Hlavní navigace

5 způsobů, jak ušetřit při nákupu v Alza.cz

26. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Při nákupu v Alza.cz můžete výrazně ušetřit. A to až čtvrtinu z ceny zboží. Jak na to?

Během posledních 10 let se Alza.cz stala jedním z největších prodejců počítačů, notebooků, ale i další elektrotechniky v České republice. S tímto internetovým obchodem má řada z nás zkušenosti. Přinášíme proto 5 rad, jak v Alze ušetřit. Některé metody také můžete využívat v jiných internetových obchodech:


Autor: Alza.cz

Ilustrační obrázek

Čekání na výdej zboží

1. Vrácení DPH ve výši 21 %

Pokud nakupujete zboží prostřednictvím firmy či jako živnostník a jste plátce daně z přidané hodnoty, zaplatíte sice plnou hodnotu zboží, budete však podávat přiznání z daně z přidané hodnoty, při kterém se vám DPH zase navrátí. Doporučuje se nakupovat jen to, co v případě kontroly ze strany daňového úřadu můžete úspěšně vyargumentovat: Zatímco notebook je často nezbytnou věcí pro práci, u kulmy na vlasy, pokud není podnikatel kadeřník či kadeřnice, je to značně sporné. Vrácení DPH však můžete využít i v jiných obchodech.

Dávejte však pozor na záruční podmínky, u některého zboží může být uvedeno, že pokud je nakoupeno podnikatelem, pak se záruka zkracuje jen na jeden rok. Řada bohatších lidí nakupuje jen tímto způsobem, a pokud by došlo ke sjednocení sazeb DPH (u potravin je možnost vyhnout se DPH mnohem složitější), pak by platili více. Vrátit daň z přidané hodnoty je také možné u některých bytů (označených jako nebytové prostory či ateliéry). 

2. Narozeniny či svátek

Pokud máte narozeniny či svátek, pak získáte od Alzy slevu ve výši 5 %. Pokud nechcete čekat celý rok, pak jako nemorální, ale funkční řešení je registrace na někoho fiktivního, kdo bude mít v následujících dnech svátek – využijete tak fiktivní účet k získání slevy. Během reklamací problém mít žádný nebudete, k žádnému ověřování totožnosti nedochází.

3. Slevové kupóny

Pokud se přihlásíte k odběru emailů od této společnosti, budete pravidelně zahlcováni nejrůznějšími reklamními nabídkami. Občas vám však také můžou přijít slevové kupóny, kdy se sleva zvětšuje s tím, kolik utratíte. Tyto kupóny bylo také možné získat nedávno v supermarketech Albert.

4. Platba kartou

V případě, že máte kartu, která vám za platbu vrací peníze, je možné získat až 2 % z celkové platby. Tuto možnost vám nabídne například „Mercedes“ mezi kreditními kartami Citi Life od Citibank. K této kreditní kartě získáte také nejrůznější výhody. Podívejte se na to jaké

Bohužel, platba kartou v Alze.cz příliš příjemná není. Zatímco například u obchodního domu Mall.cz, který má svou kamennou prodejnu jen o pár stovek metrů dále, je možné zaplatit kartou prostřednictvím platebního automatu, v Alze to není možné. Na pražských Holešovicích si tak budete muset vystát frontu, a až na vás přijde řada, pak zaplatíte u zaměstnance společnosti, což není tak rychlé a pohodlné jako v případě platebních automatů. Na druhé straně není třeba Mall.cz přechvalovat: Platba v této společnosti kartou u platebních automatů nemusí být příliš komfortní – zadávání PINu není ošetřeno žádnými bezpečnostními prvky, není zde krytka na vaší ruku. Raději tedy buďte při zadávání PINu opatrní, rozhlédněte se, zdali u vás nikdo nestojí, a druhou ruku využijte jako krytku. 

Podle informací na infolince společnosti Alza.cz lze údajně všechny slevy 2–4 zkombinovat. Pokud například utratíte 20 000 Kč, můžete využít slevový kupón ve výši 1000 Kč, získat poté 5% slevu za narozeniny, a k tomu zaplatit kartou (získat další 2 % ze zbylé částky po odečtení slev). 

5. Velký nákup

V případě, že nakupujete za vyšší částky, můžete si individuálně u společnosti vyjednat slevu. Autor má osobně zkušenost s tím, že při nákupu za 45 000 Kč, si vyjednal slevu ve výši 6 %. Hranice, od které je dobré začít vyjednávat, začíná přibližně od 30–40 tisíc korun.

Je tedy lepší se raději zeptat rodinných příslušníků, zdali něco nepotřebují, dosáhnout této hranice, a poté jednat o slevě. Bohužel, v případě individuálně vyjednaných slev není možné platit kartou, jen hotovostí.


Autor: Alza.cz

Maskot společnosti

Tohle zkusit můžete

Jeden ze známých se podělil se zajímavým příběhem, jak ušetřil za fotoaparát 1500 Kč. Asi před 4 roky zakoupil fotoaparát za cenu 4000 Kč. Po roce se však fotoaparát začal samovolně vypínat a tento interval se neustále zkracoval. Řešeni bylo jediné: reklamace.

Přibližně po 3 týdnech došlo k vyřízení reklamace, a to tím způsobem, že fotoaparát byl vyměněn za nový. Položil tedy prodejci následující otázku: Znamená to, že sem dostal nový fotoaparát za 4000 Kč, jak je uvedeno ve faktuře? Zaměstnanec nerozuměl, proč mu taková otázka byla položena, reagoval však slovem ano. Pokud je fotoaparát zcela nový, pak bych rád využil svého práva na vrácení zboží do 14 dní. Je to možné?, dodal zákazník.

Zaměstnanci na reklamacích už začala docházet taktika zákazníka, chvíli přemýšlel, a poté řekl, že to možné je. Zákazník tedy obdržel nazpět 4000 Kč. Aktuální cena fotoaparátu však byla 2900 Kč. Mezitím se však tento navrácený fotoaparát objevil v bazaru obchodu, kde ho poté zakoupil za cenu přibližně 2600 Kč. Znamená to, že získal zcela nový fotoaparát (v „bazaru“ se ohřál jen pár minut) za nižší cenu než byla tržní a ještě ušetřil 1400 Kč. S touto historkou také prodlužuje život (smíchem) svým kamarádům. 

skoleni_15_4

Další jeho příběh byl založen na tom, že mu zpráva o vyřízení reklamace přišla až po 31 dnech, což je jen 1 den po zákonné lhůtě 30 dní. Asertivně tedy žádal navrácení peněz, peníze dostal nakonec zpět. Řada internetových prodejců má také problém s lidmi, kteří si zboží vlastně propůjčí na období 14 dní. To už je pro něj prý silné kafe, snaží se prý vůči obchodníkům jednat férově. Touto větou tak alespoň v mém případě došlo k prodloužení života :-)

Tohle raději vůbec nezkoušejte

Další způsob, jak si řada „podnikatelů“ vylepšuje své osobní rozpočty, je založen na „postupném okrádání státu“. Nakoupí zboží jako plátci DPH, a poté ho ve lhůtě 14 dní vrátí. Poté s fakturou žádají o navrácení DPH od státu, což se jim v řadě případů podaří: jedná se o nižší částky a kontrola, zdali zboží bylo či nebylo navrácené, je ze strany finanční úřadů velice obtížná. Jedná se však o daňový podvod, za který může být osoba stíhána, a tomuto způsobu by se proto měl každý soudný člověk vyvarovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).