Hlavní navigace

Kde pořídit svůj první bitcoin? Poradíme, na jakou otázku byste si předtím měli odpovědět

28. 2. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Měšec.cz s využitím DALL-E
Koupit bitcoin není těžké, můžete to zvládnout i za pár minut. Máte dokonce několik možností, jak ho pořídit. Než se do toho ale pustíte, musíte rozhodnout jednu věc, která vás na konkrétní způsob pak už nasměruje.

Bitcoin můžete nakoupit ve směnárně, na burze, v bitcoinmatu nebo si ho koupit od jiné osoby. Při rozhodování o konkrétním způsobu je dobré zvážit, jestli chcete jít z nějakého důvodu cestou anonymního bitcoinu, nebo vám nevadí si pořídit bitcoin s identifikací.

V souvislosti s touto problematikou se setkáte se zkratkou KYC (know your customer). Jde o legislativní požadavek, kterému se musí podřizovat všechny finanční instituce, ale například i bitcoinové burzy nebo směnárny. Za účelem boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu musí všechny tyto subjekty dle § 9 zákona č. 253/2008 Sb. (AML zákon) identifikovat své zákazníky, uchovávat o tom záznamy a předávat je státním orgánům. Z toho tedy vyplývá, že o pořízení bitcoinů z burzy a směnárny o tom zůstane oficiální záznam.

Poslechněte si třetí díl podcastu Bitcoin a blondýna a vyhrajte tričko od firmy Trezor. Soutěžní otázku najdete dál v textu.

Kde pořídit svůj první bitcoin? Poradíme, na jakou otázku byste si předtím měli odpovědět
Kde pořídit svůj první bitcoin? Poradíme, na jakou otázku byste si předtím měli odpovědět
0:00/

Bitcoin byl ale navržen jako peer-to-peer, takže se dá používat i bez prostředníka. Můžete si tak pořídit bitcoiny například přímo od jiné osoby, která se s vámi může podělit o bitcoiny bez identifikace (tzv. noKYC). Anonymně můžete pořídit tuto kryptoměnu také z bitcoinmatu, tam ale jen za určitých podmínek. Podrobněji se problematice bitcoinů bez KYC věnuje Tomáš Krause na svém webu Bitcoinvkapse.cz.

Burza, kde se obchoduje bitcoin, funguje stejně jako jiné burzy. Když se cena nabídky i poptávky potká, dojde k transakci. Buď můžete nakupovat na burze za aktuální nabízenou cenu, nebo nastavit pokyn k nákupu, až cena klesne na určitou úroveň. V dnešním dílu podcastu Bitcoin a blondýna najdete tip na českou burzu i aplikaci, se kterou můžete nákupy na této burze jednoduše nastavit podle svých požadavků. Navíc dostanete tip, jak za nákup na burze získat pětistovku.

Partner podcastu

 

Partnerem podcastu je česká firma Braiins – světový leader v inovacích těžby bitcoinu, dodávající od roku 2011 špičkové softwarové a hardwarové produkty do celého světa.

Braiins provozuje i neziskové nakladatelství, které se zaměřuje na vydávání bitcoinové literatury. V portfoliu má již přes 10 knih jak světových tak i místních autorů. Cílem je podpora lokální komunity a vzdělávání.

Braiins aktuálně hledá do svého 100 členného týmu další posily. Pokud vás zajímá programovací jazyk Rust, vývoj embedded zařízení, hardware nebo Bitcoin, tak se podívejte na Braiins.com.

I provoz bitcoinových směnáren se podobá klasickým směnárnám s fiat měnou. Bitcoiny tu nakoupíte jednoduše na pár kliků s tím, že při nákupu akceptujete prostě nabízený kurz. Drtivá většina bitcoinových směnáren funguje čistě online, pár výjimek má i kamennou pobočku. V podcastu Tomáš prozradil tipy na pár konkrétních důvěryhodných směnáren. U jedné z nich můžete nákupem přes web Bitcoinvkapse.cz získat navíc bonus ve výši 300 Kč.

