Hlavní navigace

3 daňové otázky, na které byste měli znát odpověď

17. 2. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Vyplatí se švarcsystém a proč na něj lidé přecházejí? Představuje vedlejší činnost řešení, jak neplatit sociální pojištění? A skutečně se lze vyhnout DPH?

Daně bolí a přitom by občas nemusely. Abyste pro sebe mohli zvolit to nejlepší, měli byste znát všechny alternativy, které český systém nabízí.

1. Vyplatí se švarcsystém? A jak se mu vyhnout?

Pracovat prostřednictvím živnostenského listu se mnoha lidem vyplatí. V našem modelovém příkladu kadeřnice jsme ji nejdříve zaměstnali, poté pracovala jako OSVČ. Při práci na živnostenský list na daních zaplatila několikanásobně méně: Řemeslníci čerpají štědré výhody. A zaměstnanci pláčou

Existuje několik rad, jak se švarcsystému vyhnout. Zásadní pro vás bude, aby se nejednalo o takzvanou závislou práci. Znamená to, že byste neměli pracovat nástroji vašeho klienta (zaměstnavatele) či mít klienta jen jednoho, který tvoří dominantní zdroj vašich příjmů. Způsoby, jak se švarcsystému vyhnout, najdete v článku Víme, jak obejít švarcsystém.

Švarcsystém je výhodný i pro zaměstnavatele, neboť může vyplatit „zaměstnanci“ či živnostníkovi nižší „mzdové“ ohodnocení, jelikož daňové odvody budou nižší. Zaměstnanci nemusí také vyplácet odstupné, jsou tak plně flexibilní. V podstatě tak tímto způsobem obchází zákoník práce, čímž mají nižší mzdové náklady. Není divu, že kvůli daňové výhodnosti, ale i jisté svobodě, se v tomto režimu nacházejí odhadem až desítky tisíc lidí. Jedním z nich je také Petr, který našemu serveru poskytl své argumenty, proč obchází zákon. Na toto téma jsme také uskutečnili názorový duel, kde se vyjádřil jak odborář, tak i ekonom: DUEL: Legalizace švarcsystému je dobrý nápad. Ne, je to cesta do pekel, říká druhý 

Jak už bylo uvedeno, švarcsystém (závislá práce konaná na živnostenský list) není dovolena a hrozí za ní vysoké pokuty. Zaměstnanci do výše 100 000 Kč, zatímco zaměstnavatel může zaplatit pokutu až 10 milionů korun. K tématu čtěte více: Švarcsystém: sankce a kontroly 

2. Je pravda, že jako vedlejší OSVČ nemusím platit sociální pojištění ani zdravotní pojištění?

Zdravotní u vedlejší činnosti platit musíte, vypočítává se ale jinak. Neexistují zde takzvané minimální zálohy na zdravotní pojištění, které u hlavní činnosti dosahují 1797 Kč pro rok 2015. Můžete tak platit průměrně i několik desítek korun měsíčně. Sazba zdravotního pojištění činí 13,5 % z vyměřovacího základu.

Co se týká sociálního pojištění, abyste ho neplatili, tak váš příjem po odečtení výdajů nesmí přesáhnout takzvanou rozhodnou částku (zisk), která v roce 2014 činila 62 261 Kč a pro rok 2015 mírně vzrostla na 63 865 Kč. Uvedená rozhodná částka platí při výkonu samostatné výdělečné činnosti po celý kalendářní rok.

Bohužel, způsoby, jak se stát vedlejší OSVČ, jsou velmi omezené. Dle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění účinném od 1. 1. 2014 se OSVČ považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ v kalendářním roce:

  • vykonávala zaměstnání,
  • měla nárok na výplatu invalidního důchodu nebo jí byl přiznán starobní důchod,
  • měla nárok na rodičovský příspěvek,
  • měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské z důvodu těhotenství a porodu, pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění zaměstnanců,
  • osobně pečovala o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I, nebo o osobu, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni II nebo stupni III nebo stupni IV, pokud osoba, která je závislá na péči jiné osoby, je osobou blízkou nebo žije s OSVČ ve společné domácnosti, není-li osobou blízkou,
  • vykonávala vojenskou službu v ozbrojených silách České republiky, pokud nejde o vojáky z povolání,
  • byla nezaopatřeným dítětem podle ustanovení § 20 odst. 4 písm. a) zákona o důchodovém pojištění.

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

V řadě těchto příkladů však musíte doložit potvrzení. Podrobnosti o vedlejší činnosti najdete v článku Vykonáváte vedlejší činnost? Těšte se na větší výhody

Podnikat na vedlejší činnost se nevyplatí jen studentům do 26 let, kteří na odvodech výrazně ušetří, ale například i lidem, kteří pracují na zaměstnanecký poměr, pobírají za to však jen minimální mzdu.

3. Můžu se nějak vyhnout DPH?

Pokud jsou lidé plátci DPH, pak každý měsíc či čtvrtletí odvádějí přiznání z DPH a musejí také vést podrobnou daňovou evidenci (i když uplatňují výdajový paušál). Být plátcem DPH má řadu výhod, ale také i několik nevýhod. Podrobnosti najdete ve speciálu serveru Podnikatel.cz.

Někteří lidé využívají svých známých, kteří jsou majitelé či jednatelé firem, které jsou plátci DPH, a prostřednictvím nich nakupují nejrůznější věci ke své osobní spotřebě. Tento postup je výhodný pro obě strany: spotřebitelé tak nezaplatí DPH, zatímco firma si bude moci dát danou věc do daňových nákladů. Tento přístup může být ale nebezpečný, neboť v případě finanční daňové kontroly hrozí, že se bude kontrola ptát, proč má podnikatel uskladněné věci někde jinde, i když si na ně vracel DPH. Hrozí tak pokuty, které můžou být v případě DPH likvidační. Tento postup je tedy daňovým podvodem a nemůžeme ho v žádném případě doporučit.

skoleni_15_4

DPH je vůbec terčem obrovských daňových podvodů. Například nedávno policejní tým Ministerstva financí (Kobra) odhalil podvod za 330 milionů Kč, kdy si podnikatelé vraceli DPH na zboží z Číny, které údajně firma odebrala s tím, že je určeno k exportu do dalších zemí Evropské unie. 

S DPH ale podvádějímalí podnikatelé – například si nechávají vracet DPH za zboží, které si nakoupili na internetu a poté ho vrátili ve 14denní lhůtě. Takový postup je nejen daňovým únikem, za který hrozí přísné tresty, je také odsouzeníhodný, neboť jsou tím okrádání daňoví poplatníci – tedy všichni občané ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).