Hlavní navigace

Dolar by měl umazat část svých ztrát v reakci na americké maloobchodní tržby

13. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Průmyslová produkce v eurozóně se v červnu snížila o 0,4 % m/m (trh –0,1 %). Její meziroční dynamika tak dosáhla 1,2 % (trh +1,7 % y/y).

Zprávy a události

Průmyslová produkce v eurozóně se v červnu snížila o 0,4 % m/m (trh –0,1 %). Její meziroční dynamika tak dosáhla 1,2 % (trh +1,7 % y/y).

Červencová inflace v Německu (HICP) byla potvrzena na původním odhadu 0,1 % y/y, když meziměsíčně ceny vzrostly o 0,3 %.

Poslední události slibují volatilní vývoj na trzích 

Dolar se proti euru včera propadl na nejslabší hodnotu za poslední měsíc. Kurz atakoval hranici 1,12 USD/EUR, což představovalo denní oslabení o téměř procento a půl. Hlavním důvodem byla další devalvace čínského renminbi vůči dolaru, ve které čínská centrální banka pokračovala i dnes v noci. Snižuje se tak pravděpodobnost zářijového zvyšování sazeb Fedu, protože silnější dolar způsobuje desinflační tendence. Fed navíc může zvolit vyčkávací taktiku i kvůli možnému odlivu kapitálu z Číny, když budou investoři očekávat další oslabení místní měny.

Dnes by však mohl dolar část svých ztrát umazat. Zveřejněny totiž budou americké maloobchodní tržby za červenec, které by podle konsenzu měly vzrůst o solidních 0,6 % m/m. Ekonomové SG jsou ještě optimističtější, když předpokládají růst o 1,0 % m/m. Příznivé by mohly být i údaje o počtu nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti. Trhy by tak měly zůstat v nejistotě, jestli dá Fed přednost reakci na příznivé makroekonomické indikátory (a zvýší sazby už v září, jak očekává SG), či zvolí opatrnostní taktiku. Příští týdny by tak měly přinést zvýšenou volatilitu.     

Dolar je vůči koruně nejslabší za posledních sedm týdnů

Koruna včera pokračovala v testování měnového závazku ČNB. Její kurz vůči euru se pohyboval kolem úrovně 27,02 CZK/EUR, kde zřejmě proti dalšímu výraznějšímu posilování zasáhla v souladu se svou politikou centrální banka. Oslabení dolaru proti euru na světových trzích vedlo ke zlevnění americké měny i proti koruně. Dolar je tak nejslabší za posledních sedm týdnů. Snížení šancí na začátek utahování měnové politiky v USA prospělo hodnotě forintu a zlotého i proti euru. Obě měny posílily o zhruba čtvrtinu procenta.

skoleni_15_5

Dnes se z české ekonomiky dočkáme zveřejnění červnového běžného účtu. Předpokládáme masivní přebytek 28,1 mld. CZK především díky přílivu peněz z EU (konsenzus trhu přitom očekává schodek 1 mld. CZK). Přímý vliv na kurz koruny by ale ani námi očekávané číslo mít nemělo. ČNB totiž provádí konverzi eur z EU mimo trh. Koruna by nicméně měla setrvat poblíž současných silných úrovní. Rozkolísat kurz může až páteční statistika HDP za Q2 15. Ekonomika podle nás poklesla o 0,7 % q/q, když kompenzovala mimořádný růst v Q1 tažený jednorázovými faktory.

Česká swapová křivka v souladu s vývojem na svém eurovém protějšku poklesla na dlouhém konci o 2 bb. Krátký konec setrval prakticky beze změn.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).