Hlavní navigace

Bitcoin je budoucnost, věří jeho propagátor

16. 5. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Místo lístku zaplatíte jen čas strávený v tramvaji a to navíc v bitcoinech. Zatím nereálná varianta, ale bitcoin už to umí. A někde už s nimi i zaplatíte.

Bitcoin obecně označuje název měny, její jednotku a také označuje název platební sítě a protokolu, prostřednictvím kterého jsou platby realizovány. Postupem času se ale tento název stal i synonymem pro finančnictví a platby bez regulace. Vyplynulo to z přednášky Karla Kyovského ze společnosti GENERAL BYTES na konferenci Platební karty vs. hotovost, kterou pořádal server Měšec.cz.

Měna byla vytvořena v roce 2009, ale jméno toho, kdo bitcoiny vymyslel, není do dnes známo. Je decentralizovaná a globální, tudíž nemá žádného emitenta a ani nikoho, kdo by za měnu ručil.

Jak celá síť vypadá?

Celá bitcoinová síť je určitý typ ekosystému. Pokud bychom ho chtěli nějakým způsobem seřadit, mohl by vypadat například takto.

Bitcoin Ekosystém 2016.
Autor: Karel Kyovský

Bitcoin Ekosystém 2016.

Jednou z částí tohoto ekosystému jsou bitcoinové peněženky, které vlastně představují jakousi alternativu banky.

Kromě toho se zde nacházejí burzy a směnárny, což představuje místa na internetu, kde se lidé scházejí a mění bitcoiny za jiné měny, např. dolary, eura atd. Tato burza je otevřená nonstop. Skrze klasický bankovní systém vaší banky si pošlete peníze na burzu, obchodujete a následně si bitcoiny pošlete zpět do bankovního systému na váš účet. Případně si pošlete bitcoiny do bitcoinové peněženky.

Další částí jsou payment procesoři. To jsou služby, které vám coby obchodníkům pomohou implementovat do vašeho systému bitcoiny tak, abyste je mohli přijímat jako klasickou měnu. Následně jsou přijaté bitcoiny převedeny na měnu státu, ve kterém obchod provozujete (tedy v případě ČR na české koruny) a převedeny na váš běžný účet u banky.

Mining hardware a mining pools představují dva subjekty, které zajišťují technické záležitosti. Tyto subjekty se starají o to, aby bitcoinová síť fungovala a aby bitcoinové peněženky nešly vykrást.

Součástí celého ekosystému jsou i bitcoinové bankomaty. Ty fungují na principu, kdy do automatu vložíte finanční hotovost a následně je vám převedena do bitcoinové peněženky například v mobilu. Kromě toho už můžete v České republice nakupovat a prodávat bitcoiny v trafice, o čemž jsme vás již informovali v dubnové aktualitě.

Jsou zde ale i firmy, které se soustředí na infrastrukturu bitcoinů a softwarové řešení pro bitcoiny. A poslední část jsou určité standardy k bitcoinům, které určují, jak má například vypadat příkaz k platbě apod.

Bitcoinová peněženka

Veškeré transakce, které s bitcoiny provádíte, jsou realizovány přes bitcoinovou peněženku. Ta představuje alternativu vaší banky. Tyto peněženky jsou:

  • Mobilní – máte je pouze na svém mobilním telefonu.
  • Hostované – webové. Ty představují obdobu banky. V Praze zakoupíte bitcoiny, pošlete si je do banky v Panamě a tam jsou následně převedeny například do zlata. V případě potřeby si je převedete zpět do peněženky.
  • Hardwarové – bitcoiny jsou ukládány na hardware počítače mimo internet a díky tomu je znemožněno, aby byly peníze ukradeny.

