na webu mBank.

Kromě toho banka spustila novou verzi mobilního bankovnictví, která nese označení 3.0. Oproti předchozí verzi je tato uspořádána lineárně, aby umožnila ovládání jednou rukou. V rámci nové verze je možné si nastavit notifikace o pohybech na účtu (odchozí platby, příchozí platby, platby kartou, neprovedené platby).

Mezi další funkce, které jsou nově k dispozici, patří například Moje výdaje. Ta vám bude ukazovat, kolik peněz jste vydali ze svého účtu daný měsíc, a porovnávat tyto výdaje s předchozími měsíci.

Pro propojení aplikace s vaším účtem je potřeba do aplikace zadat vaše rodné číslo a rodné příjmení vaší matky. Tyto údaje má banka i ve smlouvě, kterou jste s ní podepsali, a tak je schopna přiřadit do aplikace váš účet. Následně musíte přijmout automatický hlasový hovor z banky, kde vám bude nadiktován kód, kterým mobilní bankovnictví aktivujete.

V rámci mobilního bankovnictví bude možné si nastavit také zobrazování výše zůstatku nebo aktuální výše limitu na kreditní kartě, a to bez nutnosti přihlášení do mobilního bankovnictví. Obojí si můžete nechat nastavovat buď v konkrétních částkách, nebo procentuálně.

Nově také aplikace umožní přihlášení pomocí otisku prstu pro uživatele s operačním systémem Android.

Aplikace je k dispozici pro operační systémy Android. Pro operační systém iOS bude nová verze k dispozici začátkem prosince 2017. Do té doby je však stále k dispozici stávající verze. Pro mobilní telefony s operačním systémem Windows je také k dispozici starší verze.

NEY: lepší úroková sazba pro ty nejrychlejší

NEY spořitelní družstvo spustilo akci, v rámci které nabízí u tříletých termínovaných vkladů úrokovou sazbu ve výši 3,3 % p. a. Minimální vklad je však stanoven na 100 000 Kč a úrokovou sazbu družstvo garantuje po celou dobu trvání vkladu.

Přehled úrokových sazeb termínovaných vkladů Autor: NEY spořitelní družstvo

Přehled úrokových sazeb termínovaných vkladů

Zmíněné podmínky ale prozatím platí pouze pro prvních 100 zákazníků, kteří si tento termínovaný vklad sjednají. O případném navýšení nabídky bude družstvo rozhodovat až ve chvíli, kdy se první nabídka vyčerpá. V současné době však na svých webových stránkách družstvo tuto úrokovou sazbu stále nabízí.

Sberbank: nabízíme nové pojištění schopnosti splácet

Sberbank vám ve spolupráci s BNP Paribas Cardif Pojišťovnou nabídne nové pojištění schopnosti splácet hypotéku. To vás chrání v případě pracovní neschopnosti, ztráty zaměstnání, invalidity III. stupně a úmrtí.

Sazba pojistného je stejná pro všechny klienty, a to bez ohledu na rizikovost, zaměstnání nebo váš věk. V rámci pojištění je snížena délka u pojištění pracovní neschopnosti, po které vznikne škodní událost. Doposud vznikla pojistná událost až po 60 kalendářních dnech, nyní vznikne již po 30 kalendářních dnech. Pokud se stanete invalidním nebo zemřete a příčinou bude dopravní nehoda, pojistné plnění, kterým je zbývající dlužná část úvěru, bude dvojnásobné.

ŠKODA Financial Services: zvýhodníme úvěr na Fabii

U společnosti ŠKODA Financial Services si nyní můžete sjednat zvýhodněný úvěr ŠKODA pro vůz ŠKODA Fabia ve všech karosářských provedeních a všech výbavových stupních s výjimkou verzí se základním agregátem 1.0 MPI 44 kW.

Pokud složíte akontaci ve výši 50 % a zvolíte si financování na 12 nebo 24 měsíců, získáte nulový úrok. Pokud při stejné akontaci budete chtít financovat na 3 roky, dostanete úrok 0,99 % p.a. U akontace v rozmezí 20–40 % a splácení 1–5 let dostanete úrokovou sazbu 3,99 % p.a. Stejný úrok platí pro libovolné varianty splácení na 4 nebo 5 let. Akontace ve výši do 10 % a splátky na maximálně 72 měsíců pak znamenají úrok 4,99 %.

Visa: posílejte si peníze v reálném čase, plaťte rukavicí

Společnost Visa spustila v Evropě novou platformu s názvem Visa Direct. Ta umožňuje provádět platby v reálném čase, a to mezi osobami, firmami a klienty, ale i mezi firmami.

