Hlavní navigace

Další problémy ČEZu na obzoru

27. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zdá se, že ČEZ svou nešťastnou šňůru událostí ještě nepřestřihne. Další nepříjemnost vzešla z plánu rumunské vlády, která může stát firmy nemalé peníze.

Hlavní události

PMČR oznámil výsledky za loňský rok, navrhuje dividendu 900 Kč/akcii

ČEZ hrozí výrazný propad zisku v Rumunsku kvůli úsporám v dotacích na větrné elektrárny

Evropské akcie by dnes měly otevřít do zisků

V 11h bude zveřejněn vývoj spotřebitelské důvěry v eurozóně a v 15h pak data z amerického realitního trhu

Po uzavření amerických trhů zveřejní kvartální výsledky technologická společnost Red Hat

Analytici Société Générale zvýšili po výsledcích doporučení pro akcie težební společnosti Kazakhmys na Koupit

Obchodování na zámořských trzích

Americké indexy včera výrazně posílily, když optimismu nahrála makrodata a S&P 500 uzavřel necelých 0,1 % od historického maxima, které by mohl podle obchodování s futures překonat již dnes. Producent geneticky upravených plodin Monsanto si připsal 4,4 % po zprávě o urovnání patentového sporu s koncernem DuPont.

Data z USA povzbudila také investory na asijských trzích. Optimismus spojovaný s kondicí největší světové ekonomiky dokonce překonal fakt, že se mnohé japonské akcie dnes poprvé obchodují bez práva na dividendy.

Philip Morris ČR

PMČR včera oznámil výsledky za rok 2012.

Výsledky mírně překonaly náš odhad na provozní úrovni i v položce čistého zisku. Navrhovaná dividenda převyšuje dosažený zisk a zahrnovala by tak i část nerozděleného zisku z předchozích let.

Meziroční pokles zisku při růstu tržeb je dán především změnou struktury výroby, kdy dodávky na český a slovenský trh klesaly (-7,5 %, resp. –1,2 %), zatímco exportní segment rostl (+23,7 %). PMČR přitom na českém a slovenském trhu dosahuje podstatně vyšších marží (41,2 %, resp. 33,4 %), zatímco v případě exportů, kde nenese obchodní riziko (cigarety dodává sesterským společnostem v rámci PMI), jsou marže výrazně nižší (7,5 %).

Po výsledcích budeme aktualizovat naše doporučení i cílovou cenu pro akcie společnosti.

dan_z_prijmu

ČEZ

HN uvedly, že plán rumunské vlády na snížení dotací obnovitelným zdrojům energie může ČEZ, který v zemi provozuje obří větrný park, přijít až na 100 milionů eur ročně. To odpovídá loňské EBITDA vygenerované v této balkánské zemi (2,6 mld. Kč). Přesné znění zákona dosud není známo, ale pokles dotací by se měl projevit již ve druhém letošním pololetí.

Zpráva je pro akcie ČEZ negativní, dopad do zisku však bude možno přesněji vyčíslit až po zveřejnění rozsahu úsporného programu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).