Začít můžete během minuty

Začít přijímat, anebo naopak odesílat bitcoiny je otázkou několika minut. Potřebujete pouze libovolnou bitcoinovou peněženku, kterou si bez poplatku stáhnete z internetu. Na rozdíl od jiných platebních nástrojů, zde nikdo neověřuje vaši totožnost, nic nepodepisujete a vlastně se ani k ničemu nezavazujete. Vše je anonymní.

Po nainstalování bitcoinové peněženky již můžete svobodně nakupovat a prodávat bitcoiny, přeposílat je jiným uživatelům s bitcoinovou peněženkou a provádět další operace. K tomu potřebujete pouze připojení k internetu.

Pokud si bitcoin kupujete, nemusíte si vždy koupit celé jednotky této měny. Můžete si zakoupit pouze část jednotky, například jednu tisícinu. Nejmenší část, kterou si takto můžete zakoupit, muže být zaokrouhlena maximálně na 8 desetinných míst.

Účet je veřejný, majitel nikoli

Stav vašeho konta je veřejný. Na internetu jsou tyto informace sdílené a kdokoli si je může prohlédnout. Nikdo ale neví, komu tento účet patří. Je to z důvodu ochrany soukromí. Na základě toho nikdo nemůže ani sledovat vaši stopu a podle plateb například zjišťovat, kde jste si koupili lístek na vlak, kde jste natankovali apod. Což je naproti tomu u platebních karet vydávaných bankou běžná praxe a na základě vašeho nákupního chování pak obchodníci ve spolupráci s bankou mohou na vaše nákupní chování cílit.

Vzhledem k tomu, že v případě bitcoinů svěřujete své peníze anonymní peněžence a nikoli bance, nabízí se otázka, nakolik jsou vaše peníze v bezpečí. Z bitcoinové peněženky vám ale nemůže nikdo tyto peníze ukrást. Vše je chráněno kryptografickými klíči. To také nahrává překupníkům drog, jelikož bitcoinové peníze nelze zkonfiskovat. A to právě proto, že není možné k nim dohledat tyto klíče a dostat se do konkrétní bitcoinové peněženky.

Peníze přijdou do 15 minut

Přeposílání peněz mezi bitcoinovými účty je velice rychlé. Po odeslání peněz z jedné peněženky do druhé již za několik vteřin vidí příjemce, že k němu peníze jdou. Během následujících 15 minut s nimi může začít libovolně manipulovat a například je přeposlat zase dále.

V závislosti na tom, v jaké síti provádíte operace, platíte různě vysoké transakční poplatky za provedenou platbu. Ačkoli se tyto transakční poplatky mohou v různých sítích lišit, pohybují se většinou okolo částky 1 Kč za transakci.

Částky, jaké posíláte či přijímáte, omezeny nejsou. Můžete přeposílat jeden halíř nebo několik milionů. Vzhledem k tomu, že síť nikdo nehlídá, nejsou zde omezení, kolik smíte, či nesmíte poslat peněz.

Bitcoin jako platební systém

Na rozdíl od ostatních platebních systémů, platbu bitcoinem může do svého produktu zaimplementovat jakýkoli obchodník. Není potřeba, aby uzavíral smlouvy či domlouval podmínky obchodní spolupráce.

Bitcoinová síť je decentralizovaná. Z toho důvodu neexistuje v současné době možnost, jak bitcoinovou síť zničit, či znemožnit její fungování. Je samozřejmě možné zákonem zakázat používání bitcoinů. K tomuto kroku přistoupilo Rusko, a tak na veřejnosti bitcoinem nezaplatíte. Nikdo už však neuhlídá, zda nemají Rusové v mobilních telefonech bitcoinové peněženky a neplatí s nimi například v zahraničí.

Streaming plateb

Zajímavou funkcí, kterou bitcoiny umí, je streaming plateb. Funguje na tom principu, že například sledujete video na internetu, ale platíte nějakou částku za každou vteřinu, kterou máte video puštěné. Bitcoinová peněženka vám sama bude po malých částkách strhávat vaše peníze.

