Hlavní navigace

Banka zrušila účet bez vysvětlení. Může se to stát i vám

3. 6. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Banka vám může zrušit běžný účet, a to i bez udání důvodu. Má na to právo a vy můžete o jejích motivech jen spekulovat. Komplikace to může být hlavně pro firmy či neziskovky.

Ve výše popsané situaci se před několika dny ocitl útulek pro handicapované a týrané psy a kočky Handipet Rescue. Azyl v něm nacházejí zvířata s krátkodobými nebo trvalými potížemi.

Zařízení funguje 7 let a jako neziskovka je závislé na podpoře pravidelných dárců, kteří si na dálku adoptují jejich svěřence a pomáhají tak s výdaji na veterináře a provoz útulku. Dary pocházejí většinou z Česka, výjimečně z jiných zemí EU či ze zámoří.

Útulek má od počátku transparentní účet u Fio banky, kam finanční dary, zpravidla v řádu stovek korun, míří. Banka teď útulku a některým soukromým osobám, které jsou v něm angažované, účty zrušila. Proč, odmítá sdělit. Pro organizaci to znamená komplikace a finanční náklady.

Handipet Rescue je útočiště pro handicapované, nemocné a týrané psy a kočky. (2.6.2020)
Autor: Veronika Němcová

Handipet Rescue je útočiště pro handicapované, nemocné a týrané psy a kočky. (2. 6. 2020)

Nechápeme, co se stalo. Jsme u banky sedm let a nikdy jsme neřešili žádný problém, nikdy jsme od nich nic nechtěli a žádné dluhy nemáme, říká zakladatelka Handipet Rescue Nikol Burešová.

Svoji zkušenost zveřejnila na Twitteru, kam připojila také vyjádření, které jí přišlo z pražské pobočky Fio banky. Podle obchodních podmínek má banka právo rozvázat s klientem smluvní vztah bez sdělení důvodu. Bohužel, důvod zrušení účtu vám sdělit nemohu, stojí v reakci od vedoucího dané pobočky na Praze 4.

Banka: nerušíme účty jen tak. Důvod ale neřekneme

Na sociální síti se poté strhla diskuse, v níž lidé postup banky kritizují a útulku vyjadřují podporu. Banka proto do diskuse vložila své vyjádření, v němž uvádí, že účty svým klientům neruší „jen tak“. K takovému kroku musíme mít vážný důvod – problémy v oblasti AML (opatření proti praní špinavých peněz, pozn. red.), dotazy FÚ, pochybnosti o korektnosti klienta. Vždy platí dvouměsíční výpovědní lhůta. Ohrazujeme se proti tomu, že bychom rušili účty na základě zaměření podnikání, napsala banka.

Co se ve skutečnost stalo, o tom teď může Nikol Burešová a její tým jen spekulovat. Faktem zůstává, že banka má právo váš běžný účet zrušit, a pokud to má uvedené ve svých obchodních podmínkách, může to udělat i bez udání důvodu. Účet vám může vypovědět i bez vašeho svolení, a dokonce i proti vaší vůli. Pokud se tak banka rozhodne, v podstatě s tím nic neuděláte a nezbude vám než zamířit ke konkurenci. Pokud totiž není ve vaší vzájemné smluvní dohodě určeno výslovně jinak, banka vám může zrušit účet v podstatě z jakéhokoliv důvodu.

V rámci zákona je tedy sice vše v pořádku, nepříjemné na tom ale je, že pokud banka důvod vypovězení služby neudá, nedozvíte se, co jste udělali špatně, nebo co jste třeba neudělali a udělat měli. Chápu, že na to má banka právo a ve výsledku bych s tím asi byla v pohodě, ale bylo by spravedlivé, kdybychom věděli, proč se to děje. V tuhle chvíli jsme vůči tomu úplně bezbranní, řekla Burešová.

Útulek může kvůli změně přijít o dárce

Zrušení účtu je jedna věc, a pokud jste fyzická osoba a na účet vám chodí pravidelně třeba jen výplata od zaměstnavatele, nebude pro vás převedení účtu k jiné bance pravděpodobně až tak velký problém. V případě firem, nebo právě neziskových organizací, které jsou závislé na individuálních dárcích, to ale vždy znamená komplikace.