Bitcoinmat umožňuje nakoupit bitcoin bez identifikace. Nákup ale musí být do určité částky, poté už i provozovatel bitcoinmatu podléhá povinnosti vás při transakci ověřit. Bitcoinmaty najdete většinou v nákupních centrech. Vypadají jako bankomaty a nákup z nich zvládne podle návodu i začátečník. Jen k tomu potřebuje bitcoinovou peněženku, na kterou se měna převede.

Sponzorem tohoto dílu je Anycoin, největší česká směnárna kryptoměn

 

Největší česká směnárna kryptoměn nabízí snadný nákup a prodej kryptoměn, k dispozici jich je 200. Má nízké poplatky, nabízí služby pro osobní i firemní účty, umožňuje okamžité vklady, pravidelný nákup a spoření, lightning network, staking kryptoměn, a není potřeba kryptopeněženka. Vyzkoušet si ji můžete na anycoin.cz.

Bitcoiny identifikace můžete pořídit i od jiné osoby. Bitcoiny prodávají samotní těžaři, i když k nim nemusí být jednoduché se dostat. Navíc budou bitcoiny často prodávat spíš na mimoburzovních trzích a ve velkém. Od nich se dá pořídit ten nejčistší bitcoin. Nebo ho můžete koupit od někoho přes různá diskusní fóra nebo komunity, naráží Tomáš například na iniciativu jednadvacet.org a přidává i tip na českou aplikaci, která funguje jako prostředník pro zadávané poptávky nákupu a nabídky prodeje bitcoinů, které pak umí spárovat například s ohledem na místo vašeho bydliště.

Aplikace navíc s vaším souhlasem může využít vaše kontakty a hledat potenciálního „obchodního partnera“ buď přímo ze skupiny vašich kontaktů, nebo ze skupiny kontaktů vašich kontaktů. Tím můžete vybírat z velké skupiny lidí, jejichž spolehlivost si můžete před transakcí ověřit u svého známého.

Soutěž s firmou Trezor o trička a tři peněženky Trezor Safe 3

 

V každém díle podcastu probíhá soutěž o tričko od Trezoru.

Po odvysílání deseti dílů vylosujeme ze všech správných odpovědí výherce dalších pěti triček a tří peněženek Trezor Safe 3. 

Trezor je český výrobce celosvětově první hardwarové peněženky, lídr a inovátor v oblasti bezpečné správy bitcoinu i dalších kryptoměn.

Soutěžní otázka k tomuto dílu:

Jak se nazývá metoda nákupu bitcoinu v pravidelných intervalech, kterou Tomáš v aktuální epizodě doporučuje?

Odpověď zazní v podcastové epizodě k tomuto textu. Odpovídat můžete následně zde.

Pravidla soutěže najdete zde. Hlasovat v tomto kole můžete do 8. března 2024.

Ve třetím dílu našeho podcastu si také vysvětlujeme, k čemu může být užitečný bitcoin bez identifikace (noKYC), na co dát pozor, aby bez vaší identity zůstal i nadále, jak bezpečně koupit bitcoin od někoho jiného, na co určitě nezapomenout poté, co si bitcoin pořídíte, a jakou metodou jednoduše a spolehlivě bitcoin nakupovat, když ho chcete shromažďovat dlouhodobě. 

V příštích dílech se budeme věnovat především tomu, jak bitcoin bezpečně uchovávat, abyste o něj nepřišli.

Podcast serveru Měšec.cz najdete na všech hlavních platformách – Spotify, Apple Podcasts i dalších. Sledovat můžete také náš kanál na YouTube, kam budeme jednotlivé epizody dávat.

Poslechnout si ho ale můžete i tady:

Baví vás Bitcoin a blondýna? Můžete nás jednoduše podpořit. Stačí, když nás budete poslouchat v podcastových aplikacích nové generace, jako je Fountain. Co umí? Během poslechu podcastu posílají mikroskopické částky (např. 10 haléřů za minutu poslechu) autorům. Samozřejmě v bitcoinech a přes Lightning Network. Odkaz na tyto podcastové aplikace najdete na webu bitcoinablondyna.cz. Děkujeme.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).