Hlavní navigace

BLESK peněženka končí. Jak dostat peníze zpět a co si zřídit místo ní?

3. 8. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Aktualizováno 4. 8. 2017 9:59
Dalo by se říci, že předplaceným platebním kartám odzvonilo. BLESK peněženka končí a na českém trhu tak zůstávají jen dvě další karty. Poradíme vám, jak dostat peníze z karty ven a co se bude dít dál.

Předplacené karty zažily v minulých letech boom. Vzhledem k někdy i nulové nutnosti ověření a možnosti využívání karty na desetitisícové obraty byla využitelnost karty poměrně široká. Ten, kdo se paranoidně obával sdělení osobních údajů někomu jinému, si mohl anonymně koupit předplacenou kartu a využívat ji, aniž by kdokoli věděl, o koho jde. To už dnes ale neplatí. Zejména se zavedením regulace už karty nemohly dále sloužit těm, kteří je chtěli plně využívat bez nutnosti kompletního ověření své osoby.

Některé předplacené karty proto postupně svoji činnost ukončily a k nim se za pár měsíců připojí i BLESK peněženka. Ta byla spuštěna 15. října 2014 jako první masově dostupná předplacenka. Do té doby jste si mohli koupit O2 Citi od Citibank, ale pro její získání bylo potřeba uzavřít s bankou smlouvu s kompletní administrací. BLESK peněženka však byla v tomto anonymní.

Již k 30. dubnu 2017 ale byla ukončena distribuce nových BLESK peněženek. Ty stávající jsou samozřejmě stále funkční, ale novou jste si od 1. května 2017 zakoupit nemohli. Nyní společnost MOPET CZ ruší i stávající předplacenky.

Platnost první emise karet BLESK peněženka končí v říjnu 2017. Provozovatel služby, společnost MOPET CZ a její partner, mediální dům Czech News Center, se rozhodli, že vzhledem ke změně legislativního prostředí v oblasti anonymních platebních prostředků nebudou pokračovat v poskytováni služby vydáním nové emise karet, uvedla pro server Měšec.cz Pavla Kozáková z Tiskového centra České spořitelny.

Naposledy s ní zaplatíte 31. října 2017. Poté už s kartou zaplatit nepůjde a o nevyčerpané peníze budete muset zažádat.

Peníze zpět dostanete, ale…

Pokud i vy máte peníze na BLESK peněžence a nevíte, jak postupovat dále, nebojte se. Peníze můžete z peněženky standardně dostat těmito způsoby:

  • převodem na bankovní účet,
  • převodem na jinou BLESK peněženku,
  • poštovní poukázkou,
  • výběrem z bankomatu.

V případě, že chcete peníze zaslat na jinou BLESK peněženku, musíte o převod požádat do 30. září 2017. Výběr z bankomatu můžete provést jen v případě ověřené předplacené karty.

U ověřené předplacené karty musí dojít k plné identifikaci – společnost o vás tedy ví vaše jméno, příjmení, adresu a případně jiné údaje, na základě kterých bude moci s jistotou říci, že zná totožnost uživatele karty.

Vybití platební karty bude přístupné i po ukončení smlouvy, a to skrze zákaznickou linku (267 197 097). Pokud o vybití požádáte, má na tuto akci společnost MOPET CZ 90 dní od přijetí požadavku.

Způsob vybití předplacené BLESK peněženky Cena
Převodem na bankovní účet 30 Kč
Převodem na jinou BLESK peněženku 0 Kč
Poštovní poukázka 70 Kč
Výběr z bankomatu 30 Kč

Chcete peníze? Ověřte se 

Podle nových produktových podmínek ale nemusí případné vybití probíhat bez problému, ačkoli vy jen chcete své peníze zpět. V článku 6.5. je uvedeno, že: V odůvodněných případech požaduje MOPET CZ pro Vybití úroveň Ověřená BP. Znamená to tedy, že pokud se společnosti nebude něco líbit, může vás požádat o ověření, tedy plné identifikováni vaší osoby. Poplatek vám za to v tomto případě účtovat nebude, ale pokud jste dosud cíleně využívali předplacenou kartu v ne zcela ověřeném režimu, nemusí se vám vybití karty ve stejném režimu povést.

V odůvodněných případech také může společnost odmítnout nebo odložit přechod na úroveň plného ověření, a to v případě, kdy:

  • je podezření, že požadovaná změna neodpovídá skutečnosti,
  • by tím společnost usnadnila vaše podvodné jednání,
  • by tím společnost usnadnila obcházení zákona či ujednání smlouvy, kterou jste podepsali.

