Hlavní navigace

Názor k článku Bankovní zajímavosti: Zlato v bankách nenese žádné výnosy od L. - > Je na to i někde zákon/předpis kolikanásobek...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2018 17:55

    L. (neregistrovaný)

    > Je na to i někde zákon/předpis kolikanásobek vkladů může banka rozpůjčovat.

    Ano, v tom máte pravdu. Určuje to ČNB. Ten násobek je ale menší než 1. Aktuálně, tuším, 0,9. Akorát to v realitě to není přímočaré, ještě se do toho motá risk management, ale jelikož nechápete ani základ, tak by to pro vás byla uplná španělská vesnice.

    Ano, na tom odkazu to chápou stejně špatně, jako vy a jako spousta dalších gold bugs. Z citací, které jsou správně, vyvozují špatné závěry. Koneckonců, srovnejte třeba:

    > Zároveň z logiky financování a podvojného účetnictví, tyto peníze připíší na účet klienta, čímž vytvoří pasivum (zdroj) v podobě závazku za klientem, že mu tyto peníze za dohodnutých podmínek vyplatí

    s mým:

    > Princip monetární expanze je v tom, že půjčené peníze se s velkou pravděpodobností dříve nebo později stanou vkladem a mohou být případně opět (částečně) půjčeny.

    Další kopa nedorozumění vzniká tím, že říkáte "peníze", ale nerozlišujete, jaký měnový agregát tím myslíte. Úvěry jsou počítány pod některé měnové agregáty a tudíž jsou to "peníze", ale jsou to "jiné peníze", než ty, které máte v peněžence, nebo než třeba zlaté mince. Měnová expanze probíhá úplně stejně i v prostředí komoditního (zlatého) standardu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).