Hlavní navigace

Banky konkurují finančním poradcům, podporují své vlastní sítě

27. 4. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Kancelář poslankyně Evropského parlamentu Martiny Dlabajové
Kdo potřebuje komplexní finanční poradenství, hledá asi klasického finančního poradce. Jenže velké banky umí totéž a mnohdy i levněji a rychleji. Má to jen malý háček.

Finanční poradci mají lidem radit v oblasti financí a pomáhat jim řešit jejich životní situace, které mají vliv na jejich finanční stabilitu. Můžeme je rozdělit v zásadě do tří kategorií.

První kategorii tvoří poradci spadající do sítě velkých poradenských společností.

Druhou kategorii tvoří poradci pracující sami na sebe, využívající tzv. broker pool, a také menší, lokální firmy věnující se finančnímu poradenství.

Do třetí kategorie spadají finanční poradci tzv. značkových finančních společností a tzv. výhradní pojišťovací poradci. Tedy lidé, kteří sjednávají finanční produkty konkrétní finanční skupiny, resp. jejich spřátelených partnerů. A právě o těch budeme teď psát a porovnáme si, co od nich můžeme čekat.

Vše pod jednou barvou

Zatímco majetkové pojištění si snadno můžete sjednat online na internetu, přece jen třeba taková hypotéka nebo životní pojištění je komplikovanější produkt. Potřebujete tedy nejen samotnou nabídku úrokové sazby či modelaci pojištění a podpis smlouvy, ale musíte absolvovat celou řadu dalších návazných úkonů. Jak pracují tzv. nezávislí finanční poradci jsme už popisovali, pojďme se podívat, co vám dokáží nabídnou finanční poradci pracující pro konkrétní síť bankovní skupiny.

Spořitelna až do domu

Nový projekt České spořitelny s názvem ČS do domu je tak trošku původně přemalovaným projektem Partner ČS. Nová podoba mu ale sluší, zájemce o finanční produkty skupiny České spořitelny si může přímo na webu projektu vybrat oblast, kterou chce řešit, a konkrétního finančního poradce.

Naším úkolem je, aby klienti České spořitelny nemuseli hledat nejbližší pobočku, ani nemuseli svůj rozvrh přizpůsobit otevírací době pobočky, pokud nechtějí. To my se rádi zařídíme podle nich a přijdeme tam, kde se to klientovi hodí. Naším cílem není být mobilní pobočkou s plným rozsahem služeb kamenné pobočky. Umíme však svým klientům po celé České republice pomoci se širokou paletou produktů a služeb Finanční skupiny České spořitelny, a. s. a skupiny Vienna Insurance Group. Podle potřeby spolupracujeme s kolegy z poboček České spořitelny tak, aby se klientovi vždy dostalo správného řešení v jakékoli finanční záležitosti, vysvětluje na webu projektu Michal Seifert, předseda představenstva ČS do domu.

Finanční poradci ČS do domu sjednávají produkty z finanční skupiny České spořitelny, tj. přímo od České spořitelny, České spořitelny – penzijní společnosti, Pojišťovny České spořitelny a společnosti brokerjet. V oblasti pojištění majetku jim vypomáhá Kooperativa, která patří pod Vienna Insurance Group, tedy stejnou skupinu jako Pojišťovna České spořitelny.

Je třeba ale korektně dodat, že v rámci dalšího projektu ČS Blue, který je projektem osobního bankovnictví České spořitelny, přímo finančněbankovní poradci banky nabízejí služby komplexního poradenství včetně výjezdu do terénu. Ty vyškolila společnost KFP -  Kořený Fichtner Pavlásek a vstup do segmentu Blue začíná zpracováním finančního plánu. S jistou nadsázkou lze konstatovat, že ČS má dvě větve finančního poradenství: pro náročné (Blue) a pro masu (ČS do domu).