Od 1. listopadu 2017 bez poplatku

Při ukončení smlouvy byl standardně účtován poplatek 39 Kč za měsíc za to, že společnost spravovala vaše peníze, které na předplacence zůstaly i po ukončení smlouvy. Pokud jste je na kartě nechali, strhávala se vám každý měsíc příslušná částka až do vyčerpání peněz, které na kartě byly.

Od 1. listopadu 2017 do 31. ledna 2018 ale společnost MOPET CT tento poplatek účtovat nebude.

Nesouhlasíte? Podejte výpověď

Nová verze produktových podmínek a s tím spojených změn začne platit od 15. září 2017. Pokud nesouhlasíte s navrhovanými změnami, můžete smlouvu s okamžitou účinností vypovědět, a to těmito způsoby:

  • telefonicky prostřednictvím zákaznické linky,
  • e-mailem,
  • písemně.

Výpověď z vaší strany je možné podat nejpozději 14. září 2017.

Na trhu zbývají 4 alternativy

Na českém trhu tak zbývají 4 funkční alternativy:

  • Česká spořitelna: biip karta,
  • ČSOB: COOL karta,
  • ČSOB: Dobrá karta COOP,
  • FreePay.

COOL kartu provozuje Československá obchodní banka a to, jak moc ji můžete využívat a jaké služby můžete využívat, závisí na tom, jaký stupeň ověření jste si nastavili:

Úroveň ověření Limit Platby u obchodníka Maximální zůstatek na kartě Výběr z bankomatu nebo zpětná výměna peněz
Neaktivní a neregistrovaná karta Max. 3500 Kč a pouze 1 dobití Ne 3500 Kč Ne
Karta registrovaná a aktivovaná na webových stránkách Max. 5000 Kč denně, max. 5000 Kč měsíčně Max. 5000 Kč za měsíc a jen v ČR 5000 Kč Do 5000 Kč za celou dobu platnosti karty
Plná identifikace na pobočce ČSOB/Ery nebo na České poště Max 135 000 Kč za den 250 000 Kč za měsíc 250 000 Kč 250 000 Kč za měsíc

Pokud si kartu jen zakoupíte a neaktivujete si ji na webových stránkách, můžete ji jednorázově dobít na částku max. 3500 Kč. Ale nemůžete s ní zaplatit, ani z ní peníze vybrat. K tomu je už potřeba registrace. Ta se dá provést na webových stránkách a nikdo tak nemůže ověřit, jestli vámi udávaná data jsou pravdivá, nebo lžete. Po registraci smíte kartou platit v obchodě a i ji opakovaně dobíjet. Maximálně však na částku 5000 Kč denně a 5000 Kč měsíčně. Výběry z bankomatu jsou vám zapovězeny. Zpětnou výměnu provést můžete, ale pouze do výše 5000 Kč za celou dobu platnosti karty. Kartu navíc můžete používat pouze na území České republiky.

Abyste mohli kartu využívat plně, a tedy nabíjet a vybírat v řádech statisíců, platit u obchodníka, v zahraničí atd., je potřeba projít plnou identifikací na pobočce ČSOB, Ery nebo České pošty. Tam už si vymýšlet nemůžete, budou po vás chtít občanský průkaz nebo doklad, kterým jednoznačně určí, kdo je uživatelem karty.

Za využívání předplacené COOL karty pak platíte tyto poplatky:

Úkon Poplatek
Vydání karty 99 Kč
Výběr z bankomatu ČSOB v ČR 6 Kč
Výběr z bankomatu jiné banky v ČR 40 Kč
Výběr z bankomatu v zahraničí 100 Kč
Opětovné vydání PINu 25 Kč
Poplatek za plnou identifikaci na České poště 99 Kč
Zpětná výměna peněz 30 Kč
Výběr hotovosti u přepážky jiné banky nebo směnárny 250 Kč

Za dobití karty si banka nic neúčtuje. Dobít kartu můžete buď přes platební bránu, nebo bankovním převodem. Pokud nechcete platit za identifikaci karty, nechte se ověřit na pobočce ČSOB, a nikoli na poště. Více v naší recenzi Cool karta: předplacenka (skoro) pro každého.

FreePay

Za předplacenou platební kartou FreePay stojí společnost Prepaid Solutions. U FreePay předplacenky jsou rozlišovány pouze 2 stupně ověření, přičemž první z nich slouží jen k nabití karty.

