Hlavní navigace

ČSOB NaNákupy: bude vás bavit platit NFC mobilem

24. 6. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Mobil jako vaše platební karta, bezpečná karta. Konec slepých uliček, ČSOB ukázala funkční řešení. Chyby se hledají špatně, toto se bance povedlo.

O placení mobilem jsme toho na Měšci napsali hodně, půjdeme proto přímo na věc. V Česku v současné době existují dvě technická řešení plateb mobilem. Prvním je speciální NFC SIM od O2. Tu používá Fio banka (novinka) a dobíhající karty Moneta Money Bank (nově se již nevydávají). Problémem je vázanost na jednoho operátora, a to O2. S jiným operátorem máte smůlu a při změně SIM (např. po ztrátě) musíte znovu kontaktovat banku, aby vám vzduchem poslala novou kartu do mobilu. Přede dvěma lety šlo o zajímavé a bezpečné technické řešení, nicméně dnes už jde o slepou uličku.

Budoucnost je v cloudu, který je nezávislý na mobilních operátorech. Jenže o cloudovém řešení, kdy skutečná fyzická karta je hostována na virtuálním serveru a do telefonu se zobrazuje jen jako otisk, se přede dvěma lety ještě jen povídalo a chystaly se projekty. Včerejším dnem ale ČSOB představila funkční službu zavedenou do ostrého provozu. Stalo se tak ve spolupráci se společnostmi MasterCard, Visa a SIA Central Europe, na jejíchž serverech běží HCE.

Tokenizace je takový Alcatraz. Informace, které se dostanou dovnitř, se nedostanou ven. A ty, které se dostanou ven, nedostanou se už zpět, přibližuje bezpečnost cloudového řešení Miloš Minčič, tvůrce projektu ČSOB NaNákupy.

HCE – Host Card Emulation zjednodušeně v mobilním zařízení se zobrazuje otisk platební karty, ale data o kartě v mobilu uložena nejsou. Ta jsou na zabezpečeném serveru. Mezi mobilem, serverem a snímačem terminálu obchodníka dochází k výměně tzv. tokenů. To jsou jednorázová čísla pro jednu transakci a teprve na cloudovém serveru (v případě ČSOB jde o SIA Central Europe v Itálii) dojde ke spárování tokenu s reálným číslem platební karty. I kdyby případný pachatel odposlechl komunikaci mezi mobilem a terminálem, bude mu tato informace k ničemu.

Aplikace ČSOB NaNákupy

Jádrem platebního řešení je mobilní aplikace ČSOB NaNákupy. Ta je dostupná pro Android a na podzim bude i pro iOS. Applisté se radovat nebudou, aplikace pro iOS nabídne všechny služby vyjma platebních. Pro Windows Mobile se aplikace nechystá. Ne, že by ČSOB Windows ignorovala, naopak, má je ráda, ale mobilní prostředí podle banky dost ignoruje sám Microsoft, a není tak pro banku motivační (a levné) vyvíjet aplikace pro technologii, která není prioritou ani pro samotného tvůrce. Navíc ne mnoho mobilů s Windows má NFC. (Autor zkoušel platit mobilem s Lumia 640 LTE pomocí NFC SIM od O2/Moneta Money Bank a vše proběhlo bez problémů. Chybí však aplikace pro správu platby.)

Stávající verze aplikace umí pouze dvě služby: platbu virtuální NFC kartou a zobrazení zůstatku na účtu, ke kterému je karta vydána.

Nová verze, kterou ČSOB chystá do konce roku 2016, toho bude umět víc. Banka by v ní chtěla nabídnout další služby:

  • platby na internetu, tj. integraci stávající aplikace InCard MasterPass od MasterCard
  • virtualizaci věrnostních karet obchodníků, tj. své stávající věrnostní karty si naskenujete a aplikace je bezpečně uloží na cloud
  • šanon na elektronické dokumenty a účtenky – vyfotíte si je a aplikace je uloží na cloud
  • sdílené nákupní seznamy
  • pro klienty ČSOB navíc rozšířenou správu platebních karet (limity, upozornění, historii transakcí)

Neplatební funkce budou k dispozici i na iOS, všechny služby pouze na Androidu 4.4 a vyšším. ČSOB si od aplikace slibuje, že jejího majitele bude doslova bavit nakupovat, protože vše potřebné bude mít v mobilu. A netají se ani tím, že může sloužit jako akviziční nástroj pro nové klienty, kteří se pro tuto technologii nadchnou a u své stávající banky ji nemají.

