Hlavní navigace

Češi už se nebojí místo drobných používat kartu. V menších obcích však přibudou bankomaty

10. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zaplatit kartou jízdenku v MHD nebo drobnosti v trafice. Koncept Smart City počítá s postupným zaváděním bezhotovostních plateb do všech oblastí lidského života. Malé obce se však často potýkají s opačným problémem. Chybí jim bankomaty, kde by si lidé mohli vybrat hotovost.

Platební karty a bezhotovostní platby hrají v našich životech stále významnější roli. Za první tři kvartály roku 2019 vzrostl objem bezhotovostních plateb uskutečněných prostřednictvím bankovních karet o 18 %. E-shopy zaznamenaly v porovnání s loňským rokem nárůst o 58 % a v kamenných obchodech součet plateb meziročně stoupl o 15 %, vyplývá to ze statistiky společnosti Mastercard.

Způsoby placení na e-shopech:

  • online platba kartou 61 %
  • bankovní převod 41 %
  • placení kartou na dobírku 32 %
  • placení hotově na dobírku 32 %.

Češi platí kartou stále více také v zahraničí. Například útraty klientů ČSOB a Poštovní spořitelny během letních měsíců stouply o 11 % v porovnání se stejným obdobím roku 2018. Nejvíce přitom lidé utráceli o víkendech. Nejčastěji Češi v zahraničí platili kartami za ubytování, poté za nákupy v supermarketech, za útraty na čerpacích stanicích, v restauracích a v obchodech s oblečením. Podle objemu transakcí utráceli Češi nejčastěji v Itálii, Chorvatsku, Německu, Rakousku, Slovensku, Polsku a ve Španělsku. Při srovnání s minulým rokem klesl objem peněz vybraných kartami ze zahraničních bankomatů meziročně o 6 %.

Kde Češi nejčastěji platí kartami:

  • supermarkety 80 %
  • čerpací stanice 58 %
  • online na e-shopech 52 %.

Nárůst objemu bezhotovostních transakcí souvisí s také tím, že lidé bezhotovostně platí stále menší částky. Ze statistických údajů Mastercard vyplývá, že průměrná částka uhrazená prostřednictvím platební karty letos za první tři kvartály meziročně klesla o 5,9 %. Průměrná výše bezhotovostní platby se pohybuje v rozmezí několika stovek korun. Nicméně podle průzkumu společnosti iResearch téměř polovina lidí považuje za minimální částku vhodnou k zaplacení nákupu platební kartou 20 Kč.

Chytré město bez hotovosti

Jedním ze směrů inovací, které mají usnadnit život v metropolích, jako jsou Praha, Brno nebo Ostrava, je také zavádění bezhotovostních plateb do různých oblastí života obyvatel těchto měst. Podle průzkumu iResearch placení daní a poplatků kartou na státních a místních úřadech upřednostňují čtyři z pěti Čechů a tři čtvrtiny obyvatel stojí o možnost platit kartou v kinech, divadlech, ve vozidlech MHD a za parkování. V Praze pozvolna začínají vznikat projekty fungující na čistě bezhotovostní bázi. Jedním z nich je gastronomický market Manifesto, který existuje už druhým rokem.

Provozovatelům a personálu bister a obchodů zjednodušuje a usnadňuje podnikání, protože stihnou odbavit více zákazníků. Zákazníci zase nemusí čekat ve dlouhých frontách, jelikož bezhotovostní transakce jsou rychlejší. Česká republika patří k nejinovativnějším trhům v oblasti plateb. Češi jsou absolutní špičkou s prakticky 100% podílem bezkontaktních platebních terminálů a také v četnosti využívání bezkontaktních plateb. Díky tomu u nás loni poprvé padla miliardová hranice v počtu karetních transakcí a jejich počet i nadále roste, uvedl Michal Čarný, generální ředitel Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku.

Bezkontaktní MHD: v Praze a Ostravě funguje, Brno na něj zatím čeká

Vzrůstající počet bezhotovostních plateb s malými částkami souvisí také s možností platit bezhotovostně za jízdenky přímo ve vozidlech MHD nebo na zastávkách. V Praze a Středočeském kraji si cestující mohou koupit jízdenku prostřednictvím mobilní aplikace PID Lítačka už od srpna 2018. Stačí jim k tomu chytrý mobilní telefon a platební karta, která ani nemusí být bezkontaktní. Jízdenka koupená přes mobilní aplikaci má oproti SMS jízdence tu výhodu, že platí i ve vlacích a příměstských autobusech. SMS jízdenku navíc nemohou využít cizinci, kteří nemají aktivovanou českou SIM kartu. V tramvajích se objedete i bez mobilní aplikace, od počátku léta 2019 totiž mají všechny pražské tramvaje bezkontaktní terminály. Počet terminálů v prostředcích hromadné dopravy se blíží hranici 5000, když ještě loni to bylo kolem 3500. Doprava je nejviditelnější směr koncepce Smart City, objasnil Martin Dolejš, ředitel rozvoje a obchodu Mastercard.

