Hlavní navigace

Expobank se změnila na Max banku. Začíná tahem na nejlepší spoření na trhu

4. 10. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Aktualizováno 4. 10. 2022 13:00
Po 31 letech působení banky na trhu se její název Expobank mění na Max banku. Že jde o rychlou akci, ukazuje i nová doména, není ještě ani měsíc stará. Max banka nasadila konkurenci pro běžné střadatele těžký kalibr.

Od úterý 4. října 2022 se na českém bankovním trhu objeví nové jméno: Max banka. S jeho příchodem zároveň zmizí jiné jméno – Expobank.

Banka, kterou její majitelé prodali v červenci 2022 Bance CREDITAS, je nově vytvořena zejména pro klienty z řad soukromých fyzických osob (tzv. retail). Firemní klientelu si vlastník, tedy Banka CREDITAS, postupně převede pod svá křídla.

Cílem nových majitelů je, aby se Max banka stala čistě digitální bankou, která bude mít, tak jako doposud Expobank, jedinou pobočku v Praze. Její sídlo se nezmění, stále bude na pražské adrese na Pankráci.

Chceme maximálně využít pokročilých technologií a udělat z Max banky moderní online banku pro retailové klienty, kteří v ní najdou výhodné běžné účty, spořicí produkty i jednoduché online hypotéky a spotřebitelské úvěry, které dosud byly v nabídce jen ve formě refinancování. Korporátním klientům nabídneme plný servis v rámci Banky CREDITAS, říká předseda představenstva Banky CREDITAS Vladimír Hořejší.

Nejvýhodnější běžný účet, spořicí účet i termínovaný vklad

Max banka zahajuje svoji existenci tahem na nejlepší úrokovou sazbu, kterou lze na českém bankovním trhu najít. Klientům, novým i stávajícím, nabízí spořicí účet sazbu 6,01 % p.a. bez omezení vkladu.

Nadále se úročí i běžný NEO účet, a to sazbou 4,61 % p.a. bez omezení výše vkladu. Stávající klienti si mohou nový spořicí účet snadno založit ze svého internetového bankovnictví, ti noví zároveň se sjednáním běžného účtu.

Dosavadní roční termínovaný vklad v korunách, který doposud nabízela Expobank, bude mít Max banka nově se sazbou 6,11 % p.a.

Úrokové sazby IQ maxi termínovaného vkladu

Doba uložení Výše vkladu [Kč]
0 – neomezeno
6 měsíců 5,11 → 5,75 % p.a.
1 rok 5,11 → 6,11 % p.a.
2 roky 3,6 → 3,71 % p.a.
3 roky 3 → 3,11 % p.a.
4 roky 2,8 → 2,91 % p.a.
5 let 2,50 → 2,61 % p.a.
Spoření v říjnu: Kam vložit peníze? Kompletní přehled nabídek bank a záložen Přečtěte si také:

Spoření v říjnu: Kam vložit peníze? Kompletní přehled nabídek bank a záložen

Banka také bude cílit na zájemce o levnější spotřebitelské úvěry. Zatím své vlastní úvěry neposkytuje, ale nabízí velmi dobrou nabídku refinancování.

Její produktová nabídka se soustředí na to, co klienti nejčastěji chtějí. Tím jsou především dlouhodobě atraktivní úrokové sazby jak pro zhodnocení vkladů, tak pro refinancování spotřebitelských úvěrů vedených jinde. A zpravidla nulové poplatky, slibuje v e-mailech klientům, zaslaných den před spuštěním Max banky, zatím ještě Expobank.

Refinancování úvěru ušetří i statisíce korun. Nejlepší nabídka pokoří inflaci (TEST) Přečtěte si také:

Refinancování úvěru ušetří i statisíce korun. Nejlepší nabídka pokoří inflaci (TEST)

Čísla účtu, platební karty a smlouvy se nemění

Pro stávající klientelu zůstávají všechny podstatné záležitosti beze změny. To znamená:

  • kontaktní a identifikační údaje (tj. IČ, DIČ, SWIFT, BIC),
  • čísla bankovního účtu,
  • telefonní čísla,
  • všechny smlouvy zůstávají v platnosti podle stávajících podmínek s novým obchodním názvem banky.
  • Internetové bankovnictví najdete dočasně stále ještě na adrese www.expobanking.cz.

Co se změní?

Nová banka bude mít zatím prakticky vliv pouze na vizuály.