Úroveň ověření Limit Maximální roční obrat Maximální zůstatek Platební transakce v ČR a v zahraničí Výběr z bankomatu
Základní Pouze jednorázové nabití ve výši max. 5000 Kč 5000 Kč Ano Ne
Nejvyšší Max. 100 000 Kč denně 350 000 Kč 350 000 Kč Ano Ano

V základním režimu ověření musíte uvést své jméno, příjmení, datum narození, e-mailovou adresu, telefonní číslo a adresu. Poté můžete kartu jednorázově nabít na maximální částku 5000 Kč. Tu pak na rozdíl od COOL karty můžete i utratit u obchodníka, ale dokud neprovedete vyšší ověření, s kartou po utracení peněz nemůžete dělat nic.

Abyste mohli vybírat z bankomatu či opakovaně kartu využívat jako standardní platební kartu, je potřeba mít režim nejvyššího limitu. Aktivaci můžete provést přes zákaznickou linku nebo přes webové stránky. Sice nedojde k fyzickému ověření na pobočce jako v případě COOL karty, ale společnost po vás může vyžadovat naskenování dvou dokladů totožnosti, aby určila, že jde skutečně o vás.

S využíváním karty jsou pak spojeny také vyšší poplatky.

Úkon Poplatek
Měsíční poplatek za vedení karty 69 Kč
Měsíční poplatek za nevyužívání karty 49 Kč (účtován po 6 měsících neaktivity)
Nabití vkladem či převodem 20 Kč + 1,5 % z vkládané částky
Příplatek za nabití karty přes jiného zprostředkovatele 25 Kč
Nabití karty cizoměnovou transakcí 190 Kč
Platba kartou u obchodníka v zahraničí 5 Kč
Výběr z bankomatu v ČR 35 Kč
Výběr z bankomatu v zahraničí 120 Kč + 2 % z vybírané částky
Platba nebo výběr cizí měny 3,5 % z platby či výběru
Odmítnutí transakce z důvodu. který je na vaší straně 10 Kč
Poplatek za vracení peněz  převodem na bankovní účet 30 Kč
Poplatek za vracení peněz prostřednictvím poštovní poukázky 95 Kč
Poplatek za vrácení peněz na cizoměnový bankovní účet vedený v ČR či v zahraničí 290 Kč
Dotaz na zůstatek v bankomatu 10 Kč
Změna PINu 15 Kč
Poplatek za vydání nové karty v případě ztráty / poškození / trvalé blokace, včetně převodu zůstatku na novou kartu 99 Kč
Výměna peněz jinou než základní formou 5 %, min. 50 Kč
Převod peněz na jinou kartu 20 Kč
Uchování zůstatku i po skončení smlouvy 69 Kč měsíčně
Odblokování zablokované karty 69 Kč
Neoprávněná reklamace 500 Kč

Kartu si můžete dobít v hotovosti u UniCredit Bank nebo Komerční banky. Pokud byste peníze vkládali u jiné banky, bude vám připočítán poplatek za to, že jste využili jiného zprostředkovatele. Za jinou než základní výměnu peněz společnost považuje situaci, kdy o zaslání elektronických peněz požádáte v den zániku smlouvy nebo více než rok po tomto dni.

Předplacená karta biip, kterou nabízí Česká spořitelna, je určena primárně pro děti, které mají možnost vyzkoušet si zacházet s kapesným i trochu jiným způsobem. Rozhraní karty umožňuje zvlášť účet pro dítě a zvlášť pro rodiče, který může kontrolovat limity a pohyby na účtu. O této kartě jsme podrobně psali v článku Biip karta: recenze předplacené karty.

Poslední variantou je předplacenka Dobrá karta COOP. Ta je určena hlavně pro ty, kteří nakupují v řetězci prodejen COOP.

skoleni_15_4

Rušení se nechystá

Ze současných dvou dostupných variant se k rušení předplacených karet nikdo nechystá. Předplacená COOL karta se prodává i nadále. Naopak se připravujeme na začátek školního roku, který bývá pro děti často prvním krokem do finančního světa, uvedla pro server Měšec.cz Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB, s odkazem na to, že karta je prezentována také jako možnost, jak učit děti hospodařit s penězi.

Ani Společnost Prepaid Solution, která je provozovatelem předplacené karty FreePay, se nechystá provoz karty ukončit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).