Hlavní navigace

Názory k článku Ceny bytů jsou na vrcholu, pokles musí přijít

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2019 8:24

    bob (neregistrovaný)

    No zásadní je říct si - KDE. Někde na vsi kde nikdo (z mladých) nechce bydlet tak asi cena klesne. Ale v Praze kam se tlačí půl republiky (+východní Evropa) tak tam to půjde dolů asi těžko, když jsou novostavby rozprodané 2 roky před dostavěním. V takové situaci asi není důvod k poklesu ceny ne?

    Ten pán čaruje jen nad grafama ("křišťálová koule, řekni kam to půjde?") a vůbec neřeší reálnou situaci na trhu, tedy poptávku vs nabídku. A o Praze již šlo X analýz, že ještě za 10-15 let bude bytů zásadní nedostatek.

  • 17. 9. 2019 10:35

    thr

    Tak ale i v Praze je v současnost již dokumentováno to faktické zastavení růstu cen... Asi bych předpokládal, že bude v Praze proti jiným lokalitám menší pokles, ale nekonečný růst se moc nedá čekat ani zde.

    K tomu, kolik lidí se tlačí do Prahy - to je ale jen jedna část rovnice, tedy převis poptávky. Aby to ale vedlo k růstu cen je tu ještě druhá otázka a tou je, kolik z těchto lidí je schopno vyšší cenu platit. Můžete mít obrovský převis poptávky, ale pokud valná část zájemců prostě nezaplatí víc než X, tak to zkrátka za X*1,5 neprodáte... A právě v tomhle je vidět ochlazení po zpřísnění pravidel hypoték a pokud by začala zpomalovat ekonomika, tak to bude problém vysloveně zásadní.

  • 17. 9. 2019 11:17

    Cola (neregistrovaný)

    Nekonečný růst je cíl ČNB, která s 2% inflací tlačí na ceny ostatních věcí a služeb. Pokles nastane tak jak nastal po krizi v roce 2008, kdy se ceny propadly o 15-20% o 4roky později. Díky tomu je nyní tak rychlý růst, protože dohání období stagnace před 5-10 lety. Nevýstavba nových butů, historicky minimální nezaměstnanost, solidní nálada na trhu, nárůst obyvatel Prahy.

    Nyní jsou byty v Praze o 50-60% dražší než v překrizovém roce. tj. +5-6%p.a. V jiných městech ale teprve až letos překonaly ceny rok 2008.

  • 17. 9. 2019 20:27

    xf (neregistrovaný)

    Nárůst mzdy je nižší, cca 4,5%.
    Teď ještě vědět, jak se změnil podíl místních a zahraničních kupců.

  • 18. 9. 2019 17:46

    mai (neregistrovaný)

    Myslím si přesný opak.Nejvíce spadne Praha a nejvíce žádané lokality, protože ty rostly nejvíce a mají kam padat a tam,kde bydlet nikdo nechce jsou ceny tak nízké,že nemají kam padat.

  • 17. 9. 2019 11:00

    P2010 (neregistrovaný)

    Na jedné straně nuzné platy těch, kteří by chtěli skutečně bydlet, na druhé straně polovinu bytů hned vykoupí spekulanti. Zbytek pak různí "podnikatelé" z východu, kteří si takto uloží peníze často pochybného původu. Za této situace není prostor k tomu, aby klesla cena i při výrazně vyšší výstavbě, pokud se k tomu nepřidá další regulace nebo motivace zdaněním vlastnictví více bytů a podobně. V Praze pak samozřejmě celoroční Airbnb, které jde zcela proti původní myšlence krátkodobého "sdílení" nevyužitého bytu.

    Příklad z Troji, nový bytový dům s cca deseti byty. Okamžitě se ozvala skupina lidí z Ruska, že koupí vše a jediné co je zajímalo bylo, zda lze dům obehnat vysokou zdí a všude rozmístit bezpečnostní kamery.

  • 17. 9. 2019 11:32

    Victor (neregistrovaný)

    Jestli ty drastické ceny bydlení neznamenají tu podporu mladých rodin,když vlády pořád brečí,že se nerodí děti.Tedy děti majoritní společnosti.Hně­dočeši mají děti jako výdělečnou činnost.

  • 17. 9. 2019 13:30

    Jaromir

    Pokles bude, ale když se v Praze staví každý rok méně bytů, než kolik je třeba, tak bych se ani nedivil, kdyby tam nenastal, nebo bude nějaký a pak se hned zase pojede nahoru...

  • 17. 9. 2019 13:43

    Mirek (neregistrovaný)

    Při současném růstu platů, růstu počtu obyvatel, nízké a drahé výstavbě bude růst cen nadále pokračovat poměrně vysokým tempem. Dělám od r. 2011 v realitách a vidím neskutečně markantní rozdíly v nárůstu zájmu o bydlení za současného značného poklesu nabídky a to při stále rostoucích cenách.

  • 17. 9. 2019 14:30

    nhx (neregistrovaný)

    Posledni dva mesice scrapuju sreality, zde k nahlednuti prumerne prazske nabidkove ceny (za metr): https://i.imgur.com/aYX4WLN.png
    S nejakym poklesem bych nepocital.

  • 17. 9. 2019 14:30

    Michal (neregistrovaný)

    Další věc je tisk peněz. ECB minulý týden představila další vlnu QE - to zatím vždy znamenalo růst ceny reálných aktiv. I kdyby se ČNB nepřipojila, tak se sem budou přelévat nové peníze z eurozóny. Navíc odbory žádají tuším 7% růst platů, to je řekněme 4 pct. body nad inflací, tzn. o 4% větší disponibilní příjem. Jestli přijde ve větších městech pokles, tak jen mírný a velmi krátkodobý.

