Hlavní navigace

Bydlíte ve vlastním? Do konce ledna musíte přiznat daň z nemovitosti!

23. 1. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Koupili jste v loňském roce byt či jinou nemovitost? Víte, že v takovém případě musíte do konce ledna podat daňové přiznání pro daň z nemovitosti? Finanční úřad si už na vás brousí zuby.

Prošli jste martyriem hledání, vybírání a porovnání toho nejlepšího prostoru pro vaše budoucí bydlení, podepsali jste kupní smlouvu a máte své nové vlastnictví definitivně zapsané v katastru nemovitostí, stihli jste už vymalovat nebo udělat základní přestavby, možná jste se už přestěhovali a máte zabydlenou domácnost (recept na dobrou koupi bytu najdete v článku Na co si dát pozor, když kupujete byt). Spokojeně si hovíte, že máte nejhorší za sebou…

Jenže úspěšnou koupí bytu starosti nekončí. Čekají na vás totiž další (kupříkladu pojištění domácnosti) a mezi nimi takové, o nichž jste možná neměli ani tušení. Patří mezi ně i daň z nemovitosti.

Podle příslušného zákona je vlastník nemovitosti povinen z této nemovitosti odvádět daň. Tato daň v tuzemských luzích a hájích nepatří k těm finančně nejnáročnějším, přesto může způsobit nepříjemnosti, zvláště v případě, že vlastník nemovitosti neví, že by ji měl odvést.

Potíže může činit především tzv. „daň z bytu“, a to proto, že ještě není dostatečně „zažitá“ jako třeba „daň z příjmu“, neboť od jejího placení byli mnozí z majitelů osvobozeni.

Krok první: přiznejte se do konce ledna
Vlastník nemovitosti musí pro splnění své zákonné povinnosti provést dva úkony. Nejdříve daň přiznat a v druhém sledu i zaplatit. V současné době je tato informace docela aktuální, protože přiznání se musí odevzdat do konce ledna.

Určující je přitom stav k 1. lednu. Když jste k onomu datu vlastníky nemovitosti, musíte z ní daň odvést. Když se vlastníky stanete až po tomto datu, přiznáváte a platíte daň až v roce následujícím.

Stejně jako v případě daně z příjmu je poplatník povinen sám si daň vypočítat. Její výše v současné době závisí na dvou faktorech – velikosti užitné plochy a obci, ve které se nemovitost nalézá.

V případě daně z bytu je postup následující – užitnou plochu bytu v m2 vynásobíte koeficientem 1,2 (koeficient pro tzv. "upravenou podlahovou plochu). Výsledek pak vynásobíte druhým koeficientem, jehož výše závisí na velikosti obce (čím větší obec, tím vyšší koeficient, tím vyšší daň).

V tabulce naleznete základní přehled výše koeficientu podle velikosti obce:

Tabulka č. 728
Velikost obce Koeficient
do 300 obyvatel 0,3
301 – 600 obyvatel 0,6
601 – 1000 obyvatel 1,0
1001 – 6000 obyvatel 1,4
6001 – 10000 obyvatel 1,6
10001 – 25000 obyvatel 2,0
25001 – 50000 obyvatel 2,5
nad 50000 obyvatel a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech 3,5
v Praze 4,5

Obec může pro jednotlivé části obce vyhláškou zvýšit tento koeficient o jednu kategorii nebo snížit o 1–3 kategorie. V Praze může město koeficient 4,5 navýšit na 5,0.
Zdroj: Měšec

Důležité je přitom vědět, že daňové přiznání se nepodává každoročně – většinou to stačí jen jednou, poprvé, v dalších letech pak už jen dostanete od finančního úřadu složenku, kterou budete muset zaplatit. Daňové přiznání budete muset za stejnou nemovitosti podávat jen v tom případě, že dojde ke změně plochy, z níž se daň vypočítává, tedy například, když k bytu přikoupíte kus společné chodby. V případě, že dojde ke změně koeficientu ze strany obce, dodatečné přiznání není nutné, vše obstará finanční úřad.

Krok druhý: zaplaťte
Není dobré se s daňovým přiznáním opozdit nebo ho špatně vypočítat. V takovém případě totiž hrozí penále a pokuty, což na štěstí nepřidá.

Pokud vypočítaná daň nepřesahuje 1.000 Kč, platí se jednorázově do konce května. V případě, že je vyšší, můžete si ji rozložit do čtyř splátek (splatných do konce května, června, září a listopadu). Daň nižší než 30 Kč se platit nemusí.

skoleni_15_4

A kdo daň platí? Většinou vlastník. U bytů je však situace složitější – majitelé bytů v osobním vlastnictví daň platí sami, družstevníci ji také platí, ovšem administrativně vše zařídí družstvo, takže se o ni jednotliví členové vlastně nemusí speciálně starat. Nájemníci v obecních bytech to mají nejjednodušší – daň neplatí, protože tyto byty jsou od daně osvobozeny.

Zajímavost na závěr
Placení daně z nemovitosti málokoho potěší, ale situace se může ještě zhoršit. Jedním z možných scénářů budoucího vývoje by se totiž mohla stát realizace plánu ministerstva financí, které chce zavést nový výpočet této daně – daň by se v takovém případě počítala od skutečné ceny nemovitosti. Vlastníci by tak na vlastní kůži pocítili, co skutečně vlastní. 

Víte, jak vysokou platíte daň z nemovitých věcí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).