Hlavní navigace

2 daňové triky, které pomohou k přeplatku

11. 2. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Využijte všech možností, které máte, abyste si snížili daň z příjmů o všechny slevy, na které máte nárok.

Zapomněli jste si uplatnit během roku daňové slevy v plném rozsahu? Nic není ztraceno, peníze můžete i tak dostat zpátky. Daňový přeplatek vám může vzniknout i v případě, že jste minulý rok odvedli z dohody o provedení práce daň srážkou.

Peníze za zapomenutou slevu nemusí být ztracené

Zapomněli jste během roku například doložit svému zaměstnavateli, že jste vy nebo vaše dítě dosud na škole, jste v invalidním důchodu nebo máte vy či vaše dítě průkaz ZTP/P? Pak jste platili zbytečně vyšší daň, protože nedošlo k uplatnění všech slev v plném rozsahu. Většinu slev si zaměstnanci uplatňují právě už během roku. Za celý rok se odečítá pouze sleva na vyživovanou manželku/manžela a sleva za umístění dítěte (školkovné). Daňové odpočty se naproti tomu uplatňují jednou za rok vždy buď prostřednictvím ročního zúčtování daně, nebo při podání daňového přiznání.

Nárok na daňovou slevu vám vzniká v případě, že ho doložíte potvrzením (v některých případech čestným prohlášením) zaměstnavateli nebo při odevzdání daňového přiznání. Automaticky vzniká nárok pouze na daňovou slevu na poplatníka.

Před, nebo po ročním zúčtování daně?

Co dělat, pokud jste na neuplatněnou slevu přišli až po tom, co zaměstnavatel provedl roční zúčtování daně? V takovém případě zaměstnavatel, který provedl roční zúčtování daně, vrátí onomu zaměstnanci daňový přeplatek, pokud neuplynuly 2 roky od konce lhůty pro podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období, v němž daňový přeplatek vznikl, radí daňová poradkyně Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

V případě, že na opomenutí přijdete ještě před zpracováním ročního zúčtování, může vám podle Ivanco zaměstnavatel o přeplatek snížit zálohu na daň z příjmu fyzických osob nebo ho vypořádá právě v ročním zúčtování daně.

Když kupříkladu zaměstnanec neuplatní během roku po dobu tří měsíců daňové zvýhodnění na dvě děti, tak mu při nápravě pochybení vznikne nárok na daňovou vratku daně ve výši 7302 Kč, naznačila Ivanco, že shánět se po příslušném potvrzení má rozhodně cenu.

Roční zúčtování daně je některým zaměstnancům zapovězeno. Ti pak musí sami podat daňové přiznání. Koho se to týká? Bližní informace najdete v článku Co zanést do účtárny za potvrzení a proč se vám roční zúčtování daně vyplatí?

Kdy se můžete těšit na případný přeplatek?

Rychlost vrácení daňového přeplatku závisí na tom, jak se sleva dodatečně uplatňovala. Pokud jste to stihli ještě před ročním zúčtováním, může zaměstnavatel stihnout vrátit přeplatek daně už příští měsíc právě prostřednictvím zmíněného snížení zálohové daně.

Daňové přeplatky, které vzniknou až na základě ročního zúčtovaní daně, se vracejí podle Ivanco nejpozději se mzdou za březen. Přeplatky vzniklé na základě podaného daňového přiznání vrací finanční úřad do 30 dnů od termínu pro podání daňového přiznání. Základní termín je do 2. dubna, přeplatky tak bývají zasílány do 2. května, dodala Ivanco.

Přeplatek za zaplacenou srážkovou daň

Přeplatek vám může vzniknout i za zaplacenou srážkovou daň, kterou jste minulý rok odvedli při práci na dohodu o provedení práce (DPP). Srážková daň se ale neaplikuje automaticky. Platí se jen v jednom ze čtyř možných scénářů:

DPP u zaměstnavatele, kde máte podepsané Prohlášení k dani

Pokud máte u zaměstnavatele podepsaný růžový formulář (v jednom měsíci ho můžete mít podepsaný jen u jednoho zaměstnavatele) a pracujete na DPP, zaměstnavatel vždy odvádí zálohovou daň a vy máte kvůli Prohlášení nárok na uplatnění daňových slev. Mohou nastat tyto dvě situace:

  • váš hrubý měsíční příjem je do 10 000 Kč – zaměstnavatel odvede zálohovou daň z příjmů, uplatní vám daňové slevy,
  • váš hrubý měsíční příjem je nad 10 000 Kč – zaměstnavatel odvede zálohovou daň z příjmů, uplatní vám slevy a ještě odvedete z příjmu pojistné na zdravotní a sociální pojištění.