  • 17. 9. 2019 14:31

    nhx (neregistrovaný)

    Posledni dva mesice scrapuju sreality, zde jsou k nahlednuti prumerne prazske nabidkove ceny (za metr): https://i.imgur.com/aYX4WLN.png
    S nejakym poklesem bych nepocital.

  • 17. 9. 2019 14:33

    Pan Tau (neregistrovaný)

    Mě fascinuje argument , že nájemné to vyřeší . Vždyť nabídka nových bytu a nájmu jsou vždy provázané . Když je malá nabídka a tedy i vysoká cena bytu , tak logicky se pronajímatelé přispusobí a zvednou nájem. Je to přece uplně normální . Nájem vždy preferují lidé co chtějí bydlet nakrátko (studenti , mladí co chtějí chvíli být v centru) . Ale jakmile budete chtít založit rodinu , tak jste opatrnější a raději investujete do svého . Nájem je vždy o udržbě domu a přiměřeném zisku pro pronajímatele . A nikdo nikdy nebude pronajímat levně aby pak neměl na rekonstrukci.
    Prostě když bude malá nabídka , tak vždy ten kdo pronajímá má toho kdo shání na lopatě . To je přesný opak zbožího na krámě kde si mužete vybírat podle ceny . Dnes jsme prostě v situaci kdy za cenu ferari si kupujeme trabanta . A lépe nebude . Současná situace velice vyhovuje majitelum nemovitostí a tedy i členum zastupitelstev . Ti jsou také především vlastníci nemovitostí a určitě by se jim nelíbila velká nabídka a tedy propad cen.

  • 17. 9. 2019 19:02

    Tomáš (neregistrovaný)

    Vlastním jen v Praze přes 100 bytu a ve většině jsem nezvysoval nájem od roku 2013. Já mám pravidlo takové že raději s cenou jdu níže, ale slusne nájemníky. Mám v portfoliu nájemce kteří v mých bytech bydlí od roku 2000. A v jednom cinzovnim doma co vlastním mám 8 bytu 3+1 78m² praha hostivar. Pronajímam za 8tis plus energie. Stačí mi to na vše. Veskere opravy a moji potrebu nájemníci od roku 2001-2003 platí vždy včas a o být se starají nikdy žádný problém.
    Tak že jsou i pronajímatele kteří se nezenou jen za ziskem.

  • 17. 9. 2019 20:59

    xf (neregistrovaný)

    Ano. Ale jak se říká, jedna vlaštovka jaro nedělá. Dobře, dvě vlaštovky, já sám znám osobně ještě jednoho docela slušného majitele dvou činžáků. Tam nemá nájemník důvod utíkat do vlastního.

    Problém je, že takových nabídek je na trhu zanedbatelné množství. A tak, jak říkala jedna nesolidní majitelka třech činžáků "dnes chtějí všichni do vlastního".

  • 18. 9. 2019 13:19

    Jarmila (neregistrovaný)

    No, do vlastního... Všichni by chtěli především levně bydlet, případně slyším pindy typu "přece nebudu bydlet v nájmu a někomu platit hypotéku". Jenže málokdo z těch chytrých vidí, že byt musím nejprve postavit (a kde na to vezmu, že), posléze udržovat a po xx letech (podle mne 30-40) poprvé rekonstruovat, protože rozvody vody ani elekřiny už nebudou stačit moderním nárokům. Druhá rekonstrukce přijde po cca 50 letech, kdy už budou třeba nové sociály a kuchyně, protože už prostě dosloužily. A to prosím za předpokladu, že se k tomu nájemníci chovali slušně a neničili to, neb "moje to není a po nás potopa. Když mne ten kurňa sfiňa pronajímatel naštve, jdu jinam". Na ty rekonstrukce je ovšem třeba vydělat. Kdo je zaplatí? Majitel? Jistěže majitel, ale z peněz, vybraných od nájemníků. A protože solidních nájemníků moc není, hodně z nich šlo do vlastního, holt musí jít i nájmy nahoru, protože taková rekonstrukce stojí peníze, a to dost peněz. Což ví každý, kdo někdy sháněl řemeslníka.

  • 18. 9. 2019 16:47

    xf (neregistrovaný)

    "případně slyším pindy typu "přece nebudu bydlet v nájmu a někomu platit hypotéku"
    Proč to jsou podle tebe pindy? Jestliže je nájem blízký splátce hypotéky, tak přesně o tento vztah se z hlediska toku financí jedná. A je lhostejno, zda pronajímatel na ten byt tu hypotéku má, či nikoli, protože jde o život a peníze nájemníka, jak s tím naloží. Ne o pronajímatele.

    30-40 let přeháníš. Dnes se dělá elektrika 40 let a starší, protože hliník přestává vyhovovat v revizi (odpory atd.) po 40-ceti a více letech. Nebo ještě prvorepublikové měděné drátky cca 0,7 mm v bavlně... Ale dnešní měď, tam nevidím důvod proč na to za 60 let sahat. Ještě tak vyměnit, spíše z estetických důvodů, kryty.

    Kuchyně? Sorry jako, jak říká pan premiér. Kuchyně pro byt pro pronájem je papundekl za 12.000 Kč někde u Hornbachu. Žádný luxus, jen naprosté minimum (a kvalita bydlení tomu odpovídá) - protože prý "nájemníci moje to není a po nás potopa", tak ani o korunu více. K tomu dlaždičky, 150 Kč/m2, opět to nejlevnější, Hornbach 15x15 bílý polomat. Jo a práce. Vola ti řemeslník dělat nebude. Vidí, že tam prostor nájemce má obrovský. No tak co udělá majitel? Vypráví řemeslníkovi pohádky o regulovaných nájemnících, dříve (Sám jsem byl u toho - ten koukal, když zjistil skutečnost. Myslíš že majitelce dělal vola i příště?). Dnes o tom, jak vše nájemníci ničí, jak prodělává. (Houby, strhne si to ze zálohy, pokud by něco skutečně zničil.)