V rámci platformy si převedete peníze na Visa účet a při jejich odeslání je má příjemce k dispozici okamžitě. Visa Direct je ověřená platforma, která umožňuje technologickým firmám, obchodníkům a finančním institucím reagovat na poptávku po platbách v reálném čase, říká Marcel Gajdoš, country manager Visa pro Česko a Slovensko.

Platforma je založena na API, které jsou dostupné v rámci Visa Developer Platform, a obchodníci ji budou moci využívat od prvních měsíců roku 2018. Platforma je spuštěna ve spolupráci se společností Worldpay.

Evropská Visa také vydala požadavek, aby vydavatelé karet umožnili platby v reálném čase do října 2018. Platby v reálném čase umožňují vydavatelům zaslat finance držiteli karty nejpozději do 30 minut od schválení transakce.

API (Application Programming Interface) je termín pro rozhraní využívané k programování aplikací s využitím přesně definovaných metod komunikace mezi jednotlivými softwarovými komponentami.

V bankovnictví umožňuje připojit aplikace partnerů ke dvěma typům dat. První jsou veřejně dostupná data, jako je umístění bankomatů banky, otevírací doby poboček, mapa výběrových míst či kurzovní lístek.

Druhým typem dat jsou klientská data jako zůstatek na účtu, historie plateb, seznam platebních karet a jejich limitů a podobně.

Další novinkou jsou platební zařízení, které společnost představila jako partner olympijských a paralympijských her pro platební technologie. Návštěvníci olympijských her v Pchjongčchangu budou moci nově platit rukavicí, pamětní nálepkou a olympijským odznakem s technologií NFC.

Od 9. listopadu 2017 se tak dá v Koreji (v zákaznických centrech společnosti Lotte Card v Koreji a na jejích webových stránkách, v průběhu her pak v olympijských Superstorech v prodejních automatech Visa) pořídit:

  • pamětní olympijský odznak za 5000 KRW (cca 100 Kč) plus předplacená částka kreditu ve výši 30 000 nebo 50 000 KRW (600 a 1000 Kč), 
  • platební rukavice dodávané s předplaceným kreditem ve výši 30 000 nebo 50 000 KRW (600 nebo 1000 Kč),
  • platební nálepky v nominálních hodnotách 30 000, 50 000, 100 000 a 200 000 KRW (600, 1000, 2000 a 4000 Kč).

Autor: Visa

Autor: Visa

Autor: Visa

Volkswagen Financial Services: sadu kol bezplatně a nová auta na leasing

U společnosti Volkswagen Financial Servises dostanete sadu zimních kol bez poplatku, pokud si u ní prostřednictvím financování pořídíte některý z vozů modelové řady Beetle, Golf nebo Touran. Nabídka se týká pořízení vozů s úvěrem v rámci akce Volkswagen+ Zimní speciál, vysvětluje Lukáš Cankař, ředitel marketingu a retailového prodeje Volkswagen Financial Services.

Při splácení pak máte možnost vybrat si platební prázdniny v délce maximálně tří měsíců. Můžete také využít varianty vložit mimořádnou splátku. Pokud složíte 70% akontaci a budete financovat jen 30 % hodnoty vozu po dobu 2 let, můžete získat úrokovou sazbu od 2,99 % p.a. Pokud složíte alespoň 30 % hodnoty vozu, získáte úrokovou sazbu od 4,99 % p.a.

A nově také společnost nabízí operativní leasing i u vozu Volkswagen Polo. Měsíční splátka činí 4500 Kč a její součástí jsou i legislativní poplatky a pojistná ochrana v podobě povinného ručení a havarijního pojištění. Cena zahrnuje i údržbu a servisní náklady.

Pokud budete chtít, zahrne společnost do splátek také pneuservis nebo pojištění GAP, které pokrývá rozdíl mezi pořizovací cenou a časovou cenou vozidla. Celkový nájezd a dobu operativního leasingu lze individualizovat podle vašich požadavků, a to v rozmezí od dvou až do pěti let. Na přání je také možné modely, které obsahují minimální povinnou výbavu, dovybavit.

Daně a dávky

Finanční správa: Cenu bez DPH uznáme i kupujícímu

Pokud jste kupovali nemovitost, až dosud platilo, že do základu daně z nabytí nemovitých věcí se nezahrnuje DPH v případě, kdy je poplatníkem daně převodce, tedy ve většině případů prodávající. Nově ale Finanční správa toto pravidlo uplatňuje i na situace, kdy poplatníkem daně bude nabyvatel, tedy kupující.

