Hlavní navigace

Banka.seznam po 50 dnech

1. 11. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před 50 dny byla spuštěna Banka.seznam.cz - společné dílo Seznamu a eBanky. Vzhled a klientskou základnu zdědilo po Seznamu, eBanka mu dala do vínku fungující internetové bankovnictví. Jak se mu daří? Kolik má klientů?

Banka.seznam je účet, který se ovládá výhradně přes Internet, autorizace přístupu k účtu a certifikace zadávaných příkazů se provádí prostřednictvím mobilního telefonu. Účet nabízí základní služby internetového bankovnictví, jako jsou tuzemské bankovní převody a v omezené míře trvalé příkazy (vybraným partnerům Seznamu). Klient k účtu obdrží platební kartu VISA Electron nebo virtuální MC InternetCard pro platby na Internetu. Není účtován měsíční poplatek za vedení účtu. K založení účtu potřebujete vlastnit mobilní telefon a mít na Seznamu svůj email.

Absence měsíčního poplatku znamená, že pokud „nic neděláte“, nic neplatíte. To je samozřejmě příjemné. Pojďme se ale podívat na druhou stranu mince. Kolik zaplatíte, rozhodnete-li se „něco“ provést. Poplatky naleznete v tabulce. Pro názornost se podívejme na dvě „případové studie“.

První případ je Jarda. Jardovi je sedmnáct let a studuje střední zemědělskou školu. Jardovi přišlo na účet (8,10 Kč) kapesné. Kartou VISA Electron (240/12=20 Kč) zaplatil v kamenném obchodě za motorovou pilu (0 Kč) a v internetovém obchodě si koupil film Vřískot a zaplatil převodem (12 Kč). Zároveň se rozhodl založit si trvalý příkaz, kterým bude hradit účet svému mobilnímu operátorovi (0 Kč). V obchodě s maskami nešlo platit kartou, a tak byl okolnostmi donucen vybrat hotovost v nejbližším bankomatu (59,90 Kč). Jarda zaplatil tento měsíc na poplatcích 100 Kč.

Hynek studuje literaturu na zahraničí univerzitě. Ze svého konta si převedl na účet 200 dolarů (100 Kč). Internetovou kartou MC InternetCard (150/12=12,50 Kč) zaplatil na Amazonu za kompletní vydání Shakespeara (0 Kč). Hynka stál účet tento měsíc 112,50 Kč.

Tabulka č. 584
Vybrané Poplatky (Kč)
Banka.seznam eBanka-základ eBanka-student
Měsíční poplatek za vedení účtu 0 64 19
Zrušení účtu 0 200 200
Roční poplatek za vedení platební karty VISA Electron 240 240 240
Roční poplatek za vedení platební karty MC InternetCard 150 150 150
První nahrání bankovní aplikace/aktivace GSM Klasik 50/50 0/0 0/0
Jednorázový příkaz k úhradě a k inkasu (1. v měsíci) 12 6,10 2,90
Jednorázový příkaz k úhradě a k inkasu (2. v měsíci) 20 6,10 2,90
Příchozí platba – tuzemsko 8,10 6,10 2,90
Výběr hotovosti z bankomatu eBanky 14,90 4,90 4,90
Výběr hotovosti z bankomatu – ČS, HVB, Euronet, ŽB/ostatní 59,90/54,90 29,90/24,90 29,90/24,90


Zdroj: Ceník Banky.seznam a ceník eBanky

Formulář „Založení Seznam účtu“ na stránkách Banky.seznam slouží k tomu, aby pracovníci eBanky mohli žadatelům nové účty předzaložit a tím se zkrátila doba návštěvy v klientském centru. Dlouhý formulář pojme více informací, ale může svým rozsahem potenciálního zájemce odradit. Krátký formulář svádí k vyplnění, ale nepůsobí seriózním dojmem. Vyplnění zhruba 30 položek formuláře zabere kolem pěti minut. V prvních dnech po spuštění služby byly součástí formuláře i údaje o zákonném zástupci. Celkový počet položek se tak blížil číslu 50 a formulář na první pohled působil zdlouhavě a nepřehledně. V současné době se položky o zákonném zástupci zobrazí osobám mladším 18 let až po zaškrtnutí příslušného checkboxu.

Doba, která uplyne od odeslání formuláře do uzavření smlouvy na klientském centru a předání platební karty, by neměla podle vyjádření eBanky překročit 15 pracovních dnů. Návštěva klientského centra by neměla díky předzaloženým účtům trvat déle než 15 minut. Po odeslání formuláře by měl být klient kontaktován pracovníkem eBanky nejpozději do druhého dne.

K autorizaci vstupu na účet slouží mobilní telefon. Při založení účtu si klient volí buď nahrání bankovní aplikace na svoji SIM kartu (mobilní elektronický klíč) nebo požádá o aktivaci služby GSM klasik. GSM Klasik umožňuje autorizaci pomocí SMS zpráv. To například ocení majitelé starších telefonů nepodporujících SIM Toolkit nebo někteří zákazníci T-Mobilu, který nepovoluje provozovat na jedné SIM kartě více GSM bankingů. V obou případech (nahrání aplikace, GSM Klasik) zaplatí klient poplatek 50 Kč. V tomto bodě se se zástupci eBanky a Seznamu rozcházíme v chápaní slova zdarma a trváme na tom, že založení účtu zdarma není. Stávajícím klientům eBanky s nahranou aplikací zůstává stejné klientské číslo a nepotřebují novou aktivaci.

Konečně se dostáváme k číslům, na která jistě čekáte: k 23. 10. 2002 oznámila Banka.seznam 400 založených účtů. Ke stejnému dni evidovala 2000 podaných žádostí (včetně oněch 400 vyřízených). Podíl vydaných karet MC InternetCard představuje jednu třetinu, dvě třetiny pak karty VISA Electron. Pro srovnání: v případě osobního účtu eBanky připadá na 10 karet VISA nebo Maestro pouze jedna internetová platební karta. Neplatných formulářů vyplněných stylem „profesor Méďa Béďa“ přichází podle vyjádření zástupců eBanky a Seznamu zanedbatelné procento. U všech zhruba 500 obchodníků přijímajících platby eBankou („Za mne platí eBanka“) lze platit také z účtu Banka.seznam.

Především „seznamová“ strana projektu vyzdvihuje úlohu věrnostních programů. Jde o různé slevové a bonusové akce nabízené ve spolupráci s partnery Seznamu. Těch je zatím sedm, ale podle marketingového manažera Seznamu se chystají smlouvy s dalšími. S tím souvisí i výrazná vizuální podoba platební karty s logem Seznamu. Také stávající klienti eBanky mohou zažádat o platební kartu s tímto logem.

skoleni_15_4

Banka.seznam je jistě funkční, jednoduchý a spolehlivý bankovní účet. Ale ti, kdo již nějaké přímé bankovnictví používají, budou hledat v tomto produktu pro sebe přidanou hodnotu jen těžko.

50 dní je krátká doba. Pokud budou eBanka a Seznam pružně reagovat na požadavky klientů a doplňovat nové funkčnosti, sejdeme se možná u dalšího kulatého výročí.

Uvažujete o účtu v Bance.seznam?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).