    "holt musí jít i nájmy nahoru, protože taková rekonstrukce stojí peníze, a to dost peněz." Čímž se vracíme na začátek, máme tu nájem skoro jak hypotéku, ale kvalita je nižší, energetická náročnost vyšší... čímž už jsme na té hypotéce, kvalita nižší... slušný jde pryč.

  • 21. 9. 2019 14:48

    Jerry001 (neregistrovaný)

    Dokud si to nevyzkousite na vlastni kuzi vlastnit byty a pronajimat a starat se o ne, tak Vam to nikdo nevysvetli. Priznam se, ze jeste tak pred 10ti lety jsem mel podobne nazory jako vy, dnes vlastnim a pronajimam 2 byty a reknu Vam, ze vydelek z toho opravdu neni, vicemene to co vydelam dam prave do rekonstrukce/u­drzby. Ale.drzim ty byty jako uchovatel hodnoty, protoze sem.nechtel nechat penize znehodnocovat lezenim na uctu.

  • 21. 9. 2019 19:20

    xf (neregistrovaný)

    Jerry Jerry, ale no ták. Nic lepšího neumíš, nežli osobní útoky a osočení? Argumenty k věci žádné, tak osočení z nezkušenosti, aniž bys vůbec mohl vědět, jaké já zkušenosti mám. Ačkoli mohl, kdysi jsem to tu psal, že zkušenosti mám z obou stran. A to mi věř, že větší jak co se týče množství, tak i co se týče časového úseku, nežli v tvém případě 2/10.

  • 21. 9. 2019 19:56

    xf (neregistrovaný)

    Mimochodem, v Táboře na sreality jsou nájmy od 4.000 za 1+kk krcálek přes 8.000 za 2+kk až po 15.000 Kč.
    No dá se žíci, že se to pohybuje těsně pod 150 Kč/m2. Bez služeb, samozřejmě.

    "vicemene to co vydelam dam prave do rekonstrukce/u­drzby."
    To je za 10 let skoro milión - kdybychom počítali nájem bez přerušení, za 2+kk / 2+1.
    Totální rekonstrukce takového bytu vyjde na cca 500.000 Kč. Taková rekonstrukce, která se dělá tak jednou za 40 let, od nové elektriky, nové koupelny, kuchyně, podlahy včetně stěrek, a to prosím s krytinou ne v papundeklu, ale jak to má být v paneláku PVC patřičné tloušťky s TEXTILNÍ PODLOŽKOU.
    Můžeš mi nějak vysvětlit, proč jsi na každém z těch dvou bytů dělal skoro 2x za těch 10 let totální rekonstrukci? Nebo za co jsi ty peníze utratil?

  • 21. 9. 2019 17:06

    Jarmila (neregistrovaný)

    "Jestliže je nájem blízký splátce hypotéky" -někdy nejde ani tak o to, jak je vysoká splátka hypotéky oproti nájmu, ale spíš o to, jestli dotyčný tu hypotéku od banky vůbec dostane. Pokud ji nedostane, holt jde do nájmu, i kdyby si nakrásně přál bydlet ve vlastním.
    "Hliník přestává vyhovovat v revizi" - ono je kolikrát jedno, jesli jsou dráty v hliníku nebo v mědi, ale spíš o to, že ve starším provedení je třeba těch zásuvek a vypínačů málo, předělávají se světla, vyměňují se jističe, aby zapnutí varné konvice a mikrovlnky nevyhodilo pojistky. A když už se do toho teda šáhne, tak se to holt předělá rovnou celé, aby to vyhovovalo současným požadavkům a předpisům. Dřív jsme měli v kuchyni jednu zásuvku, kam se zapínal robot, šlehač nebo remoska, dneska je tam varná konvice, mikrovlnka (ty jsou v zásuvce prakticky natrvalo, to nikdo neodpojuje), topinkovač, rádio, občas šlehač, pekárna, prostě potřeba zásuvek je podstatně vyšší a tahat po kuchyni prodlužováky nebylo zrovna to pravé ořechové.
    "Máme tu nájem skoro jak hypotéku, ale kvalita je nižší" - jistě, protože jako majitel si to uděláte podle svých představ a obsahu peněženky. Nájemník vám může byt poničit, ale jako majitel si to riziko necháte zaplatit, neděláte to pro krásné oči nájemníka a už vůbec ne s ohledem na jeho kapsu, to je jeho problém, ne Váš.
    "Energetická náročnost vyšší" - jak čeho. Běžné spotřebiče (ponejvíce kuchyňské) nemají žádnou velkou spotřebu,co by stála za řeč. Nejhorší z hlediska spotřeby je vytápění. A tam bohužel záleží na tom, na co je dům připojen a jaké jsou možnosti (a ceny). Jestli je dům připojený na dálkové vytápění (a i cena za jednotku tepla se obec od obce liší), nebo jesli se tam topí plynem, tepelným čerpadlem nebo akumulačkama (a to se v některých lokalitách ještě i v bytovém domě topí v kamnech, viz: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/usti-nad-labem-predlice-ghetto-vyloucena-lokalita-ministryne-jana-malacova-eva-fialova.A190919_140742_usti-zpravy_pakr: "
    „Takhle se tady opravdu žije? Hází odpadky ven z oken?“ překvapilo Maláčovou.
    V tu chvíli kdosi vysypal z okna kýbl popela...")
    Buďte bez obav, oni si to majitelé taky hlídají, protože do domu, kde je drahé vytápění, neseženou normální platící nájemníky. Hlídá se to i ve vyloučené lokalitě, tam třeba i tak, že voda teče jen hodinu denně, elektřina jde jen v určitý čas. No, a pokud radiátory záhadně odlevitovaly do sběrny, tak se holt vaří na plotně a vytápí se kamínkama.

