Hlavní navigace

Na co si dát pozor při zazimování pojištěné chaty?

4. 12. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vypnuli jste plyn a uzávěr vody? Majitelé zabezpečení svých chat často podceňují, pokud ale něco zanedbáte, pojišťovna vám nemusí proplatit celou výši pojistného plnění.

Vlastníte chatu či domek, kam v zimě moc nejezdíte, a platíte pojištění s tím, že když se náhodou během vaší několikaměsíční nepřítomnosti něco stane, pojišťovna vám vzniklou škodu proplatí? Pozor. Pokud nevěnujete dostatečnou péči jejímu zazimování, pojišťovna vám v případě škody nemusí zaplatit ani korunu. Protože jste zanedbali svou povinnost předejít pojistné události (škodě), která je zakotvena i v občanském zákoníku.

Pojišťovny každoročně řeší milionové škody vzniklé na rekreačních objektech. Nejčastěji se jedná o pojistné události způsobené přírodními živly. Na ty připadá zhruba 80 % všech případů. Zbylých 20 % jsou škody vzniklé krádežemi a vandalismem. Vůbec nejčastější jsou škody způsobené vichřicí a krupobitím. V takových případech trpí hlavně střechy. Nemusí se jednat jen o obytné stavby, ale i drobné stavby, jako jsou pergoly nebo garáže. Řádění živlů si vybírá svoji daň i na sklenících a plotech, objasňuje Jan Marek, tiskový mluvčí Generali.

V zimě podle něj převažují pojistné události způsobené vodou. Častým problémem je voda zamrznutá v potrubí nebo prasklé potrubí a radiátory. Zmrzlá a následně tající voda může poničit podlahu pod topením. Z našich zkušeností vyplývá, že lidé rizika mrazu stále podceňují a v rámci zazimování chalupy nejsou důslední. Faktem je, že z pohledu pojišťovny jde o zanedbání povinnosti škodám předcházet, což v důsledku může vést i ke krácení pojistného plnění, říká Jan Marek.

Proto před odjezdem uzavřete přívod vody a vypusťte kohoutek. V případě, že používáte vlastní studnu a čerpadlo, vypněte čerpadlo a otevřete kohoutky, aby vytekla většina vody. Stejně tak pozor na elektrický ohřívač. Vypněte plyn, a pokud je to možné, požádejte někoho o občasnou kontrolu.

„Vykrádačky“ chat a vandalismus: kvalitní zámek někdy nepomůže

Pojišťovny přihlíží k tomu, zda se vaše chata či chalupa nachází v rizikové oblasti s větším výskytem krádeží. Také je zajímá, jestli stojí na samotě, přímo v obci, nebo v sezónní chatové oblasti. V závislosti na stoupajícím riziku roste nejen cena pojištění, ale i nároky na zabezpečení. Vyplatí se investovat do mechanického zabezpečení, které je vidět. Některé zloděje odradí hned v počátku bezpečnostní dveře, mříže na oknech nebo uzamykatelné okenice. Nenápadnou, ale mnohdy účinnou ochranou jsou bezpečnostní folie proti rozbití skla. Právě okna totiž zloději zkouší, jakmile jim dojde, že se dovnitř nedostanou dveřmi.

Dejte pozor, aby cenné věci, které by mohly být pro zloděje neodolatelným lákadlem, nebyly vidět nejen okny, ale ani nejrůznějšími škvírami či průhledy. Pokud s dotyčnými předměty nechcete nebo nemůžete manipulovat, stačí přes ně přehodit neprůhledné plenty. Zloději se často zaměřují spíše na drobné krádeže. Někteří z nich jen v mrazech hledají možnost přenocování. Obvykle přitom vyjí spíž. Největší škodu způsobí při rozbití dveří nebo oken. Násilně vniknou do chalupy nebo přilehlé budovy, jako je třeba kůlna, a odcizí z ní drobné movité věci, ale také jídlo a alkohol. V praxi se setkáváme i s případy, kdy zloději posilnění alkoholem, který v chalupě najdou, zůstanou opilí ležet na místě, kde je najdou majitelé, tvrdí Jan Marek.