V případě, že k nabytí nemovité věci došlo po 1. lednu 2014, daňové řízení už bylo ukončeno a daň byla správcem vyměřena ze základu daně včetně DPH, můžete si jako poplatník podat dodatečné daňové přiznání a zažádat v něm o vrácení případného přeplatku. Nesmí ale uplynout lhůta pro stanovení daně. Tato možnost platí pouze v situaci, kdy převodcem nemovitosti je plátce DPH a nabývací hodnotou je cena, do níž je DPH zahrnuto.

Jestliže daňové řízení dosud ukončeno nebylo a daň tudíž nebyla vyměřena, případně stále probíhá odvolací řízení, správce daně vám sám vyměří daň podle výše uvedeného postupu. A o vrácení přeplatku si opět můžete zažádat.

Ke změně postupu došlo v důsledku analýzy, kterou zveřejnil Nejvyšší správní soud. Ten došel k závěru, že pokud je poplatníkem převodce, není možné do základu daně z nabytí nemovitých věcí DPH zahrnout.

Prodejci kaprů a zrakově postižení nemusí mít EET

Vláda schválila výjimku z elektronické evidence tržeb. Dočasně nemusí tržby evidovat nevidomí a hluchoslepí, jelikož na trhu nejsou dostupná evidenční zařízení, která by potřebám těchto osob vyhovovala.Výjimka pro tuto skupinu ale bude platit jen do doby, než budou tyto technické problémy vyřešeny. Podmínkou pro osvobození nevidomých podnikatelů od povinnosti evidovat tržby je předložení průkazu zdravotně postižené osoby se symbolem nevidomé nebo hluchoslepé osoby. Aby nedocházelo ke zneužití této možnosti, navrhli jsme omezení, že pokud má podnikatel s těžkým zrakovým postižením zaměstnance nebo je společníkem a tyto osoby nemají stejný hendikep jako on, vynětí z evidence tržeb se ho netýká, zdůraznila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

A evidovat tržby také nemusí předvánoční prodejci živých sladkovodních ryb. Vynětí se bude vztahovat jen na období 14.–24. prosince, a to na všechny druhy provozoven, ve kterých se budou zabíjet, porcovat a prodávat sladkovodní ryby.

Příspěvek na živobytí nově i v poukázkách

Od prosince musí Úřad práce ČR podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi vyplácet část příspěvku na živobytí prostřednictvím poukázek. Forma výplaty v poukázkách se vás ale bude týkat jen v případě, že tento příspěvek pobíráte déle než půl roku.

Za poukázky bude možné nakoupit potraviny, drogistické zboží a další základní zboží. Naopak za ně nemůžete koupit alkohol a tabákové výrobky. Vypláceno bude formou poukázek 35–65 % dávky. Úřad práce ČR vám zároveň poskytne seznamy obchodníků, u kterých lze poukázky uplatnit, a rovněž vás bude informovat o termínech, ve kterých si můžete poukázky vyzvednout.

Spotřebitel

České dráhy: zlevňujeme i zdražujeme

Společnost České dráhy oznámila, že od neděle 10. prosince 2017 dojde v jejím tarifu ke zdražení jízdného a dalších položek:

  • o 0–1 Kč pro vzdálenosti do 34 km,
  • o 1–2 Kč pro vzdálenosti od 35 do 73 km,
  • o cca 5 Kč pro vzdálenosti přibližně 150 km.

Zdražení se týká obyčejného jízdného a z něj odvozených cen, tedy i zákaznických jízdenek a časových jízdenek. V průměru dojde ke zdražení o 2 %, čímž společnost vyvažuje očekávanou míru inflace.

Dopravce ale zavádí i další změny. Skupiny 6 a více osob získají větší slevu, pokud si objednají přepravu přes objednávkový systém. Doposud byla sleva 50 % poskytována až od třetí osoby, nově získá tuto slevu každá osoba ve skupině. Dojde také k rozšíření nabídky Jízdenka na léto, a to i pro děti ve věku 6–15 let, a to v obou variantách s platností 7 a 14 dní. Za 7 denní jízdenku zaplatíte 390 Kč, za 14 denní pak 590 Kč.

Společnost od 10. prosince 2017 zruší takzvané lomené jízdné. Za dvakrát pojížděný úsek se bude nově cena stanovovat ze součtu projetých kilometrů a tím dojde ke snížení ceny. Např. pokud jedete ze Starého Kolína do Zábřehu na Moravě s přestupem v Kolíně (2× pojížděný úsek Starý Kolín – Kolín), platíte aktuálně 219 Kč. Podle nových pravidel takto zaplatíte 209 Kč v rámci obyčejného jízdného.

