Hlavní navigace

Ceny nemovitostí padají, ale ne všude

5. 2. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Aktuálními tématy dneška jsou vyjma zpomalování ekonomiky, zvyšující se nezaměstnaností i pokles cen nemovitostí určených k bydlení. Díky hospodářskému poklesu dochází ke snižování cen bytů nabízených realitními a developerskými společnostmi.

Na trhu dochází k typické situaci, kdy nabídka volných bytů nebo rodinných domů převyšuje poptávku. Poptávka je v oblasti realit ovlivněna několika faktory. Prvním faktorem je zpřísnění hypotéčních úvěrů ze strany bank. Jestliže jste v loňském roce se svými příjmy dosáhli bezproblémově na hypotéku, můžete mít v letošním roce problémy. Nelze však paušalizovat. Záleží na výši vašich příjmů a míře zadlužení, které je předmětem hypotéky. Druhým faktorem je stav zaviněný pomalejším hospodářským růstem, který hrozí Česku v letošním a příštím roce. Banky zpřísňují podmínky úvěrů jak běžným občanům, tak i podnikům. Čtěte více: Přísná kritéria bank jsou brzdou. Záchrannou

Zpřísněné podmínky u nových hypoték, vyšší úrokové sazby a zpomalení ekonomiky, která utlumuje spotřebitelskou poptávku. Nižší poptávka má za následek delší dobu prodeje nabízených nemovitostí, vyjmenovává Patrick Vyroubal analytik Atlantik FT hlavní důvody ochabnutí poptávky a dodává: Prodávající budou postupně snižovat ceny, které jsou nyní nastaveny hodně vysoko, zhruba o 15 % vyšší, než je cena u realizované transakce. Podle Vyroubala je možný i krajní případ, kdy kupující mohou odkládat nákupy v očekávání dalšího snižování cen. To prohloubí cenový pokles.

V oblasti realit pociťují zpřísněné bankovní úvěry zejména developeři. Ti se snaží prodat za každou cenu a proto přicházejí se slevami. Zatím nejsou nuceni jít s cenami příliš nízko, ale v průběhu několika měsíců se můžeme dočkat zajímavých cen. Na druhé straně se díky finanční krizi zásadně omezil přístup developerů k úvěrům a značná část plánovaných projektů byla z tohoto důvodu odložena. To v důsledku způsobuje faktické snížení nabídky, která zase působí proti poklesu cen, říká Peter Višňovský, generální ředitel realitní společnosti Lexxus. Čtěte více: Nastává vhodná doba k nákupu nemovitostí?

Komu hrozí zánik?

Zapeklitá situace realitnímu trhu přímo nehrozí. Podle předpovědí by se měl realitní trh pročistit. Za oběť mu padne zhruba třetina realitních kanceláří zejména z řad tzv. „garážových“. Realitní kanceláře fungující na „garážovém“ principu zaměstnávají jednoho až dva zaměstnance, kteří mají obchodování s realitami jen jako formu lepšího přivýdělku. Pro zákazníka nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu. Ve většině případů se omezují jen na spárování prodávajícího a kupujícího a vyinkasování provize. Právní služby nebo poradenství s financováním nemovitosti nenabízejí. Stejně tak od nich nelze očekávat odborné posouzení stavu nemovitosti a upozornění na některá úskalí (třeba na nutnost výměny topných těles, oken nebo vyzdění jádra). Čtěte více: Realitní kanceláře a krize – které zaniknou a které vydělají?

Čekání na realitní dno

Čekat na okamžik, kdy se vyrovná poptávka s nabídkou a nastane tak cenové dno, se dá očekávat již letos. Zároveň je nutné vědět, jaké typy nemovitostí se na dno dostanou a jaké ne. Záleží na poloze nemovitosti nebo regionu. Podle Pavly Hávové, z tiskového oddělení Hypoteční banky je důležité, jak budou regiony postiženy ekonomickým útlumem a na jejich celkové atraktivitě. Z vyjádření Milana Pitína, ředitele Realitní společnosti České společnosti (RSČS) lze rozpoznat, že v letošním roce by mohlo přijít očekávané cenové dno. Čtěte více: Jenom úvěr bydlení nevyřeší

Postiženy cenovým poklesem budou v letošním roce zejména byty. Nejvíce patrně klesnou byty, se kterými se nejvíce obchoduje a jsou nejcitlivější na změnu, sděluje Pavla Hávová a přidává: Lidé mohou velmi dobře srovnávat nabídky.

Podobně situaci vidí i analytik Patrick Vyroubal. V letošním roce bych u rezidenčních nemovitosti očekával pokles cen. V krajním případě až o 20 %, což jsou třeba panelové byty s horší dopravní dostupností. U nových bytů klesají ceny i přes to, že katalogová cena zůstává stejná. Developeři poskytují vyšší slevy než obvykle. To jim dovoluje i snižování cen pozemků. U nových bytů letos předpokládám cenovou stagnaci či mírný pokles. Očekávání slabé poptávky vedlo developery k tomu, že omezili výstavbu. Letos má nabídka nových bytů klesnout až o polovinu. Kromě nižší poptávky za tím stojí i výrazné omezení úvěrů developerům ze strany bank, dodává Vyroubal.

Vyčkávací taktika se vyplácí

Jestli jste zaujali vyčkávací taktiku, rozhodně netratíte. Od druhé poloviny loňského roku se na základě informací z tuzemské ekonomiky část zájemců o koupi bytu rozhodla počkat, což se nyní projevuje na klesajících cenách.