Sedm let pracujeme na tom, aby lidi věděli o našem čísle účtu a aby nám na něj chodily trvalé příkazy. Teď budeme muset kontaktovat všechny dárce, kteří u nás mají trvalé platby, a informovat je o změně účtu. Dárců je přibližně 1500 a je velká pravděpodobnost, že kvůli tomu o některé přijdeme, protože na ně neseženeme kontakty, myslí si Burešová.

Změna bankovního účtu znamená pro útulek také finanční náklady navíc. Bankovní účet je totiž uvedený na různých prezentačních materiálech či bannerech, objevuje se také v řadě článků zveřejněných na internetu. Budeme tedy muset natisknout nové propagační materiály a letáky, což nás bude stát peníze. Dále budeme muset dohledat všechny články na internetu za sedm let, v nichž je číslo účtu uvedené, dodala Burešová.

Formy rozvázání spolupráce

Je třeba dodat, že vypovězení účtu ze strany bank není nic mimořádného. Banky jich zruší desítky až stovky měsíčně. Banka vám může smlouvu vypovědět, nebo od ní odstoupit. V prvním případě vám poté běží (zpravidla dvouměsíční či tříměsíční) výpovědní lhůta. Ta začíná běžet většinou ode dne, kdy vám byla výpověď doručena. Ve druhém případě zaniká vaše smlouva okamžikem doručení výpovědi, tedy okamžitě bez výpovědní lhůty.

Možnost zrušení vašeho účtu bez udání důvodu má ve svých obchodních podmínkách řada bank. Namátkou, vedle zmíněné Fio banky, pak také například Komerční banka nebo ČSOB.

Důvody zrušení mohou být prakticky jakékoliv. Například to, že je účet neaktivní, dále pokud jste dlouhodobě v nepovoleném debetu. Podle obchodních podmínek některých bank může banka od smlouvy odstoupit také ve chvíli, kdy z vaší strany zaznamená podezřelé jednání nebo jednání, které je v rozporu s právními předpisy České republiky. O tom, jaké předpisy byste měli porušit, už ale obchodní podmínky nic neříkají.

Dalším důvodem může být například ztráta důvěry, pokud banka shledá, že jste svým jednáním závažně narušili její důvěru. Ke zrušení může dojít také kvůli nevysvětlení neobvyklého peněžního příjmu, kdy může mít banka podezření na praní špinavých peněz, takzvané AML (Anti-Money-Laundering). V takovém případě po vás bude chtít vysvětlení, nebo účet rovnou zruší. Právě problémy s AML jsou podle informací Měšce nejčastějším důvodem rušení účtů bez varování a bez vysvětlení důvodu.

Účty pod drobnohledem

Banky mají povinnost nahlásit jakoukoli podezřelou transakci Finančnímu analytickému úřadu (FAÚ). Ten funguje jako finanční zpravodajská jednotka pro Českou republiku. Úřad vidí do všech účtů a asistuje při vyšetřování významných hospodářských kauz. Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí, od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.

A právě banky patří mezi hlavní typy takzvaných povinných osob dle AML zákona, spolupráce s bankami je tedy pro FAÚ klíčová. Úřad přijímá a analyzuje oznámení o podezřelých obchodech a banky jsou jejich nejčastějším oznamovatelem. Úřad od bank vyžaduje všechny informace potřebné pro zpracování analýzy, a to i v těch případech, kde banka nebyla jeho oznamovatelem.

Na banky se Finanční analytický úřad obrací i tehdy, pokud u nich jako dozorčí úřad pro správní dozor nad plněním povinností stanovených AML zákonem provádí správní kontrolu ohledně toho, zda banka coby povinná osoba řádně plní své povinnosti vyplývající z AML zákona a zda nedochází k legalizaci výnosů z trestné činnosti nebo financování terorismu kontrolovanou povinnou osobou (v tomto případě bankou), uvedl Libor Kazda, ředitel Finančního analytického úřadu.

Tak či onak, když narazíte u banky na problém, který se jí nelíbí, a ona vám v souladu se zákony a obchodními podmínkami účet zruší, můžete po zbytek života přemýšlet, co jste udělali špatně. Pokud vám to totiž někdo z banky neřekne, nikdy se důvod nedozvíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).