  • 22. 9. 2019 20:12

    xf (neregistrovaný)

    "ono je kolikrát jedno, jesli jsou dráty v hliníku nebo v mědi, ale spíš o to, že ve starším provedení je třeba těch zásuvek a vypínačů málo, předělávají se světla, vyměňují se jističe, aby zapnutí varné konvice a mikrovlnky nevyhodilo pojistky."
    Jistič nemá nic, ale opravdu nic, společné s materiálem rozvodů. Když budeš mít jistič 6A, tak takový bude vyhazovat jakýkoli spotřebič s větším příkonem, i kdyby byly dráty ze zlata (výborný elektrický vodič, lepší než měď).
    Stejně tak přidání zásuvky nemá nic společného s celkovým předěláním elektriky v bytě. (Jasně, existují pravidla, na jednom "drátu" (jističi) by nemělo být více než 10 zásuvek atp. Představ si to tak, že když si koupíš 4 nové hrnečky, tak je dáš k ostatním na polici, ale nemusíš si kvůli tomu pořizovat novou kuchyni.

    "aby to vyhovovalo současným požadavkům a předpisům"
    Pokud je soustava a byt udělána podle nějakých předpisů, tak musí splňovat jen tyto předpisy. A můžeš na tom dělat i změny typu přidání zásuvek - samozřejmě za dodržení původních pravidel. Tyto, ale ne budoucí předpisy. Opět, představ si to jako staré auto, co nemá na zadních sedadlech bezpečnostní pásy. Můžeš s ním jezdit, přestože nové auto by bez pásů už do provozu uvést nešlo.

    " jistě, protože jako majitel si to uděláte podle svých představ a obsahu peněženky."
    To jistě ano. Ale naprosto není důvod, tedy mezi normálními lidmi, aby si nájemník nemohl vybrat byt k nájmu "podle svých představ a obsahu peněženky". Jenže nějak se stalo, že to téměř nejde. O tom hovořím.

    "Nájemník vám může byt poničit, "
    Jarmilo, ke mě chodí návštěvy. Ale to neznamená, že když mi to návštěvy mohou poničit, tak mám WC mísu a umyvadlo v "antivandal" plechu, a na stěnách latex. Sorry jako, taky mi tam může spadnout letadlo, to by mi to zničilo celé, tak s takovou bych vlastně neměl mít ani ten "antivandal".

    "Nejhorší z hlediska spotřeby je vytápění. A tam bohužel záleží na tom, na co je dům připojen a jaké jsou možnosti (a ceny). Jestli je dům připojený na dálkové vytápění"
    Však jsme se o tom bavili posledně, sama jsi psala, že barák nezateplený, okna stařičká a topení elektrika přímotopy. Nebo ne? A proč to tak je? Protože to je INVESTIČNĚ NEJLEVNĚJŠÍ. A sere pes, že provozně nejdražší, elektriku platí nájemník, jeho problém. Který, jak jsi sama napsala, řeší nájemníci útěkem. Nebo ne?

    Hele, Maláčovou a cikánské čtvrti sem netahej, to je extrém (jak ty čtvrti, tak Maláčová). Mám za to, že se bavíme o běžných nájmech.

    "Buďte bez obav, oni si to majitelé taky hlídají, protože do domu, kde je drahé vytápění, neseženou normální platící nájemníky."
    Jo? Sama jsi psala, že se tam lidi střídají... ale majitel s tím nic nedělá.

  • 23. 9. 2019 16:44

    Jarmila (neregistrovaný)

    xf, nevím, kolik bytů jste rekonstruoval nebo upravoval, nebo jestli jenom prudíte. My jsme třeba měnili sporák. Původní jsem jen strčila do zásuvky a peklo se a vařilo. Nový má přívod rovnou z hodin. Když se teda odplombovaly hodiny, musely se předělat podle nových předpisů, protože revizák by to neschválil a nepustil do provozu. A když už se šmatalo do elektřiny, přidělávaly se zásuvky a dělala se nová větev z hodin, aby bylo víc okruhů a v kuchyni mohla vedle sebe stát mikrovlnka, varná konvice i lednička. Nešlo jen o zásuvky, šlo i o celkový příkon do té které větve a prostě o "vyšší level". A koneckonců i o silnější jističe, protože staré by to neutáhly. Takže to nelze srovnávat s autem bez bezpečnostních pásů. Takovýho blbce ze mně zas nedělejte.

    "Nájemník vám může byt poničit" - je rozdíl mezi schválně a běžným opotřebením.

    Vytápění - mám srovnání mezi naší a sousední obcí co se týká dálkového vytápění (u nás je levnější, a to o dost), sleduju i snahy o přechod některých paneláků na tepelná čerpadla, protože to obyvatelům přijde levnější. Přechod na plynové domovní kotelny třeba u nás obec nechce povolit. protože u dálkového vytápění by se snížil počet odběratelů a tím zvýšila cena pro ty, co zůstali. To je věc, kterou v bytovém domě nebo paneláku ovlivníte jen těžko. Jistě, můžete byt prodat, pokud je topení v lokalitě neúměrně drahé, jako nájemník se můžete klidně i přestěhovat. Ono občas vůbec nejde o to, co je tzv. investičně nejlevnější (a ty se, nájemníku, klildně prohni, protože mně to jako majitele bytu absolutně nezajímá), ale třeba o to, jaké možnosti má celý dům. Ono to občas není o tom, že by to lidi nechtěli změnit, ale třeba o tom, že obec změnu nepovolí (nebo ji nepovolí třeba elektrikáři. U příbuzného třeba nepovolili tepelné čerpadlo, protože v době, kdy je větší zima, nemusí stačit a přitápí se pak elektrokotlem. Přitápění by ale nezvládla místní trafostanice. Plyn v obci není, topí se tam uhlím+dřevem. Jo, a můžete si dát na střechu soláry. Třeba to jednou vytopít, až budou mít vyšší účinnost. Pokud nebudete mít dřevo a uhlí, protože už to ve stáří nebudete fyzicky zvládat, můžete v zimě ležet i pod peřinou). O starých oknech jsem nepsala nic, občas holt i ta okna doslouží a měla by se vyměnit. Je přitom úplně jedno, jestli je to byt v OV, družstevní nebo nájemní.