Test pod značkou Měšce

Server Měšec.cz se podílel na testování aplikace ČSOB NaNákupy. Parametry testování:

  • Použitý mobil: Huawei G620s
  • Použitý účet: Premium Konto
  • Použitá karta: debetní karta Visa Infinity
  • Země testování: ČR, Polsko

NFC platby pro každého

Abyste svým mobilem mohli platit přes NFC díky aplikaci ČSOB NaNákupy, musíte být nejprve klienty ČSOB s běžným účtem. Poté v aplikaci uvidíte jakékoli vaše platební karty, kterými v rámci ČSOB disponujete, tj. debetní karty k osobnímu i firemnímu účtu a kreditní karty. Přeplacené platební karty zatím aplikace nezná, ČSOB pracuje na tom, aby i je zapojila, nebude to ale v dohledné době.

Sleva na mobil od Samsungu

ČSOB pro uživatele aplikace vyjednala slevu od 10 do 25 % na mobilní telefony od Samsungu. Stačí se registrovat na webu www.nanakupy.cz a do 4 měsíců od nákupu telefonu zaplatit alespoň 10× aplikací ČSOB NaNákupy. Následující měsíc vám ČSOB vyplatí slevu max. 1/4 ceny. Akce bude spuštěna od 1. července 2016.

Jak aktivovat NFC platby od ČSOB

Pojďme od slov k činům. Máte účet u Ery/Poštovní spořitelny, nebo u „modré“ ČSOB a k němu debetní či kreditní kartu. Máte NFC mobil a Androidem 4.4 a vyšším. Proces aktivace i méně zručným klientům zabere maximálně 10 minut včetně přihlášení do internetového bankovnictví.

V internetovém bankovnictví provedete tři velmi jednoduché kroky. Vše je pod obrázky.

V IB ČSOB klikněte vlevo na záložku „NaNákupy“ a klikněte na aktivaci. Nechte si zaslat SMS klíč.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

V IB ČSOB klikněte vlevo na záložku „NaNákupy“ a klikněte na aktivaci. Nechte si zaslat SMS klíč.

Zadejte kód, který jste obdrželi v SMS.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zadejte kód, který jste obdrželi v SMS.

A poté se vám zobrazí aktivační kód. Ten zadáte do aplikace v mobilu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Poté se vám zobrazí aktivační kód. Ten zadáte do aplikace v mobilu.

Poté provedete aktivaci v aplikaci.

Uvítací stránka aplikace Na nákupy. Aktivační kód poté zadáte do aplikace.

Zvolíte si 4místné heslo, kterým potvrzujete platbu kartou nad 500 Kč. Ano, toto bude váš PIN pro kartu.

Zvolíte si libobolný 4místný PIN. Tím poté potvrzujete platby kartou.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zvolíte si libovolný 4místný PIN. Tím poté potvrzujete platby kartou.

A poté se vám okamžitě načte vaše karta, nebo vaše karty, máte-li jich více.

Platební karta vydaná ČSOB se vám automaticky nahraje do aplikace. Stačí ji jen aktivovat.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Platební karta vydaná ČSOB se vám automaticky nahraje do aplikace. Stačí ji jen aktivovat.

Následně provedete aktivaci NFC plateb mobilem. Stačí zadat PIN, který jste si již zvolili.

Aktivaci karty potvrzujete zvoleným PIN.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Aktivaci karty potvrzujete zvoleným PIN.

Hotovo. Váš mobil je nyní platební kartou. Všimněte si, že v mobilu není žádná SIM. Vítejte ve 21. století.

První verze aplikace nabízí jen možnost platby a zjištění zůstatku vašeho účtu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

První verze aplikace nabízí jen možnost platby a zjištění zůstatku vašeho účtu.

První verze aplikace ČSOB NaNákupy umí zatím jen platby nebo zobrazení zůstatku na účtu. Máte-li Android 4.4, bude vám tam chybět desetinná čárka, u verze 5.0 a vyšší je vše v pořádku. ČSOB už pracuje na aktualizaci.

Zůstatek na účtu je u Androidu 4.4 zobrazen bez desetinné čárky, u vyšší verze je to již správně.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zůstatek na účtu je u Androidu 4.4 zobrazen bez desetinné čárky, u vyšší verze je to již správně.

Platba mobilem funguje spolehlivě, ale existují známe problémy, o nichž se dočtete níže.

Úspěšná platba 10 Kč. Když prošvihnete termín platby, můžete jej opět obnovit. Úspěšná platba 0,17 €.

