Hlavní navigace

5 důvodů, proč banky v Česku pochválit

13. 12. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Banky patří mezí oblíbené terče kritiky. Neupíráme, že si za to někdy mohou samy, přesto můžeme být na české banky pyšní. Našli jsme pět důvodů, proč.

1. Bezkontaktní karty

Počet bezkontaktních karet stále roste, za dva roky se počet lidí s bezkontaktní kartou více než stoznásobil. Z údajů vydavatelů karet vyplývá, že každá čtvrtá karta bezkontaktní, jejich počet tak přesáhl 2,5 milionů. 

Bezkontaktní karty nejsou jen obyčejnou technologickou hračkou. Bezkontaktní placení nejen výrazně pohodlnější, ale také šetří váš čas. Platba klasickou kartou nebo hotovostí trvá až 6× déle, tedy téměř půl minuty. Na jednom placení tak ztratíme přibližně 25 vteřin času, za rok již pak 4 hodiny, za celý život až 11 dní, láká na používání bezkontaktnich karet Equa bank.

Není proto divu, že u některých vydavatelů karet už bezkontaktní karty pomalu překonávají ty klasické „kontaktní“: Poměr mezi bezkontaktními a kontaktními transakcemi se už v září vyrovnal, což znamená, že bezkontaktní platby jsou již standardním způsobem placení za zboží či službu, říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Ery.

Za rozmachem bezkontaktního placení stojí také fakt, že Česká republika je malá a je proto snazší vyzkoušet v reálném provozu, jak se nové technologie ujmou, jak je přijmou klienti a jaké výhody či rizika jsou s nimi spojené.

2. Konkurence

Nové banky, které vstoupily na náš trh v posledních letech, vytvořily ostřejší konkurenci na našem bankovním trhu. Pro tradičního klienta, který je zvyklý chodit na pobočky bank, se toho příliš nezměnilo. Lidé, kteří však chtějí nízkonákladové služby a do poboček chodit příliš či vůbec nechtějí, pak můžou ze současné situace jen profitovat – nemusí za vedení účtu platit žádné poplatky. A s některými bankami dokonce můžou ve všech bankomatech vybírat bez poplatku, jen musí splnit podmínky dané banky.

Příchod nových bank na českých trh vedl také ke snižování úrokových sazeb především u spotřebitelských úvěrů, ale také částečně i u hypotečních úvěrů. V současnosti je tak možné získat hypoteční úvěr s úrokovou sazbou nižší než 3 % a spotřebitelský úvěr pod 10 %.

3. Rušení absurdních poplatků, především u hypoték

Bankovní trh nebyl v posledních letech rozhodně nudným místem. Banky se činily a snižovaly nejrůznější poplatky, především u hypotečních úvěrů. Ať už máme názor na iniciativy, které chtějí navrátit poplatek za správu hypotečního úvěru, jakýkoliv, výrazně tyto iniciativy přispěly k tomu, že poplatky jsou výrazně transparentnější- některé absurdní poplatky kvůli hrozbě žalob banky zrušily.

Podle serveru Bankovnípoplatky.com také klesal bankám v roce 2012 výnos z bankovních poplatků. Na poplatcích a provizích banky vybraly o 1,7 miliardy korun méně než v roce 2011 a dokonce o více než 1 miliardu méně než v roce 2010. Podle Patrika Nachera, ředitele serveru Bankovnípoplatky.com, bude průměrná výše bankovních poplatků klesat také i v příštím roce. Tento trend především nastartovaly nově vstoupivší banky, a pokud se „staré banky“ nepřizpůsobí, pak můžou mít v budoucnosti vážné problémy. Čtěte více: Staré banky by mohly porazit novou konkurenci. Důležitější jsou ale dividendy

4. Stabilita

Zatímco ve Spojených státech, ale především v západní Evropě, se bankovní sektor potýká s problémy a na záchranu se museli „skládat“ daňoví poplatníci, u nás je bankovní sektor stabilní. Velké banky pro své vlastníky zvyšovaly až do tohoto roku neustále zisky. Ať si o bankách myslíme cokoliv, scénář, že by se zde na ně museli skládat daňoví poplatníci, je v současné situaci velmi nepravděpodobný. Konzervativnost českých bank, které s penězi českých klientů hospodařily obezřetně a nepouštěly se do riskantních operací – například nákupu zahraničních dluhopisů zemí PIGS či neochotně vstupovaly do segmentu rizikových hypotečních úvěrů, se ukázala jako velmi pozitivní. V zátěžových testech ČNB dopadly naše banky velmi dobře, neměly by problémy ani v případě, že by se recese o 3 roky prodloužila. Čtěte více: Recese? Banky to zvládnou, tvrdí ČNB

Všechno ale něco stojí: Na spořicích účtech stále u velkých bank většinou získáme nižší úroky než u bank nových. Tento úrok zdaleka nepokryje inflaci, spoření prostřednictvím spořicích účtů je tak receptem, jak postupně o své peníze reálně přicházet.

Jistotu, že klient o své veškeré peníze nepřijde, má také vytvářet Fond pojištění vkladů, který garantuje pojištění vašich vkladů až do výše 100 000 euro ( 2,74 mil Kč). Kvůli fondu jsou však výrazně znevýhodněné velké banky, které do fondu musí odvádět podstatně vyšší příspěvky a v podstatě si tak platí i vlastní konkurenci. Čtěte více: Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení?

5. Specializace

Mít banku, která umí dělat všechno a nic pořádně, je spíše kontraproduktivní, než ideální stav pro poučeného klienta. Většina bank na našem trhu je sice univerzálních, každá z nich se však snaží vyniknout v určitých produktech či zaujmout určitou skupinu lidí.

Jako student můžete mít například běžný účet u Komerční banky, který vám bude vydělávat. Čtěte více: Studenti můžou na bankovních účtech vydělat (SROVNÁNÍ). Za vedení účtu nemusíte u některých bank platit nic, pokud splníte jejich podmínky, dokonce i výběry z bankomatů můžete mít zadarmo. Podívejte se také: Srovnání běžných účtů. U některých bank také získáte spotřebitelské úvěry za úrokovou sazbu, která bude nižší než 10 %. Na našem trhu jsou také banky, které nabízejí velmi dobré konsolidační úvěry, které vám pomůžou výrazně ušetřit na vašich dluzích. Nejlepší kreditní karty vám dokonce mohou vracet 2 % z každé platby, tak vysoké procento však získáte jen u 2 bankovních společností. Podívejte se také: Srovnání kreditních karet

Například našemu čtenáři Patriku Markovi se podařilo získat u Komerční banky hypotéku s velmi nízkou úrokovou sazbou, musel ale smlouvat. Čtěte více: Jak vyjednat snížení úrokové sazby u hypotéky?.

skoleni_15_4

Raiffeisenbank vám s produktem Rádcova hypotéka naopak zkontroluje stav nemovitosti a pomůže vám vyjednat slevu z kupovaného bytu či domu. U Fio banky můžete například také investovat na pražské a zahraniční burze, některé další banky také nabízejí nákup podílových listů. Air Bank vsadila na nízké úrokové sazby u úvěrů, které se zvyšují delikvencí. Poučený klient tak může získat na našem bankovním trhu skutečně výhodné produkty, některé z nich mu můžou i nějakou tu korunu vydělat.

Za co byste banky pochválili vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).