    A vite, proč jsem se zmínila o Předlicích? Ne proto, že to jsou Cikáni a třeba i tzv.vyloučená lokalita, ale protože se tam v bytovém domě pravděpodobně topí v kamnech. Kde by jinak vzali popel, aby ho teda sypali z okna? Že by měli kýbl popele třeba z cigaret? Nebo na chodbě pálili staré hadry? I když si nedělám iluze, tak to snad ne.

  • 23. 9. 2019 20:27

    xf (neregistrovaný)

    Jarmilo, tvůj popis je poněkud technicky nejasný, nicméně vyplývá z něj, že stav byl nevyhovující již před výměnou sporáku. Asi.*
    Zapojení sporáku do zásuvky není vada. Z tvého popisu nejde poznat, co revizáku vadilo. Možná mu vadilo, že to byla běžná, t.j. 1f/16A zásuvka. Přičemž při zapojení varné desky je dnes běžná (nikoli obecně závazná!) hodnota pro 1fázi 32A, někdy i více. Takže mohu hádat, že ten kabel "dělala se nová větev z hodin" byl vícefázový, protože běžný jistič v bytě je 3x25A, a z toho 1x32A nedostaneš.
    Jen mi není jasné, co s tím mají společné "hodiny", tedy hádám že měření. Ale pokud tam něco plomboval, tedy práce PŘED měřením, tak asi navyšoval jistič. To ale nesouvisí s měřením, tedy pro tebe "hodinami". Ledaže... by třeba 1f měnil na 3f, ale to nejde z tvého popisu určit.
    Potom je zase otázka, pokud to předělával do 3f, tak proč. Také je možné, v panelákách ne neobvyklé, že je do bytu vedena jen 1 fáze. Tam by dávalo smysl navýšení jističe, s tím by mohl být spojený požadavek na nový (silnější) kabel.
    Zkrátka, když tam nebyla příprava pro připojení "sporáku", tak nejde mluvit o opravách, "rekonstrukcích", ani o tom, že by elektrika přestala vyhovovat technickým stavem a bylo nutno ji "předělat". Ty jsi platila "přístavbu", ne "opravu". Něco nového, co jsi do té doby neměla. Chápeš?

    (Mimochodem, když taková firma jako je BOSCH v montážním manuálu varné desky uvádí zapojení pro 1f a 3f, a ta deska je ve skutečnosti 1f, nebo 2f, tak to potom "není jednoduché úlohy", na tohle přijít.)

    ""Nájemník vám může byt poničit" - je rozdíl mezi schválně a běžným opotřebením."
    A co tím chceš říci? Běžné opotřebení "zničí" součást bytu obvykle za desítky let, je součástí nájmu. Vandalismus nájem nekryje a hradí ho původce škody.

    "Přechod na plynové domovní kotelny třeba u nás obec nechce povolit. protože u dálkového vytápění by se snížil počet odběratelů a tím zvýšila cena pro ty, co zůstali."
    Sorry jako, ale co s tím má co společného obec? Leda by byla majitelem/pro­vozovatelem zařízení, jež by bylo odpojeno. Potom se může odvolat ve stavebním řízení. Ale pokud je projekt a odůvodnění správně napsáno, tak jí to odvolací orgán shodí.

    " příbuzného třeba nepovolili tepelné čerpadlo, protože v době, kdy je větší zima, nemusí stačit a přitápí se pak elektrokotlem. Přitápění by ale nezvládla místní trafostanice. "
    Opět, špatný projekt, záměr, nebo šetřílkovtví. Tohle je technicky řešitelné. Ano, s teplotou klesá i účinnost TČ, a u těch levných je potom nutno topit přímotopem (topnou patronou v kotli)... Ale, s lepším - ale dražším TČ to nutné není. Kromě toho, lze spotřebu snížit zateplením, rekuperací atd., což sníží požadavky na příkon. Další možnost je opět si něco připlatit, a nebrat to nejlevnější - TČ do vzduchu. Potom nejenže nejsi závislá na okolní teplotě, ale navíc i provozně ušetříš. A omezíš problémy s hlukem.
    Znova, znova a znova: nejhorší je, když se nechce. Pohodlnější je druhé osočovat " jestli jenom prudíte."

    Ale víš co, tohle nemá cenu. Nejde o to, jestli já z tebe dělám blbce, to není mým úmyslem. Jen by bylo fajn, kdybys nad věcí přemýšlela, abys věděla jak funguje, a někdo z tebe nemohl toho blbce udělat. Ale nemám pocit, že o tohle máš zájem.

  • 18. 9. 2019 8:54

    Pan Tau (neregistrovaný)

    Jednoduchý příklad. Dokuď byla bytovka obecní , tak peníze mizely v černé díře alá obec. Jakmile se zprivatizovalo , tak najednou jsme měly peníze na opravu střechy , natíraly se okapy , rekonstruoval se výtah vyměnily se okna atd .
    Stejně tak když kamarád koupil starý byt . Vyboural celou koupelnu i kuchyň , nová elektřina , nové dveře , futra , nové podlahy . Co dnes říká , že udělal chybu , že neotloukl omítky na cihlu a neudělal nové .
    Prostě vše má své náklady a výdaje a vše zastarává a po pár desítkách let je to vybydlené a chce to novou rekonstrukci.

