Hlavní navigace

Cena bitcoinu opět výrazně padá. Je čas na nákup virtuální měny?

26. 11. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Po období relativního klidu, kdy se cena držela v blízkosti hranice 6500 dolarů za bitcoin, přišel v listopadu náhlý propad. Jaké jsou důvody a vyplatí se nyní nakupovat? Odpovídají analytici.

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank: V bitcoinu se nedá snadno orientovat

Proč se cena bitcoinu a dalších virtuálních měn v posledních dnech tak výrazně propadla?

Od začátku listopadu odepsal bitcoin zhruba 40 procent (platilo k 25. 11. 18:25 – poznámka redakce), a po období klidu se tak nejen bitcoin, ale i ostatní kryptoměny dostaly pod velký tlak. K propadu kryptoměn přispělo štěpení Bitcoin Cash na dvě samostatné větve a také prohlášení člena ECB Benoita Coeuré, že ne každá chytrá myšlenka se nakonec ukáže dobrým nápadem. Coeuré podpořil blockchain, který označil za slibný do budoucna. Bitcoin naopak přirovnal k nafouknuté bublině a k Ponziho schématu, tedy podvodné investiční operaci.

Je podle vás nyní správný čas na koupi bitcoinu? Nebo bitcoin nemá budoucnost a jde o další krok k úplnému „výbuchu“?

Na začátku roku 2018 stál bitcoin 13 200 USD, nyní se obchoduje za 4400 USD. Mluvíme tedy o propadu o celé dvě třetiny ceny. Osobně rád nakupuji podhodnocené tituly nebo tituly, které zaznamenaly výrazný propad. Stále je však potřeba respektovat velmi vysoká rizika, která s sebou bitcoin nese. Nepomáhají ani prohlášení samozvaného tvůrce bitcoinu, Craiga Wrighta, že může výrazně zahýbat cenou, pokud se rozhodne bitcoin prodávat, a to až k úrovni 1000 USD.

Jedná se tedy o složitě čitelné prostředí, ve kterém není snadné se zorientovat. Bitcoin zůstává velmi volatilní, a nemůže se proto zařadit vedle ostatních měn a plnit funkci prostředku směny. Ať už jsou pro vás do budoucna kryptoměny dobrou alternativou k tradičním měnám, či nikoliv, mají před sebou ještě velký kus cesty. A ta může trvat jednotky nebo i desítky let.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Czech Fund: Z trhu mizí hejlové

Proč se cena bitcoinu a dalších virtuálních měn v posledních dnech tak výrazně propadla? A je podle Vás nyní správný čas na koupi bitcoinu?

Momentálně kryptoměny zažívají opak toho, co před rokem. Což nikdo rozumný nikdy nevylučoval, že nastane. Prostě přepjatě bujarou až bezbřeze euforickou náladu kolem bitcoinu a spol. vystřídal hluboký pesimismus a potemnělá rezignovanost. Žádný z těchto pocitů nemá opodstatnění v realitě a trh může svoji rovnovážnou, „objektivní“ cenu najít teprve tehdy, až nerealistické dojmy a očekávání čas odplaví.

Jsme ve fázi, kdy z trhu mizí „hejlové“, ti, kteří kryptoměnám nikdy tak úplně nevěřili a/nebo nerozuměli a vkládali do nich peníze víceméně hlavně proto, aby bezpracně vydělali na euforické vlně nebo aby se zbavili tísnivého pocitu, že jim cosi uniká. Technická analýza naznačuje, že bitcoin je nyní extrémně přeprodaný.

Bezprostředním důvodem panického výprodeje, který byl zvláštně intenzivní minulou středu, bylo dění kolem kryptoměny Bitcoin Cash. Ta se sice sama z Bitcoinu loni vydělila, ale jinak s ním má pramálo společného. Její další větvení se neslo v obvyklém duchu nevybíravých střetů, šarvátek či vzájemného osočování přívrženců každé z větví, což neblaze poznamenalo celý kryptoměnový svět a definitivně odradilo mnohé další majitele té či oné kryptoměny, které se následně zbavili. 

Jsme ve fázi, kdy se testuje skutečná přínosnost bitcoinu a dalších kryptoměn. Pořád nelze vyloučit, že za rok bude bitcoin stát třeba opět 20 tisíc dolarů. Stejně jako loni v prosinci, když takřka 20 tisíc dolarů stál, nešlo vyloučit, že zase rychle spadne na nulu. Což ovšem stále nelze vyloučit ani dnes. 

Václav Pech, investiční analytik Broker Trust: Analýzy mluví jasně

Proč se cena bitcoinu a dalších virtuálních měn v posledních dnech tak výrazně propadla?

Bitcoin a ostatní digitální měny v průběhu celého letošního roku silně ztrácejí svoji hodnotu. Není to jen záležitost posledního týdne nebo dvou. Důvodů může být hned několik. Jedním z nich je uvedení bitcoinu na burzu, které dostalo obchodování z víceméně živelného prostředí malých a středních hráčů na striktně regulované „extraligové“ stadiony. A zdejší hráči se více zajímají o skutečnou fundamentální hodnotu věcí než o „futuristické pohádky“, na něž mimo burzu v minulosti menší kupci slyšeli.

A určit skutečnou hodnotu kryptoměn je mimořádně složité. Proto se obchodníci častěji přiklánějí k metodám technické analýzy, která hovoří o silném sestupném trendu cen bitcoinu, který láká na trh další prodejce. Přesně to se stalo v uplynulých týdnech. Ceny bitcoinu neudržely důležité technické hranice a jejich prolomení navýšilo už tak vysoký počet prodejců. Nevylučuji ani to, že propadu pomohly také daňové optimalizace portfolií, které jsou s blížícím koncem roku stále aktuálnější.

skoleni_15_4

Je podle vás nyní správný čas na koupi bitcoinu? Nebo podle Vás bitcoin nemá budoucnost a jde jen o další postupný krok směrem k úplnému „výbuchu“?

Upřímně řečeno: Nemám nejmenší tušení, jakou má bitcoin a ostatní digitální měny budoucnost. Své využití si zřejmě některé z nich najdou. Proto bych například zrovna u bitcoinu nějaký úplný a definitivní výbuch spojený s jeho nulovou hodnotou nečekal. V mém investičním portfoliu pro něj ovšem místo není.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).