České dráhy také nově zavádí nabídku denního síťového dokladu pro přepravu jízdního kola. Tuto jízdenku zakoupíte za 99 Kč. Pokud budete chtít během přepravy využít úschovu, zaplatíte místo 10 Kč od 10. prosince 20 Kč.

A zvýší se i přirážky. Za neuposlechnutí pokynů dopravce nebo za porušení přepravních podmínek zaplatíte pokutu 1000 Kč. Pokud ji uhradíte na místě nebo ve stanoveném termínu, sníží se pokuta na 400 Kč.

LEO Express: přepravujeme i lyže

Dopravce LEO Expres obnovil od listopadu 2017 službu Přeprava lyží. Ta je nyní k dispozici na všech vlakových a autobusových spojích daného dopravce. Jedinou výjimkou, kde lyže přepravovat nemůžete, jsou minibusové linky.

Cena je fixně stanovena na 49 Kč za pár lyží či snowboard za jednu cestu. Na jednom spoji je možné přepravovat 8 snowboardů nebo 8 párů lyží. Toto vybavení ale musíte mít vždy umístěné v obalu. Pokud obal mít nebudete, musíte si jej na palubě vlaků dokoupit za 349 Kč.

Přibude nezpoplatněných úseků dálnic

Od 1. ledna 2018 budou od dálničního poplatku osvobozeny další úseky v délce 41 kilometrů. Vyplývá to z vyhlášky, kterou podepsal ministr dopravy Dan Ťok. Nově nebudou zpoplatněny tyto úseky:

  • D3 Veselí nad Lužnicí sever – Bošilec (104.–109. km),
  • D6 Karlovy Vary – Cheb (131.–162. km),
  • D46 Hněvotín – Olomouc, Slavonín (37.–39. km),
  • D52 Pohořelice (23.–26. km),
  • D55 Otrokovice (30.–32. km).

Jedná se o úseky, které tvoří obchvaty měst nebo přes které vedou silnice prvních tříd. Dálniční známku nebudou řidiči od ledna potřebovat například na dálnici D3 kolem Veselí nad Lužnicí a také na D6 mezi Chebem a Karlovými Vary. Bez poplatku bude také dálnice D55 kolem Otrokovic, D52 u Pohořelic nebo část D46 u Hněvotína, aby se motoristé mohli bezplatně dostat na obchvat Olomouce na dálnici D35, vyjmenoval Ťok.

RegioJet: nejrychlejší jezdí za 50 Kč

Dopravce RegioJet připravil pro své cestující akci, v rámci které mohou jezdit za 50 Kč. Ta platí v obou směrech po vybraných trasách:

  • Praha – Klatovy,
  • Praha – Vimperk,
  • Praha – Strážný,
  • Praha – Špindlerův Mlýn,
  • Praha – Jilemnice,
  • Praha – Vrchlabí,
  • Praha – Náchod,
  • Praha – Dvůr Králové nad Labem,
  • Praha – Strakonice,
  • Praha – Jičín,
  • Praha – Mladá Boleslav a další.

Jízdenka za 50 Kč je jednosměrná a získáte ji jen při nákupu online přes internetové stránky nebo mobilní aplikaci.

Akce není časově omezená, ale platí do vyprodání kontingentu míst za tuto cenu. Z cen můžete uplatnit další slevy, jako jsou slevy pro žáky, studenty či držitelé průkazů ZTP.

Více informací o akci naleznete na webu společnosti.

Za rakouskou dálniční známku si připlatíte

Pokud jezdíte autem do Rakouska, připlatíte si v roce 2018 za dálniční známku. Nově tam roční známka pro osobní automobily bude stát následovně:

  • roční dálniční známka – 87,30 eur (+ 90 centů),
  • dvouměsíční dálniční známka – 26,20 eur (+ 30 centů),
  • desetidenní dálniční známka – 9 eur (+ 10 centů).

Jestliže pojedete do Rakouska na motocyklu, zaplatíte podle délky platnosti známky:

dan_z_prijmu

  • 34,70 eur (+ 30 centů) za roční dálniční známku,
  • 13,10 eur (+ 10 centů) za dvouměsíční dálniční známku,
  • 5,20 eur (+ 10 centů) za desetidenní dálniční známku.

Dálniční známka (i ta rakouská) pro rok 2017 platí až do konce ledna a tu na příští rok můžete využít od 1. prosince 2017.

Zavedení mýtného pro osobní vozidla pohybující se po německých dálnicích je plánováno až na rok 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).