  • 18. 9. 2019 11:23

    xf (neregistrovaný)

    A pak že se zázraky nedějí. " tak najednou jsme měly peníze na opravu".
    A kdepak se ty peníze "najednou" vzaly? Kolik jste platili obci za m2 a kolik jste začali platit do fondu oprav po privatizace měsíčně za m2? Jaký byl "najednou" jednorázový příspěvek? Jaká je "najednou" zadluženost SVJ? Co si máme představit pod hentým takým pojmom "oprava střechy" a "renovace výtahu"?

  • 18. 9. 2019 11:09

    MaLer

    Docela by mne zajímalo, pokud byste chtěl postavit nové domy, bylo by to takto udržitelné pro rozumnou míru návratnosti (předpokládám profinancování projektu z úvěru)?

  • 29. 10. 2019 1:56

    Majitel (neregistrovaný)

    Ono je však rozdíl pokud máte bytů 100 nebo 1. Člověk, který pronajímá jeden byt chce samozřejmě vyvařit co největší obnos. Nemluvě o tom, že mnoho z nich skutečně byt ani "nevlastní", ale splácí bance, tak potřebuje pokrýt pokud možno celou hypotéku.

  • 17. 9. 2019 16:35

    Luk (neregistrovaný)

    Vlastnické bydlení Češi preferují, protože je to nejefektivnější zajištění na stáří, nájemné z důchodu neutáhnou. Proč se tomu odborníci stále diví, když k zajištění na stáří sami nabádají?

  • 21. 9. 2019 17:25

    Rational (neregistrovaný)

    To je pravda!
    Na západě dělají ještě další super věci, na který my, postkoumoušský pitomci furt kašlem. Třeba si tahaj z Afriky a Asie hordy nepřizpůsobivých, maskují ve statistikách jejich kriminalitu, a radši jim stavějí hezká ghetta v no-go zónách.
    Neprobuzeným pomáhají nebýt na internetu zmatení pomocí cenz... ehm úřadů pro pravdu a lásku, nebo pomocí likvidačních pokut pro provozovatele sociálních sítí.
    A rozhodně jsme u nás zaslali i pochopení, že pohlaví není to, co má kdo mezi nohama, ale sociální konstrukt, takže nám chybí uzákonit dalších 57 pohlaví k téma dvěma, co máme od přírody.
    Když si sem ze západu, konkrétně z Francie, zavedeme i hezké tradice mejdanů v ulicích, při kterých hoří i auta, tak se nemusíme patlat ani se šrotovným a to je fér.
    Jako já jsem pro ten západ následovat, to je jasná věc. Jen ty lidi to furt ne a ne pochopit...

  • 24. 9. 2019 10:32

    Rozhořčený občan (neregistrovaný)

    Co to motáš do diskuze o bydlení ty SPD trubko? Takový primitivy jako ty by měli odsunout do Ruska aby tu neotravovali normální lidi, tupec kterej nechápe že i ženský, černoši a sexuální menšíny jsou lidi sám není člověk!

  • 17. 9. 2019 18:39

    Martin Luther (neregistrovaný)

    Pokles přijde až v okamžiku neschopnosti lidí splácet hypotéky. Jinak jsou lidé ovlivnitelní mediální a marketingovou masáží developerů , novinářů píšících o nemovitostech, realitních zlodějíčků, případně dalších subjektů. Do té doby budou ceny pomalu růst. Napomáhá tomu rostoucí ekonomika země, vyšší mzdy a platy (i jejich příslib), vývoj cen nemovitostí v sousedních zemích, vyšší migrace cizích státních příslušníků (převážně z východu, ale také ze starých zemí EU). To vše mluví jasně proti plošnému zlevnění nemovitostí. Kdo již má postaveno, či koupil alespoň průměrný byt, může být spokojený. Jeho investice spolehlivě v čase roste. A to nad rámec inflace.

  • 18. 9. 2019 14:07

    Pavel (neregistrovaný)

    Tomuto argumentu nerozumím:

    Na vyšší ceny bydlení má pak vliv i Česká národní banka a jí zavedené regulace. To dostupnost bydlení řadě lidí zhoršuje.

    Pokud se řadě lidí zhoršila dostupnost bydlení, tak to znamená, že poklesla poptávka, a pokles poptávky snad znamená tlak na NIŽŠÍ cenu.

  • 18. 9. 2019 19:48

    P2010 (neregistrovaný)

    Protože většina prodaných bytů není využívána k bydlení, ale ke spekulacím (často jsou pak prázdné) nebo jako celoroční Airbnb ubytovny.

  • 19. 9. 2019 7:31

    Pavel (neregistrovaný)

    A jak souvisí spekulace a Airbnb s vlivem ČNB na cenu? V tom argumentu se píše jen a pouze o vlivu ČNB, tyto ostatní vlivy jsou diskutovány jinde. Nehledě k tomu, že regulace hypoték omezí poptávku i po bytech pro spekulace a Airbnb, prostě omezí poptávku po všech bytech kupovaných na hypotéku bez ohledu na to, k jakému účelu jsou použity.

  • 18. 9. 2019 17:42

    mai (neregistrovaný)

    Otázka není jestli přijde,ale kdy a o kolik to spadne.nO No a můj názor je ten,že nejdříve a nejvíce padne Praha a velká města,tam to rostlo nejvíc a nejméně lokality,kde nikdo nechce bydlet,protože ty už nemají kam padat.

  • 18. 9. 2019 21:27

    TVK (neregistrovaný)

    V Praze a velkých městech je a bude stále největší převis poptávky. K tomu lidem rostou nominální příjmy už několikátým rokem o 6-8%, nic moc nového se nestaví. Takže nějaká drobná korekce přijít může, ale rozhodně nic zásadního. Už tak 3 roky jsou diskuze plné toho, jak jsou nemovitosti předražené... A ony rostou dál . .