Nabídka finančních produktů poradců ČS do domu

Bankovní služby Pojištění Spoření a investování Zabezpečení na stáří Zajištění bydlení Energie
Osobní účet Cestovní pojištění Investice – brokerjet Doplňkové penzijní spoření – II Americká hypotéka Elektřina
Spoření ČS Havarijní pojištění Podílové fondy FLEXI na penzi Hypoteční úvěr Plyn
Pojištění domácností a odpovědnosti občanů Stavební spoření Úvěr ze stavebního spoření
Pojištění nemovitosti
Povinné ručení

ČMSS – červení poradci s liškou

Finančnímu poradenství se aktivně věnuje i Českomoravská stavební spořitelna. Její poradci sjednávají produkty finanční skupiny Československé obchodní banky s tím, že se hlavně věnují její „červené“ části, tedy Eře. Bankovní služby jsou pod hlavičkou Ery, pojištění poskytuje ČSOB pojišťovna, úvěry ČMSS nebo Era. Penzijní spoření poskytuje ČSOB penzijní společnost.

Nabídka finančních produktů poradců ČMSS

Bankovní služby Pojištění Spoření a investování Zabezpečení na stáří Zajištění bydlení
Běžné účty Era Životní pojištění Stavební spoření Doplňkové penzijní spoření Úvěry na rekonstrukci
Rizikové životní pojištění Spoření pro děti Důchodové spoření (II. pilíř) Úvěry na vlastní bydlení
Pojištění majetku a odpovědnosti Liška plus Hypotéka od Lišky

Modrá Pyramida – modrá je dobrá (téměř) na všechno

Modrá Pyramida se do poradenského byznysu rozhodla říznout nejvíce. To se projevuje nejen prozatím nejširší nabídkou dostupných finančních produktů, které může jejich poradce sjednat, ale navazujícími službami, které jsou součástí jejího komplexního finančního poradenství.

Při standardním setkání s finančním poradcem Modré pyramidy také dochází k vytvoření finančního plánu a následně volbě řešení pomocí produktů skupiny Komerční banky, tj. přímo Komerční banky, Modré Pyramidy stavební spořitelny, KB penzijní společnosti, Komerční pojišťovny a Investiční kapitálové společnosti KB. U majetkového pojištění vypomáhá Allianz pojišťovna.

Rozdíl nastává při potřebě řešit otázku bydlení. Modrá pyramida má v ČR 8 tzv. Hypocenter a stejný počet dalších kontaktních míst, kde je možné osobně probrat všechny otázky související s bydlením. Součástí Hypocenter jsou rovněž realitní makléři spřátelené RSH realitní společnosti. V praxi to probíhá tak, že zájemce o bydlení si v Hypocentru např. vybere byt, na stejném místě může podepsat úvěrovou smlouvu a tím to pro něj končí. O vše ostatní se pak postará poradce Modré pyramidy.

Nabídka Hypocenter Modré pyramidy

Zajištění
Přeložení potřebných dokumentů pro hypotéku z cizího jazyka do češtiny, např. pracovní smlouvu (zvláště pro cizince).
Koordinace prodeje nemovitosti za dohledu realitního makléře a finančního poradce.
Rady, zda je nemovitost kvalitní nebo vyhovující a jaké jsou její plusy/mínusy.
Znalecké posudky pro finanční úřad (daň z převodu nemovitostí).
Všech podkladů nutných pro vyřízení hypotečního úvěru, bez angažovanosti klienta, na přímo s realitní kanceláří nebo prodejcem.
Vyřešení úvěru doma nebo v práci.
Pomoc
S výběrem firmy na výstavbu nebo rekonstrukci nemovitosti.
S rychlým výběrem nemovitosti.
Pomoc s investicí přebytků financí.
Pomoc s optimalizací příjmů OSVČ pro získání hypotéky.
Příprava všech smluvních dokumentů v souvislosti s prodejem nemovitosti.
Doporučení spolehlivých partnerů pro rekonstrukci.

