Hlavní navigace

Evropské platby SEPA, kouzelné slovo s vysokou cenou

31. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V posledních dnech nás banky informují o zavedení tak zvaných SEPA plateb a chlubí se dodržením kroku s nařízeními Evropské unie. Splnění podmínek je jedna věc, ale cena je věc druhá.

Mezinárodní platby v euru se pro většinu Evropanů výrazně zjednoduší, uvádí tisková zpráva České bankovní asociace. Od 28. ledna 2008 totiž začalo zavádění prvního ze standardů SEPA – Jednotné oblasti pro platby v eurech. Tento standard je povinnou součástí budování jednotného trhu v Evropské unii a má za úkol odstranit rozdíly mezi národními a přeshraničními platbami v eurech. Ty musejí probíhat stejně rychle a za stejných podmínek, jako tuzemské platby.

Co je zajímavé, iniciativa projektu SEPA vzešla od samotných evropských bank, ty také v praxi připravily jeho realizaci. "Jde o vynikající příklad samoregulace na evropské úrovni, bez jakýchkoliv administrativních a byrokratických direktiv. Je zcela samozřejmé, že jsme se všech prací na budování platformy plně účastnili již od jejich počátku,“ prohlásil na to téma prezident České bankovní asociace Jiří Kunert. SEPA zahrnuje země Evropského hospodářského prostoru (Evropská unie, Norsko, Lichtenštejnsko a Island) a Švýcarsko. Nepřistupují k ní státy, ale především jednotlivé banky či bankovní skupiny.

A jak má taková evropská platba fungovat? V současné době již existuje tzv. standardní EU platba. Jde o plně automatizované platby v režimu sdílených nákladů (SHA), které v praxi zajišťují, že plátce platí svoje poplatky bance a příjemce zase bance své. Podmínkou těchto EU plateb je řádné uvedení čísla účtu ve formátu IBAN a mezinárodního bankovního kódu BIC, resp. SWIFT. Jestliže tyto náležitosti nejsou splněny, banka odesílatele zatíží sankčními poplatky až do výše 50 eur.

Zaplatíte i inkasem

Standardní platby EU však mají jednu zásadní nevýhodu. Jsou to jen tak zvané příkazy k úhradě, zatím není možné z různých evropských účtů provádět například inkasa, ikdyž se již dnes našly banky, které umějí provádět trvalé platby v rámci EU platebního styku (např. UniCredit Bank).

Posíláte EU platby?

SEPA – Jednotná oblast pro platby v eurech nařizuje jednotný evropský standard pro čtyři základní druhy platebních operací:

  • bezhotovostní úhrady
  • přímá inkasa
  • úhrady či výběry pomocí platební karty
  • hotovostní platby v euru

Spořitelna odstartovala

Jako první oznámila připravenost na platby SEPA Česká spořitelna, následovala ji ČSOB. „U přímých inkas se zavedení plateb SEPA předpokládá na konci roku 2009. Do konce roku 2010 by měla být aplikována i pravidla pro kartové operace,“ upřesnila předsedkyně Komise České bankovní asociace pro platební styk Jitka Pantůčková.

Jak nejčastěji platíte do zahraničí?

Cena všechno pokazí

Mezi výhody SEPA plateb je uváděna i možnost s každým příkazem poslat příjemci peněz textovou zprávu o rozsahu až 140 znaků. Jenže text do platby lze zadat již nyní i u běžných EU plateb, takže o zásadní novinku nejde. Běžný klient banky stejně v současné době nepozná rozdíl mezi běžnou platbou v rámci Evropské unie a platbou SEPA. I samotné české banky připouštějí, že nejde o žádné terno. V internetovém bankovnictví se nová položka „platby SEPA“ neobjeví, naopak podle tohoto standardu budou postupně přebarveny běžné EU platby, které dnes většina bank umožňuje přes internet odesílat (z velkých bank to neumí jen GE Money Bank).

skoleni_15_4

Naděje na levnější zahraniční platby se rozplynula. Vzhledem k tomu, že Česká republika stále nepřijala euro za vlastní měnu, nemají české banky povinnost provádět eurové platby za běžné tuzemské ceny. A toho také patřičně využívají. Kdo doufal, že by zavedení standardu SEPA mohlo přinést zlevnění evropských plateb, zmýlil se. České banky sice SEPA platby implementují, ale ceny nemění. A to, že například Komerční banka od ledna tohoto roku snížila cenu příchozík EU plateb ze 195 Kč na 145 Kč, není žádná „bomba“. Stále jde o stokoruny. Za SEPA platbu zaplatíte úplně stejně, jako za jakoukoliv jinou platbu rámci eurozóny v eurech. A cena je jednoduchá, nepotřebujeme na ni ani tabulku. Stačí, když budete počítat s průměrným poplatkem okolo 200 Kč za odchozí i příchozí platbu. Za jednu platbu. Že tato cena je značně přemrštěná a určitě neodpovídá nízkým nákladům na plně elekronický platební styk, je více než jasné. A s výší poplatků si velkou hlavu nedělají ani banky, které se tváří jako plně zahraniční (např. Oberbank, Raiffeisenbank im Stiftland). Znovu se tak potvrdilo pravidlo, že když na trhu není jiná, běžně dostupná alternativa, není důvod snižovat ceny.

Poplatky za EU platby
Finanční instituce Příchozí EU platba Odchozí EU platba
Banco Popolare 1 % min. 50, max. 1 000 Kč 450 Kč
BAWAG Bank 200 Kč 0,9 % min. 350, max. 2 000 Kč
Citibank 0 Kč 1 % min. 300, max. 2 000 Kč
Česká spořitelna 100 Kč 220 Kč
ČSOB 150 Kč 250 Kč
eBanka/Raiffe­isenbank 200 Kč 220 Kč
Fio záložna 150 Kč 0,25 % min. 2, max 10 EUR + 250 Kč
GE Money Bank 100 Kč 0,9 %, min. 220, max. 1 500 Kč
HSBC Bank 0 Kč 1 % min. 300 Kč
Komerční banka 145 Kč 195 Kč
mBank nelze nelze
Oberbank 250 Kč 250 Kč
PPF Banka 1 % min. 100, max. 1 000 Kč 1 % min. 200, max. 1 200 Kč
Poštovní spořitelna 150 Kč 250 Kč
Raiffeisenbank im Stiftland 0,25 % min. 50 Kč, max. 1 000 Kč 0,50 % min. 250 Kč, max. 1 200 Kč
UniCredit Bank 200 Kč 250 Kč
Volksbank 0,5 % min. 100, max. 750 Kč 1 % min. 300, max. 1 700 Kč
Waldviertler Sparkasse 150 Kč 150 Kč

GE Money Bank, Raiffeisenbank im Stiftland a Waldviertler Sparkasse von 1842 neumějí zadat EU platby přes internet, poplatek je za písemný příkaz. Banco Popolare má za příchozí EU platbu poplatek 0 Kč, je-li vedený účet v eurech.

Jaká by měla být cena SEPA plateb?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).