    Dnes jsem se díval, co se dá koupit u nás na menším městě ... Solidní byt ani dům není v nabídce ani jeden. Novostavby byty od 45tkc za metr.

  • 18. 9. 2019 23:24

    Jarmila (neregistrovaný)

    Já si zas myslím opak. Praha ani velká města nespadnou, tam je velká poptávka. Vesnice jsou v loji, to, co by tam bylo na prodej, nechtějí ani realitky, protože drtivá většina těch nemovitostí je neprodejná, aspoň za ty ceny, co za ně majitelé chtějí. Tam nemá co a kam padat, tam už je to na dně. Ty nemovitosti jsou v mnoha případech neobydlené a postupně chátrají, až dochátrají, tak prostě spadnou, pokud si je někdo nekoupí za pár šupů jako rekreační chalupu. Co si tak občas prohlížím realitní weby, koupí to leda šílenec, protože požadavky majitelů jsou už někde jinde, a to ve 21. století, zatímco ty nemovitosti na prodej jsou v drtivé většině zralé na rekonstrukci. To, co se tam nabzí, bylo možná moderní někdy v 70.letech minulého století. Dnešní lidi už jsou zhýčkanější a chtějí minimálně moderní sociálky, někdy i kuchyni s různými současnými spotřebiči, jako je varná konvice, mikrovlnka nebo myčka. To zase potřebuje tekoucí vodu a rozumnou elektřinu, aby se nestalo, že zapnete varnou konvici s mikrovlnkou a vyhodíte si pojistky. Dalším problémem jsou hlavně u starších domů špatné (nebo žádné) izolace proti spodní vodě, případně rozumné zateplení.

  • 19. 9. 2019 9:33

    Pan Tau (neregistrovaný)

    Tak všechno má svou cenu . A to že píšete neprodejné je nesmysl. Pokuď je tam vodovod , kanalizace , elektřina , tak už záleží pouze na prodávajícím jakou chce hodnotu . Kupující to muže koupit jen třeba díky parcele a vše zbourat a stavět komplet nové . Jenže všichni jsou namlsaní a tak chtějí maximum . A řekněme narovinu prodávající nemusí spěchat . Chleba to nežere a tak neslevují . Stejně jak jsem četl článek o developerech co mají v zásobě tisíce nově postavených bytu , ale nesleví. Prostě počkají až ceny stoupnou a pak je prodají. Domy jsou komodity na dlouhou trat a tak nevadí když leží ladem . U kamaráda už je roky naproti prázdný byt . Já mám ve vchodě tři prázdné byty a sousedka má naproti v bytovce jeden byt jako skladiště . Prostě lidi si uvědomily , že nemovitosti stále zdražují . Je jich omezené množství a stavět se jen tak nebude. Tak proč by je prodávaly , když peníze takzvaně nepotřebují a spíše naopak neví kam je investovat.

  • 19. 9. 2019 13:39

    thr

    Tak developer nemusí prodávat, pokud do výstavby nalil peníze z jiného zdroje, které ho relativně nic nestojí, pak může kalkulovat s tím, že časem bude nárůst ceny vyšší, než by získal jejich investováním a tak může čekat. Ale pokud jel z nějakého úvěru, tak je tohle odkládání docela problém.
    Co se týče volných bytů v majetku jednotlivců, tak to je zase spíš o situaci nějakého dědictví atd., kdy daný byt nepotřebují hned či nechtějí investovat do údržby a naopak peníze z pronájmu nepotřebují. Popravdě i já jeden takový mám, ale to není o nové výstavbě, tam by to takhle jednoduché nebylo. Lidí, kteří si mohou dovolit koupit další byt a pak ho nechat ležet ladem (a zároveň je to pro ně finančně výhodné), je ale minimum.

  • 19. 9. 2019 20:27

    xf (neregistrovaný)

    "Lidí, kteří si mohou dovolit koupit další byt a pak ho nechat ležet ladem (a zároveň je to pro ně finančně výhodné), je ale minimum."

    U nás asi ano. Ale těch zahraničních je dost. Stačí se podívat na jména majitelů nějaké nadprůměrně drahé novostavby v Praze, a večer se jít projít kolem, kolik % tam svítí oken. (Podíl na tom má i naše slavná ČNB se svými nejprve devalvacemi, dnes regulací hypoték.)

  • 19. 9. 2019 20:21

    xf (neregistrovaný)

    "Já mám ve vchodě tři prázdné byty a sousedka má naproti v bytovce jeden byt jako skladiště . Prostě lidi si uvědomily , že nemovitosti stále zdražují . Je jich omezené množství a stavět se jen tak nebude. Tak proč by je prodávaly , když peníze takzvaně nepotřebují a spíše naopak neví kam je investovat."

    To je logické chování, až na jednu věc: tam bych čekal, že to pronajmou za rozumných podmínek. Tedy za cenu a dalších podmínek, která bude nájemce motivovat k tomu, aby tam chtěl zůstat. Tedy včas platil, o byt se v rozumné míře sám staral, taková win-win situace. Tedy majitel měl peníze uložené proti inflaci, z bytu měl příjem, a vzhledem k rozumným podmínkám tak příjem s minimem starostí. Takže otázka je, proč se tak neděje.

  • 20. 9. 2019 13:26

    Rozhořčený občan (neregistrovaný)

    Mladí nemají kde bydlet a takovýhle vychytralý spekulanti keťasové a další ksindl vydělává na prázdných bytech spoustu peněz.
    Takové vychytralé pakáži bych okamžitě napařil ohromné daně nebo jim ty byty zabavil - když jsou prázdné tak to znamená že je nepotřebují, a mladí by měli kde bydlet!