Pokud máte na svém Androidu dvě peněženky, nebo i více, aktivně používat můžete jen jednu. Mobil vás na to upozorní a musíte si vybrat, kterou.

Máte-li v mobilu více peněženek, telefon vás vyzve, ať si vyberete jednu, kterou chcete používat. Nemůžete mít dvě současně aktivní peněženky.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Máte-li v mobilu více peněženek, telefon vás vyzve, ať si vyberete jednu, kterou chcete používat. Nemůžete mít dvě současně aktivní peněženky.


Máte-li v mobilu více peněženek, aktivní můžete mít jen jednu. Musíte jednu z nich vybrat.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Máte-li v mobilu více peněženek, aktivní můžete mít jen jednu. Musíte jednu z nich vybrat.

Propagační video od ČSOB k aplikaci

Co ještě úplně nefunguje

Terminál chce po vás podpis.

Staré platební terminály při platbě s kartou MasterCard mohou u částek nad 500 Kč vyžadovat podpis. ČSOB problém řeší s dodavatelem softwaru pro tyto terminály, aktualizace ale u jednotlivých terminálů může trvat i několik měsíců. To je patová situace, vy se sice podepsat můžete, ale váš podpis není jak ověřit, protože virtuální karta jej nepoužívá.

V KFC nejde platit mobilem.

Platbu kartou MasterCard zamítají terminály ve fastfoodu KFC. S bankou řetězce ČSOB pracuje na odstranění problému.

Nepřesná částka u OMV.

Na čerpacích stanicích OMV se při platbě nezobrazí správná částka, ale 0,01 či 1,00 EUR. Nebojte se ale přiložit mobil podruhé a tak zaplatit – odečte se vždy přesně tolik, za kolik jste nakoupili.

Placení mobilem nefunguje anebo mobil zmrzne.

Správné fungování Rychlé platby závisí na stabilitě a vytíženosti operačního systému Android. Pokud se vám Rychlou platbou nepodaří zaplatit do 5 sekund, zkuste mobil oddálit a přiložit znovu. V případě, že se to nepovede, zaplaťte tlačítkem „Zaplatit“ z aplikace. Abyste předešli vytíženosti operačního systému, je dobré občas váš mobil restartovat. Aplikace rovněž nemusí reagovat, pokud je mobil zatížený předchozími požadavky a jednoduše je toho na něj moc (např. na pozadí běží mnoho dalších aplikací).

Bezpečnost

Aplikaci (nikoli kartu) můžete kdykoli deaktivovat, tím placení mobilem končí. Podobně ji ale můžete opět snadno aktivovat výše popsaným procesem.

Jakmile zablokujete kartu, např. z důvodu ztráty či krádeže, automaticky se zablokuje aplikace. Abyste ji mohli používat třeba na zbývající neblokované karty, musíte ji znovu aktivovat procesem výše.

Platit můžete i bez připojení k internetu. Karta Visa používá celkem 23 tokenů, které se vygenerují pro každou platbu, MasterCard jich má méně. Bez internetu proto můžete zaplatit 23×, ale již po 18. platbě vás aplikace vyzve k připojení. Pokud to neuděláte, po vyčerpání všech platebních tokenů nepůjde kartou platit do doby, než se aplikace připojí k internetu a nahrají se nové tokeny.

Rychlá platba bez spuštění aplikace je volitelná a lze ji použít jen při odemčeném displeji. Používáte-li kód či gesto, musíte jej použít i před platbou. Nad 500 Kč pak ještě k tomu zadáváte vámi volitelný PIN, a to na displej mobilu, ne do PIN padu obchodníka.

skoleni_15_4

Složité věci udělané jednoduše

ČSOB musíme pochválit za jednoduchost řešení. Žádné složité nastavování, aktivovat kartu zvládne běžný uživatel internetového bankovnictví. Nejste závislí na mobilním operátorovi a při ztrátě mobilu jen aplikaci zablokujete zavoláním na infolinku, koupíte nový a tradá, máte vše zpět během pár minut. Nemusíte kvůli tomu blokovat i plastovou kartu. Pokud si nastavíte PIN pro každou transakci a zrušíte Rychlou platbu (do 500 Kč), případnému nálezci je mobil jako karta k ničemu, bez PINu nezaplatí. Jako každá novinka i tato nejspíše bude mít své porodní bolesti, přesto jde o funkční a jednoduché řešení pro placení mobilem.

Pokud máte účet u ČSOB a NFC mobil, zkuste si službu a podělte se v diskuzi o vaše zkušenosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).