  • Banka bude mít v souladu s názvem také nové logo.
  • Změní se doména (maxbanka.eu) a vzhled webové stránky. Pokud vám připadá tato doména s koncovkou .eu na českou banku nezvyklá, pak je dobré vědět, že stejnou doménu s koncovkou .cz už má zaregistrovanou ČSOB.
  • Změní se e-mailové adresy, nově budou jméno.příjmení@maxbanka.eu

Maxbanka.cz vs. maxbanka.eu. Čerstvá doména s překryvem ČSOB

Domény maxbanka.cz a maxbank.cz patří již od 18. 1. 2008 Československé obchodní bance. Souvisí totiž s produktovými názvy tehdejší Poštovní spořitelny.

Naproti tomu doména maxbanka.eu byla registrována teprve 8. 9. 2022. Jejím vlastníkem je Max banka a. s. Doménu maxbank.eu vlastní od 13. 5. 2022 neznámý majitel.

Starší pamětníci si možná vzpomenou na tzv. Maxkartu, což byla debetní karta k poštovnímu účtu.

ČSOB má některé produktové názvy se slovem „Max“ chráněné, nepatří však mezi ně slovní spojení Max banka.

Internetové bankovnictví Max banka označuje jako maxbanking. Domény maxbanking.cz a maxbanking.eu však byly v době publikace článku volné.

Chráněná slovní spojení ČSOB:

  • Max Phone PS
  • Max Mobil PS
  • Max Homebanking PS
  • Max Internetbanking PS
  • ČSOB Max

Max banka zatím, stejně jako její předchůdkyně Expobank, nemá mobilní bankovnictví, což je v současné době ve srovnání s konkurencí poněkud „ufo“. Stejně tak doposud neumí okamžité platby. Slabinou je i chybějící možnost Bank ID. Banka však slibuje, že v průběhu příštího roku všechny tyto „minusové položky“ odstraní.

Takto vypadá nové logo:

Nové logo Max Banky od 4. 10. 2022

Nové logo Max Banky od 4. 10. 2022

Autor: Max Banka a.s.

Platební karty s novým designem se budou vydávat později, zatím banka stále vydává platební karty s logem Expobank.

Debetní platební karta od Max banky. (4. 10. 2022)

Debetní platební karta od Max banky. (4. 10. 2022)

Autor: Max banka a. s.
Debetní platební karta od Max banky. (4. 10. 2022)

Debetní platební karta od Max banky. (4. 10. 2022)

Autor: Max banka a. s.
Debetní platební karta od Max banky. (4. 10. 2022)

Debetní platební karta od Max banky. (4. 10. 2022)

Autor: Max banka a. s.

Po Expobank zdědila Max banka cca 16 tisíc klientů (fyzických i právnických osob). Její kapitál jsou 2 mld. Kč, bilanční suma je 12 mld. Kč. Banka CREDITAS obsluhuje 170 tisíc klientů s celkovým kapitálem 6 mld. Kč.

Max banka bude čerpat ze silného zázemí investiční skupiny CREDITAS, do níž patří i Banka CREDITAS. Obchodní modely Max banky a Banky CREDITAS se vzájemně vhodně doplňují a naší strategií je využít synergií mezi oběma společnostmi. Dojde k dalšímu rozšíření produktů a služeb, říká generální ředitel skupiny Jiří Hrouda.

Cesta k českým vlastníkům

Největší obavy o svoji existenci Expobank prožila letos na jaře, když Rusko napadlo Ukrajinu. V tu chvíli se strhl „run“ na ruskou Sberbank, kterou její klienti dokázali během několika dní poslat ke dnu tím, že z ní vybrali své peníze.

skoleni_15_4

Expobank se svým původním, také ruským majitelem měla nahnáno, protože stačilo málo a stejný osud by mohl potkat i ji. Banka však toto krizové období se ctí ustála nejen svým proaktivním přístupem, ale také vlivem faktu, že se jasně vymezila vůči ruské agresi.

O Expobank mělo původně zájem konsorcium složené z lotyšské Signed bank a amerických investorů. Ti však nakonec od záměru ustoupili. Na koupi se Expobank dohodla v červenci letošního roku s Bankou CREDITAS. Nyní tak jde o další skutečně českou banku.

Max banka se stává třetí nástupnicí po svých předchůdkyních Interbance, BAWAG International Bank, LBBW Bank CZ a Expobank.

Jak šel čas s Expobank

28. 12. 1990 – Udělení bankovní licence InterBank.

Do 18. 6. 2004 Interbanka.

31. 3. 2005 – sloučení InterBank s BAWAG International Bank CZ a.s.

2004 BAWAG Bank CZ a.s. změnila akcionáře a k 17. 9. 2008 svůj právní název na LBBW Bank CZ a.s.

13. 10. 2014 – změna názvu na Expobank CZ a.s.

4. 10. 2022 – přejmenování na Max banka a.s.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).