  • 20. 9. 2019 16:36

    Jan (neregistrovaný)

    Rozhořčenému občanovi. Chápu vaše rozhořčení, ale vámi navržený způsob to je fakt návrat do časů totality, do doby, kdy soudruh mávl kouzelným proutkem a ne-soudruh byl bez živnosti, podniku nebo majetku. Takže ne, toto fakt ne!!!

  • 20. 9. 2019 17:50

    Jarmila (neregistrovaný)

    Mladí nemají kde bydlet? Volných bytů k pronájmu jsou plné realitní servery, stačí si vybrat. Bydlení je dost, ale nebude bydlení LEVNÉ. už v 70.letech minulého století pindali komunisti, že je třeba stavět malé a levné byty. Kde ty byty jsou, jak to, že do dneška nestojí? Komunisti je nepostavili, kapitalisti taky ne. Pročpak asi? Protože to zkrátka a dobře NEJDE. A tlak bank na mladé, aby nebydleli u rodičů, ale do sdílených bytů nebo do nájmu je dost nechutný. Kdy jindy by si měli mladí našetřit na zalopžení rodiny, když ne u rodičů? Bydlení mají za pár šušňů, když rodičům přidají na jídlo a služby, tak můžou i dost našetřit. Každá kačka dobrá. Pokud teda honem nepodlehnou pindům o jakémsi mamahotelu.

  • 20. 9. 2019 18:47

    xf (neregistrovaný)

    Opatrně s tím zabavováním a napařením ohromných daní.
    Nicméně je fakt, že takový byt využívá infrastrukturu a služby, které platí obec. Údržba chodníků, silnic, zeleně, dětská hřiště, hromadná doprava, školy atd. A to i v případě, že tam nikdo nebydlí, ta lampa stále svítí, chodník musí být uklizený, hromadná doprava musí mít rozumné intervaly, udává se 30 min. max., aby byla používána. Kdyby ne, byt ztrácí hodnotu. Další věc je, že když není nikdo v bytě hlášený, obec nedostane z rozdělení daní nic, ale o příslušnou část infrastruktury se stejně starat musí. Takže majitel neužívaného bytu se nechává dotovat sousedy.
    V západní Evropě mají pro takové případy zvýšené daně pro neužívané byty, v USA zase vysoké daně (kolem 3% tržní ceny p.a.) z nemovitosti, takže držet si tam neužívanou nemovitost je dost luxus - ale zase za služby zaplatí obci, takže netahá peníze z kapsy sousedům, ten luxus si platí sám.
    Jde jen o to, aby si každý žil a podnikal za své, ne za cizí. Ale to se u nás nenosí - tady pseudopravičáci spustí křik o socialismu a kdesi cosi. Což je pochopitelné, kdo by nechtěl, aby mu část nákladů platil soused, jim tento stav vyhovuje.

  • 20. 9. 2019 18:46

    P2010 (neregistrovaný)

    Takže otázka je, proč se tak neděje.

    Protože je k tomu nic nenutí, nepotřebují peníze z pronájmu, protože nevyužitý byt nic nestojí a mnozí z nich z pochopitelných důvodů na sebe nechtějí nikterak upozorňovat. Situace, kdy poměrně úzká skupina lidí (převážně ze zahraničí) má (jediná) prostředky na to vykoupit prakticky celou roční výstavbu bytů, které pak ani dál nepronajímá, zkrátka vyžaduje nějaké omezení. Ale to se ve zdejší společnosti pomalu ani nesmí vyslovit. Například daň ve výši pořizovací hodnoty bytu by motivační byla, přičemž to nelze považovat za regulaci :-)

  • 21. 9. 2019 11:19

    Nemecek (neregistrovaný)

    S článkem lze souhlasit, ale chybí tam jedna podstatná informace. Ke korekci dojde, dokonce k ní již dochází, ale pouze U MALÝCH MĚST A VESNIC. Větší města stále porostou. Trh sleduji již pár let a to co poslední dobou pozoruji u větších měst (70 tis +) lze charakterizovat jako zcela přirozený a vyvážený trh. I když se mnohým může zdát, že cena je extrémně vyšponovaná (a to zcela jistě je), stále se za ty peníze nemovitosti prodávají. Jen se čeká na kupce trochu déle, než dříve. Ale to pro prodávajícího není žádný větší problém ...

  • 27. 9. 2019 11:02

    nesouhlasím (neregistrovaný)

    V Brně rostly ceny bytů i v době krize. Sice pomaleji, ale rostly. Tedy rostly od od 2000 vždy.

  • 29. 10. 2019 13:30

    Honza (neregistrovaný)

    Ke snižování ceny bytů především v Praze dle mého názoru nedojde, v článku autor předpokládá, že když k tomu došlo v minulosti, musí se to opakovat, což je možná jeho zbožné přání, ale nejsou k tomu žádné indikace. Naopak do Prahy se stále stěhují další a další lidé ať už z jiných měst, nebo zemí, novostavby jsou vyprodané dříve, než se začne stavět, a starší byty pokud jsou inzerované za rozumnou cenu jsou prodané prakticky v řádech dnů. Pokles poptávky se nedá očekávat, lidé bydlet potřebují a investoři chtějí investovat, navíc lze očekávat že české nízké mzdy oproti západu se budou zvyšovat, což opět bude poptávku a ceny zvyšovat. Zkrátka prostor pro nějaké snížení ceny tu opravdu není.

    Navic bydlení v Praze není zas tak nedostupné, průměrné vydělávající pár bez problémů dosáhne i na větší 3+1, pokud má 10% vlastních zdrojů, a i jednotlivec na menší byt dosáhne. Rozhodně je lepší varianta splácet hypotéku než stejnou částku platit pronajímateli a přispívat mu na jeho blahobyt. Pořídit si vlastní bydlení je alespoň u nás v ČR prakticky existenční nutnost, z důchodu nájem nikdo nezaplatí a nikdo vám nepomůže.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).