Jak uvedla Lupa.cz, v Brně půjde MHD bezhotovostně platit od roku 2020. Moravská metropole počítá s náklady 65 milionů Kč. Plánuje pořídit téměř tři tisíce validátorů do autobusů, tramvají a trolejbusů. Ostré spuštění se chystá na jaře. Bezkontaktní placení jízdného je prozatím možné jen na lince 76. Nové validátory budou opatřené jak označovačem na papírové jízdenky, tak displejem, ke kterému budou cestující přikládat bankovní kartu. Cestující kartu přiloží při svém nástupu a systém mu automaticky započte základní jízdenku na hodinu za 25 Kč, uvádí Dopravní podnik města Brna.

V Ostravě lze platební kartu Visa a Mastercard v MHD používat od 30. června 2016. Systém funguje tak, že cestující při každém vstupu a výstupu z MHD přiloží bezkontaktní platební kartu k terminálu, které jsou umístěny u každých dveří autobusu, tramvaje nebo trolejbusu. Systém nestrhne částku za jízdné z účtu cestujícího hned, transakce proběhne až na konci dne, kdy systém sečte celkové cestovní náklady, a vyhodnotí, která varianta jízdného je pro cestujícího finančně nejvýhodnější.

Síť Euronet cílí na malé obce. Bankomaty zavádí i na venkově

Řadu obyvatel malých obcí ale trápí něco jiného než nemožnost zaplatit za autobus kartou. Vybrat si peníze v místě bydliště je pro mnoho Čechů žijících na vesnicích problém. Až pro čtyři miliony tuzemských obyvatel jsou bankomaty špatně dostupné. Přitom rohlíky si u pekaře v horní dolní s platební kartou koupíte jen těžko. Banky dosud neviděly ve vesnicích s několika málo tisíci obyvateli ekonomický potenciál. To se však začíná měnit.

Nezávislá síť Euronet v rámci svého pilotního projektu umístila bankomaty v obcích Bečov u Mostu (2021 obyvatel), Zákupy (2810), Vraná nad Vltavou (2322) nebo Rožmberk nad Vltavou (364) a počet bankomatů na vesnicích hodlá v budoucnu dále rozšiřovat. Konkrétní data o počtu výběrů Euronet nechce zveřejňovat, ale řádově jde prý o stovky transakcí měsíčně.

Dostupnost bankomatů v ČR není ideální ani ve srovnání s Evropou. Průměrný počet bankomatů na milion obyvatel je v rámci celé EU 846. Česko za tímto průměrem výrazně zaostává. Podle údajů Evropské centrální banky z roku 2018 zde připadá na milion obyvatel průměrně 471 bankomatů. Například v Bulharsku je na milión obyvatel 806 bankomatů a v Maďarsku 522.

skoleni_15_4

Lidé v malých obcích si musejí své peníze kvůli tomu vybírat buďto na pobočce pošty, pokud v jejich obci je, nebo za hotovostí jezdit do větších měst. Což může být pro ty, kteří nevlastní auto, komplikované. Náklady na umístění bankomatu se pohybují kolem statisíců, další finance si pak vyžádá jejich fungování. Roční provoz bankomatu pak stojí zhruba 100 tisíc Kč. Nejvyšší položku tvoří prostředky spojené s pravidelným doplňováním peněz a pronájmem místa, kde bankomat stojí.

Česko mírně zaostává v rozšíření platebních terminálů mezi obchodníky

Současný evropský průměr je 23 terminálů na tisíc obyvatel. V Čechách by se do konce letošního roku měl počet terminálů přiblížit k 21 kusům na tisíc obyvatel. Přesto zaplatit kartou cigarety v trafice nebo potraviny ve vesnické Jednotě je mnohde stále ještě hudbou budoucnosti. Společnost Mastercard plánuje v následujících letech investovat do modernizace digitální infrastruktury a zavádění inovativních platebních technologií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).