Hlavní navigace

Cena potravin výrazně roste, můžeme nějak ušetřit?

16. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V současné době si připlatíme za brambory, maso či mléko. A u některých potravin nás čeká další výrazné zdražování.

Návštěva obchodů s potravinami je pro nás často nepříjemným překvapením. Ceny potravin neustále rostly a výrazně více, než v dalších zemích západní Evropy. Důvodem nejspíše může být prudké zvyšování snížené sazby daně z přidané hodnoty. V roce 2012 se spodní sazba DPH zvýšila z 9 na 14 %, načež od tohoto roku vyrostla na současných 15 %.


Autor: Isifa.cz

Za brambory si připlatíme nejvíce

Cena brambor raketově roste

Nejvýrazněji spotřebitelé pocítili v obchodech současné zdražení brambor. Neúroda brambor vlivem sucha a povodní vedla k tomu, že brambory v obchodech zdražily na dvojnásobek. Vlivem nepříznivého počasí během roku výrazně poklesl hektarový výnos brambor na 22,75 tun. Je o 18,7 % nižší než loni, uvedl Český statistický úřad na svých stránkách. Místo obvyklých 6 Kč nyní zemědělci podle odborníků své brambory prodávají až za 12 Kč. 

Dalším významným důvodem je také neustále klesající plocha bramborových polí. Zatímco v roce 2000 se brambory pěstovaly na 69 000 hektarech, nyní je to pouze na 23 200 hektarech. Ve srovnání s desetiletým průměrem je sklizeň téměř o třetinu nižší, uvedli statistici. 

Vyšší ceny brambor by měly stimulovat zemědělce k tomu, aby se vraceli k pěstování této tradiční plodiny. To se však neděje, a to nejspíše vlivem zemědělských dotací či přimíchávání biopaliv do nafty, se vyplatí pěstovat jiné plodiny. Výpadky v produkci se tak budou muset nahrazovat dovozem, nejspíše z Polska. A nejspíše bude docházet k dalšímu zdražování této plodiny.

Co chleba?

Cena mouky meziročně v září vzrostla o 15,2 %. Zdá se však, že příští rok se dočkáme snížení cen. Podle Českého statistického úřadu by měla být sklizeň obilovin v tomto roce o 16 % vyšší, očekávaný hektarový výnos vzrostl o 17,6 % na 5,40 tuny. Chleba ale levnější nebude. Alespoň podle Jaromíra Dřízala, předsedy Podnikatelského svazu pekařů – důvodem jsou nízké marže pekařů, řada z nich je ztrátová. 

Ušetřit tak výrazně mohou lidé, kteří si například pečou vlastní chleba. V příštím roce se dočkáme zlevnění elektrické energie, což znamená výrazné úspory pro ty, kteří si pečou chleba v troubě, kde jsou náklady na elektrickou energii nejvyšší. Čtěte také: Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba 

Ušetřit však můžou i lidé, kteří k pečení využívají domácí pekárny. Podle srovnávačů zboží cena některých domácích pekáren vytrvale klesá, znamená to, že návratnost se také vlivem levnější mouky a elektrické energii výrazně zvýší. 

Mléko také zdražuje

Další komoditou, u které se musíme připravit na enormní zdražení, je mléko. Zdá se, že chovatelé nebudou nikdy spokojeni s výkupní cenou mléka. Jeho značnou část například vyvážejí do Německa, kde můžou získat vyšší výkupní ceny.

Je však s podivem, že i přes vyšší výkupní ceny mléka v Německu je jeho cena obdobná jako u nás, v případě různých cenových akcí dokonce i výrazně nižší. Důvod musíme nejspíše hledat na straně zpracovatelů mléka či obchodních řetězců, kteří mají na mléku značně vysoké marže. Podle statistiků vzrostla meziročně v září cena mléka o 14,4 %. Že se zdražuje primárně na straně producentů potvrzují také ceny másla, které vzrostly o 21,9 %.

Zvýšení vybraných meziročních cen (září 2012 – září  2013)
Název Procentuální meziroční zvýšení cen
Brambory + 66 %
Máslo + 21,9 %
Mléko + 14,4 %
Mouka + 15,2 %
Vepřové maso + 5,6 %

Zdroj: Český statistický úřad

Maso

Hovězí a vepřové maso zaznamenalo v posledních letech výrazný nárůst cen. Důvodem je u nás nerentabilnost chovu, především vepřového masa. Velkou ránu chovatelům vepřového masa nasadila EU prostřednictvím směrnice. Nová pravidla se týkají chovu březích prasnic, které se budou muset chovat ve skupině s ostatními prasnicemi, připadne na ně také větší podlahová plocha.

Řada chovatelů se však na tuto směrnici nepřipravila. Podle odhadů opustilo výrobu vepřového masa až desetina chovatelů. Cenový šok jako u vajíček, které střednědobě zdražily až na trojnásobek, jsme nezažili, na druhé straně však vepřové maso podle statistiků podražilo meziročně v září o 5,6 %.

Značná část vepřového masa se také k nám dováží, čeští chovatelé nejsou schopni zahraničním chovatelům, především z Dánska, konkurovat. Jak je to možné? Zajímavě to například vysvětluje bývalý mistr zemědělství Ivan Fuchsa ve svém „epickém“ videu.

Jak se vyhnout zdražení potravin?

Pokud nejste zrovna breathariáni a neživíte se pránickou energií (kosmickou energií?), jen velmi obtížně se budete vyhýbat zdražení potravin. Čtěte více: Breathariáni prý jídlo k životu nepotřebují 

Zdražení totiž postihlo ty nejzákladnější potraviny. Řešením, jak alespoň ušetřit na jídle, je samostatnost. Nejen ve výrobě chleba, ale výrazně také ušetřit můžete při výrobě vlastní šunky v šunkovaru či hrnci (kde je to však výrazně náročnější). Více se naopak vyplatí spotřebovávat vybrané ovoce a zeleninu (kromě brambor), která vlivem například produkce v Maroku, výrazně zlevnila. Čtěte také: 7 tipů, jak ušetřit na potravinách

skoleni_15_4

Pokud koupíte kvalitní rajčata za dobrou cenu, můžete si je vysušit a naložit. Sušená rajčata jsou poté výborná s těstovinami, které si také můžete vyrobit doma. Za 10–20 Kč na porci můžete mít skvělé jídlo, které je navíc zdravé.

Koření na bylinky si pěstujte doma, budete ho mít vždy čerstvé a ušetříte. Za cukr například můžete ušetřit pěstováním rostliny Stevia – lístky této rostliny jsou výrazně sladší než cukr. Stevia také neobsahuje téměř žádné kalorie a hodí se například pro obézní osoby či diabetiky. Jen si budete muset zvykat na poměrně zvláštní sladkou chuť. Čtěte více: Stévie: sladká tráva je třistakrát sladší než cukr 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).