Obdobně to ale může fungovat i v dopravě. Nekoupíte si klasický lístek např. na 90 minut, ale zaplatíte pouze za čas, který reálně strávíte v dopravním prostředku.

Kromě streamingu ale můžete bitcoiny využít i jinak. Při platbách ze zahraničí si můžete vzájemně poslat určenou částku v bitcoinech a následně si ji převést na místní měnu. Vyhnete se tak bankovním poplatkům za převod měny, které dosahují i stokorunových částek.

Transakce jsou nevratné

Důležitým faktorem při manipulaci s bitcoiny je nevratnost transakcí. Pokud komukoli pošlete jakoukoli částku, jedná se o nevratnou akci. Pokud jste se přepsali a poslali peníze do špatné bitcoinové peněženky, máte smůlu. Neznáte-li jejího majitele, nemáte šanci získat peníze zpět.

Pro obchodníky, kteří by do možnosti plateb zařadili platby bitcoinem, to ale představuje určitou výhodu. Peníze, které od vás prostřednictvím platby obdrží, jsou jejich a nikdo už jim z nich nemůže strhnout žádné poplatky. Což se liší od toho, když obchodníkovi zaplatíte platební kartou, kdy může banka obchodníkovi strhnout určité poplatky.

Potenciál je ale mnohem vyšší. V rámci transakcí je například možné naprogramovat, že peníze, které posíláte, mohou být dále přeposílány nebo s nimi může být manipulováno až třeba za 30 minut od doby, co je příjemce obdrží. Nebo můžete naprogramovat síť účtů, kde si lidé posílají peníze navzájem, ale s posláním musí vždy souhlasit určitý počet uživatelů, případně určitý poměr uživatelů atd.

Bitcoin má i problémy

Jedním z problémů, se kterými se bitcoinová síť potýká, je její propustnost. V současné době umožňuje pouze 7 transakcí za vteřinu. Již jsou připraveny změny, v rámci kterých by mělo být možné provést 14 transakcí za vteřinu a následně by mělo být možné zdvojnásobit počet možných provedených transakcí každý rok.

Změnou by mělo projít i uživatelské prostředí, ve kterém s bitcoiny pracujete. To není tak uživatelsky příjemné, jako klasické internetové prostředí banky, a tak může uživatelům trvat delší dobu zorientovat se a začít bitcoiny používat.

Proti používání bitcoinů se staví i některé banky a snaží se ho zablokovat. Síť jako takovou zablokovat nemohou, ale některé banky v USA například odmítají otevřít účet obchodníkům, kteří přijímají tuto měnu.

A snahu o regulaci mají i některé státy. V Rusku bitcoin již zákonem zakázali. Česká národní banka zatím ale bitcoin nijak nereguluje, takže u nás je používání bitcoinů zcela legální varianta, jak nakládat a spravovat své finance.

dan_z_prijmu

Má to budoucnost?

Zda bude možné v budoucnu platit lístky na MHD pomocí bitcoinů či cestovat po světě pouze s bitcoinovou peněženkou, se říci nedá. Již nyní si ale můžete za bitcoiny v některých obchodech nakoupit. Na bitcoinové mapě si stačí vyhledat místa, kde bitcoiny přijímají. A za zmínku určitě stojí i objem transakcí provedený v bitcoinech.

Objem transakcí za měsíc v milionech dolarů. Údaje jsou z roku 2013.
Autor: Karel Kyovský

Objem transakcí za měsíc v milionech dolarů. Údaje jsou z roku 2013.

Ačkoli objem transakcí, které jsou realizovány v bitcoinech, je oproti transakcím společností VISA a MasterCard poměrně malý, není zanedbatelný. Údaje jsou z roku 2013 a již tehdy byl objem utracených peněz vyšší než například prostřednictvím společnosti Western Union. Bitcoiny tak představují určitý způsob, jak nakládat se svými financemi a postupně se rozmáhá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).