Myslím, že vyčkávací postoj zaujala především ve druhé polovině roku 2008 velká část klientů, ať disponují hotovostí či nikoli. Projevilo se to výrazným poklesem poptávky, podotýká Peter Višňovský a pokračuje: Prodávající na slabší poptávku v uplynulých měsících reagovali širší nabídkou různých akcí, díky kterým mohou kupující již dnes nemovitost pořídit za nižší cenu. Višňovský dále zmiňuje, že část těch, kteří vyčkávali začínají nakupovat. Současně jsou na trhu lidé, kteří dále spekulují nad dalším poklesem cen. Riskují však, že jimi preferovanou nemovitost koupí za zvýhodněných podmínek jiný zájemce. Čtěte více: Hypotéka versus stavební spoření

<chart id=„10“></chart>

Potenciální investory by rezidenční nemovitosti mohly opět zajímat, až bude atraktivnější výnosová hodnota nemovitosti, odpovídá Pavla Hávová na otázku, jestli podle jejího mínění mají klienti Hypoteční banky k dispozici kapitál a čekají na snižování cen.

Zájem je o byty i rodinné domky

Největší zájem na realitním trhu je o menší byty a rodinné domy. Byty ve velikosti 2+1 jsou nejčastěji poptávané nemovitosti. To odpovídá i jejich orientační ceně, která v Praze u těchto bytů začíná okolo 2 miliónů korun. V Českých Budějovicích je výše uvedený byt k dispozici již za cenu 1,5 mil. korun (obě ceny byly zjištěny na běžném realitním serveru).

Podívejte se, kolik stojí dům nebo byt na reality.mesec.cz

Z údajů poskytnutých realitní kanceláří Lexxus je patrné, že dlouhodobý zájem se soustřeďuje především o nemovitosti typu bytu 2+kk o velikosti 50 až 55 m2 v blízkosti stanice metra. Rodinný dům na okraji Prahy s velikostí 4+kk, s garáží a pozemkem 600 až 800 m2. Dobře se prodávají zasíťované pozemky na okraji Prahy o velikosti 600 až 800 m2. Čtěte více: Jaký byt je ideální investicí a jak zvýšit jeho hodnotu?

<calculator id=„7“></calcu­lator>

Obdobné výsledky má i Hypoteční banky, které pocházejí z loňského roku. Údaje shrnují data všech klientů této banky, kteří potřebovali vyřešit svou bytovou situaci. Největší zájem byl o byty, které si pořídilo 44 % klientů, v těsném závěsu následovali všichni, jenž si pořizovali rodinný dům (41 %). Nákupem pozemků řešilo svou situaci 4 procenta klientů Hypoteční banky. Vývoj v roce 2007 byl podobný. Čtěte více: Vybíráte hypotéku? Pozor na poplatky

Navštivte tématické sekce, ve kterých naleznete potřebné informace o dani z nemovitosti, stavebním spoření a hypotékách. Přečtěte si v aktuálním článku: Jak na daň z nemovitostí

Poptávka se opět obrací k menším bytům 1+kk či 2+kk, říká Pavla HávováHypoteční banky. Zájem o pozemky je pořád stabilní. V některých lokalitách se zase mírně zvedl zájem o rodinné domy. Zejména ve středních Čechách, v libereckém, jihlavském a plzeňském kraji.

Z údajů Realitní společnosti České spořitelny jsou patrny regionální odlišnosti. V Praze jsou nejvíce poptávané byty v ceně okolo 3 miliónů korun. V jejím okolí je zájem o byty do ceny 5 miliónů korun, případně pozemky pro individuální výstavbu domů. V regionech poblíž krajských měst je velice dobrá poptávka po pozemcích na výstavbu, sděluje Milan PutimskýRSČS.

skoleni_15_4

Zotavení z krize

Pokles cen bytů není jen doménou České republiky. I v jiných evropských státech dochází ke ztrátě hodnoty. Namátkově lze zmínit Velkou Británii, Španělsko, Irsko, Dánsko nebo Polsko. Situace ve Spojených státech, které celou krizi odstartovaly právě na základě poskytování špatně krytých hypoték, je obdobná. Obecně mezi lidmi existuje určitá klamná představa, že ceny nemovitostí z historického hlediska vždycky rostou. To však není zcela pravda, jelikož existují období, kdy dochází i k poklesu cen, říká Patrick VyroubalAtlantik FT. Doplňuje, že Češi takovou situaci po roce 1989 ještě nezažili a nemají s ní zkušenosti. V západní Evropě k takovému jevu v minulosti docházelo a bylo období, kdy po předchozím silném růstu začaly ceny klesat. Lze to vnímat jako korekci přepáleného růstu. Zotavení realitního trhu očekávám nejdříve v roce 2010, ale spíše až v roce 2011, předvídá Vyroubal.

I přes cenový pokles nemovitostí na realitním trhu je byt nebo dům vhodnou příležitostí, kam uložit volný kapitál. Nechystáte-li se však nic kupovat, pečlivě zvažte i případný prodej nemovitosti.

Jaká nemovitost by se vám nyní nejvíce hodila?

  • Garsonka do 30 metrů čtverečních
    4 %
  • Byt 2+kk nebo 2+1 do 55 metrů čtverečních
    24 %
  • Rodinný domek do 10 kilometrů od místa zaměstnání
    39 %
  • Větší byt 3+1 nebo 4+1 s plochou okolo 75 metrů čtverečních
    33 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).