Hlavní navigace

Barel nade vše

19. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ceny ropy mezi roky 2014/15 spadly z historických výšin nad 100 USD pod 40 USD/barel. Zřejmě proto začátkem tohoto týdne přispěchala Saudská Arábie a Rusko s prohlášením o prodloužení dohody až do března 2018. Přestože prodloužení musí na svém zasedání 25. května schválit OPEC, cena ropy opět impulzivně zareagovala a otočila vzhůru k hranici 50 USD/barel. O

Ceny ropy mezi roky 2014/15 spadly z historických výšin nad 100 USD pod 40 USD/barel. Hlavní příčinou byl rozmach těžby z břidlicových ložisek ropy v USA a Kanadě.

Ekonomiky zemí sdružených v OPEC jsou výrazně závislé na příjmech z exportu ropy,  a proto v prosinci minulého roku přistoupily po skoro deseti letech k dohodě o omezení těžby o 1,4 mil. barelů denně, ke kterému se připojilo i Rusko. Cena ropy zareagovala rychlým růstem zpět nad 50 USD. Začátkem května však opět klesala k 45 USD, tedy blízko úrovni před dohodou o omezení těžby.

Nové technologie evidentně umožňují profitabilní těžbu z břidlic i při cenách kolem 50 USD. Navíc blížící se konec dohody mohl psychologicky přispět k tlaku na pokles ceny.

skoleni_15_4

Zřejmě proto začátkem tohoto týdne přispěchala Saudská Arábie a Rusko s prohlášením o prodloužení dohody až do března 2018. Přestože prodloužení musí na svém zasedání 25. května schválit OPEC, cena ropy opět impulzivně zareagovala a otočila vzhůru k hranici 50 USD/barel.

Omezování těžby se tedy zdá být relativně účinným nástrojem podpory růstu ceny ropy, nicméně spíše s krátkodobým účinkem. Impulzy k dlouhodobějšímu růstu ceny tak budou muset přijít ze strany silnější poptávky a rostoucí spotřeby, která dlouhodoběji sníží stávající vysoké zásoby ropy. Ta je závislá především na globálním makroekonomickém vývoji, a to hlavně v regionech s vysokou spotřebou, jako je Severní Amerika, Evropa nebo Čína a Indie.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).