Mnoho majitelů chat monitoruje interiér a okolí chalupy pomocí internetových kamer. Díky tomu mohou dění kolem chalupy i uvnitř sledovat v reálném čase. K tomu jim mohou dopomoci i dotyková čidla, která je upozorní na nelegální vniknutí do objektu, případně i na únik vody. Technologii, která chatu pohlídá, lze přitom pořídit i v rámci pojištění nemovitostí. Klienti k čidlu získají také 60 kreditů na jeho vyzkoušení. Pokud se jim čidlo osvědčí, za jeho nepřetržitou službu zaplatí cca 1 Kč denně. A to jen za dny, kdy ho bude mít zapnuté, upřesňuje Jan Marek.

Před tím, než vaši chatu pojistíte, by vás mělo zajímat:

  • Proti jakým rizikům rekreační nemovitost pojistit? Bezpodmínečně na živel (požár, úder blesku, kouř, voda, vichřice, krupobití, sníh, mráz), krádež a loupež, vandalismus, vodovodní škody. Jestliže se vaše chata nachází v blízkosti lesa, stojí za to připojistit škody způsobené například pádem stromů. Jak vyplývá z výše uvedeného šetření pojišťovny Generali, nejčastějším typem škod jsou ty způsobené vichřicí a krupobitím.
  • Pojišťovny rozlišují trvale obývanou nemovitost od rekreační. Pokud chatu či chalupu obýváte déle než 9 měsíců v roce (někdy uvádí 186 dní), jde o trvale obývanou nemovitost. Pojištění rekreačního objektu je nákladnější.
  • Určete si, na jakou částku rekreační objekt a domácnost pojistíte, a stanovte si optimální spoluúčast.
  • Pokud máte na chalupě dražší předměty v hodnotě vyšší než 20 000 korun, vyplatí se specifikovat je ve smlouvě a udělat si fotografie.
  • Chraňte chalupu před zloději, dbejte na dobré zabezpečení. Pokud dojde ke škodě, nahlaste pojistnou událost co nejdříve, maximálně do 15 dnů. Vyplatí se pořídit fotodokumentaci místa.
  • Pokud máte podezření, že vaši chatu navštívil zloděj či byla poničena vandaly, vždy volejte policii a sepište protokol.

Základní pojištění nemusí krýt všechna rizika

Vyplatí se pojistnou smlouvu jednou za čas projít a případně aktualizovat, aby pojistná částka byla v souladu s aktuální hodnotou pojištěného majetku. Pokud dojde ke škodě, může pojišťovna omezit krytí úměrně k nízkým částkám ve smlouvě. Stejně tak si ale dejte pozor, abyste neplatili na pojistném příliš mnoho. Pojišťovna vám nikdy nezaplatí více, než je odhadní cena nemovitosti, podotýká Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění Broker Consulting. Ale pozor, v základním pojištění obvykle nenajdete krytí rizik jako popraskané vodovodní potrubí kvůli mrazu nebo poškození střechy kvůli tíze sněhu či poničení zateplení domu zvěří. Do základního pojištění nebývají také zahrnuty okolní stavby, jako je třeba kůlna na nářadí, garáž, bazén, altán či zahradní architektura.

skoleni_15_4

Liší se i ochota pojišťovat skleníky nebo výše spoluúčasti, kterou majitelé při poškození hradí. Ne vždy se také na pojištění nemovitosti (tedy chaty) vztahuje i pojištění domácnosti, tedy vybavení: nábytek, domácí spotřebiče nebo sportovní náčiní, zahradní nábytek, nářadí, sekačka a podobně. Generali v rámci pojištění rekreačních objektů poskytuje pojištění samotné stavby, do čehož se počítá i zařízení domácnosti (jejího vybavení), ale také drobné stavby. Tedy technická zařízení (garáže, skleníky, oplocení, studny) a zahradní techniku. Což je možné vztáhnout ho také na prvky zahradní architektury (například terénní úpravy, venkovní krby, jezírka a podobně, vypočítává Jan Marek.

Nevíte si rady? Pomůže vám asistenční služba

Pojištění prý dokáže pokrýt například i zásah hasičů při hašení požáru sousedního objektu. Pojišťovny k pojištění rekreačních objektů poskytují i asistenční služby. Majitelé chalup ale často zapomínají, že tuto službu mají a mohou ji využít. Většinou se jedná o:

  • pomoc odborníka v případě stavu nouze, tj. příjezd, odjezd a zásah řemeslníků,
  • zajištění odborníka na opravy a údržbu, tj. zajištění služeb řemeslníků podle potřeb a požadavků pojištěného pro účely běžných oprav a údržby pojištěného objektu
  • informační služby, tj. vyhledání a předání kontaktu na dodavatele služeb

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).