DPP u zaměstnavatele, kde NEMÁTE podepsané Prohlášení

Pokud nemáte podepsaný růžový formulář, nemůžete uplatnit daňové slevy a zaměstnavatel vám také nemůže provést roční zúčtování daně. Kdy nemůžete požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daní? Příklady najdete v článku Vyplatí se roční zúčtování, nebo vlastní daňové přiznání?

Mohou nastat tyto situace:

  • váš hrubý měsíční příjem je do 10 000 Kč – zaměstnavatel daní váš příjem srážkovou 15% daní,
  • váš hrubý měsíční příjem je nad 10 000 Kč – zaměstnavatel odvede zálohovou daň z příjmů a také zálohy na pojistné na zdravotní a sociální pojištění. Na daňové slevy v tomto případě nárok nemáte. Pokud za vás byla v ten samý měsíc odvedena ještě další  zálohová daň u tohoto nebo jiného zaměstnavatele, jedná se o souběžný příjem a vy musíte podat daňové přiznání. Zde si už můžete daňové slevy uplatnit.

Jak je vidět, srážkovou daň u DPP platíte, jen pokud nemáte podepsané Prohlášení (například právě kvůli tomu, že ten měsíc jste pracovali i jinde, kde jste růžový formulář podepsali) a váš měsíční hrubý příjem z této dohody je do 10 000 Kč.

Daňové přiznání podávat nemusíte, protože vaše daňová povinnost byla splněna právě aplikací srážkové daně. Pokud ale máte spíše nižší příjmy, můžete dodatečným započtením příjmů, které byly daněny srážkově, a srážkové daně na celkovou zaplacenou daňovou povinnosti v plné míře využít všech daňových slev a nezdanitelných částí základu daně. To platí zejména pro studenty, rodiče na mateřské či rodičovské, důchodce nebo poplatníky s nepravidelným příjmem. Proto se práce s daňovým přiznáním může vyplatit. O přeplatek žádáte právě přes formulář daňového přiznání v boxu na konci.

skoleni_15_4

Jak na to?

Jak už jsme vysvětlili v článku Platili jste loni daň srážkou? Podejte daňové přiznání a získejte přeplatek na dani, příjmy daněné srážkou se uvádí na řádek 31 na druhé straně formuláře spolu s ostatními příjmy, na které byla aplikována daň zálohová podle § 6 zákona o daních z příjmů. Srážková daň se vepíše do řádku 87a, zálohová daň ze závislé činnosti po odečtení slev pak do řádku 84.

Před vyplňováním daňového přiznání si nezapomeňte u zaměstnavatele, který vám daní příjem zálohou, vyzvednout Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, kde budou zase všechny příjmy daněné zálohou plus výše odvedené zálohové daně. A u zaměstnavatele/zaměstnavatelů, kde se vám daní příjem srážkou, zase Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, plynoucí na základě dohod o provedení práce podle § 6 odst. 4 zákona o daních z příjmů, a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně. (Pokud už daňové přiznání podáte, musíte v něm uvádět všechny příjmy z DPP, které byly daněné srážkou.)

Pokud nemáte souběh příjmů, podepište rychle Prohlášení

Pohodlnějším řešením, jak se dostat k případnému přeplatku, může být dodatečný podpis Prohlášení k dani. To ale můžete učinit pouze v případě, že jste v daném období neměli tento růžový formulář podepsaný u jiného zaměstnavatele. Podpis také musíte stihnout nejpozději do 15. února.

Kromě toho platí, že toto řešení ovlivní jen příjmy daněné srážkou u tohoto konkrétního posledního zaměstnavatele, kde byste formulář podepsali. Předchozí příjmy daněné srážkou u jiných zaměstnavatelů samozřejmě do ročního zúčtování není možné uvádět. Pokud jich tedy bylo více a nejde o zanedbatelné částky, bude pro vás vhodnější podat daňové přiznání. Chcete-li u tohoto zaměstnavatele podepsat Prohlášení jen za některé měsíce (protože v těch ostatních jste ho měli podepsané jinde a za měsíc je možné ho uplatnit jen na jednom místě), musíte to ve formuláři označit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).