Nabídka finančních produktů poradců Modré Pyramidy

Bankovní služby Pojištění Spoření a investování Zabezpečení na stáří Zajištění bydlení Půjčky na cokoli
MůjÚčet Moudré pojištění Moudré spoření Doplňkové penzijní spoření (III. pilíř) Rychloúvěr na lepší bydlení Bezpečná půjčka
Konto G2.2 Rizikové životní pojištění PYRAMIDA Spoření Mopísek Úvěr ze stavebního spoření Osobní úvěr
Kreditní karta A karta Vital Invest Spoření Mopy junior Hypoúvěr
Kreditní karta Lady karta Pojištění penze Spoření třetího věku Hypoteční úvěr KB
Kreditní karta VISA Electron Pojištění majetku a odpovědnosti Investiční fondy IKS Refinancování
KB Spořicí konto Bonus Autopojištění Vital Invest
KB Spořicí konto Bonus aktiv
Dětské konto Beruška

Férovější poradci s menším výběrem

Naši poradci jsou féroví, nepotřebují urvat každou provizi, říkají svorně lidé z bank zodpovědní za poradenskou síť. Na druhé straně, poradce zastupující konkrétní značku vám nemůže (a často ani nesmí) nabídnout jiný produkt než v rámci vlastní nebo spřátelené finanční skupiny. Banky si ale kvalitu poradců hlídají a při jejich pochybení dochází k ukončení činnosti provinilce.

Raiffeisen – žlutí poradci na koni

Poradci Raiffeisen stavební spořitelny, podobně jako jejich konkurenti, působí samostatně a pracují sami na sebe. Po městech proto přibývají žluté kanceláře, ve kterých nabízejí služby finančního poradenství. Nabízené produkty jsou z portfolia Raiffeisen stavební spořitelny a Raiffeisenbank, o pojištění se stará UNIQA pojišťovna. Až na jednotlivce se u poradců RSTS neprodávají investiční nástroje.

Nabídka finančních produktů poradců RSTS

skoleni_15_4

Bankovní služby Pojištění Zabezpečení na stáří Zajištění bydlení
eKonto Komplet Kapitálové životní pojištění Doplňkové penzijní spoření Hypoteční úvěry
Kreditní karta Eas Investiční životní pojištění Úvěr ze stavebního spoření
Pojištění staveb REKOpůjčka
Pojištění bytových jednotek REKOpůjčka Expres
Pojištění domácnosti REKOrefin
Úrazové pojištění HYPOsplátka
Pojištění úvěr EKOprogram
Povinné ručení
Havarijní pojištění
Pojištění odpovědnosti za škodu
Pojištění odpovědnosti zaměstnance

Wüstenrot – oranžoví poradci

Posledním zástupcem značkových bankovních finančních poradců je společnost Wüstenrot. Její finanční poradci zastupují čtyři mateřské společnosti: Wüstenrot pojišťovnu, Wüstenrot, životní pojišťovnu, Wüstenrot hypoteční banku a Wüstenrot – stavební spořitelnu. Penzijní spoření dodává NN penzijní společnost (bývalá ING). Poradci Wüstenrotu mají v těchto dnech trošku smůlu, protože německá mateřská společnost se rozhodla prodat obě Wüstenrot pojišťovny (životní a neživotní). Lze však očekávat, že v jejich nabídce poté budou produkty jiné spřátelené pojišťovny, jak je tomu i u konkurence.

Nabídka finančních produktů poradců Wüstenrot

Bankovní služby Pojištění Zabezpečení na stáří Zajištění bydlení
Běžný účet Povinné ručení Doplňkové penzijní spoření Stavební spoření
Spořicí účet Havarijní pojištění Hypoteční úvěr
Termínovaný vklad Pojištění domácnosti Půjčka ProBydlení překlenovací úvěr
Pojištění nemovitosti Úvěr ze stavebního spoření
Rizikové životní pojištění
Investiční životní pojištění
Kapitálové životní pojištění
Pojištění podnikatelů
Cestovní pojištění

Jaké finanční poradce preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).