Za třicet let se naše stravovací návyky výrazně změnily. Češi se naučili šetřit potravinami

2. 12. 2019

Sdílet

Jíme více obilovin, luštěnin zeleniny a ovoce. Naopak kupujeme méně mléka, masa brambor a cukru. V minulém roce 2018 dosáhla spotřeba potravin včetně potravinových ztrát a odpadu 789,7 kg na jednoho obyvatele Česka, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu.

Dříve se zkonzumovalo 30,0 kg hovězího masa na obyvatele, dnes spotřeba hovězího masa představuje 8,7 kg. Naopak u drůbežího masa došlo k nárůstu spotřeby z 13,0 kg v roce 1989 na rekordních 28,4 kg v roce 2018, srovnává Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Na změnu stravovacích návyků a celkovou spotřebu potravin má vliv celková socioekonomická situace, kterou naše země v uplynulých 30 letech prošla, jako je například liberalizace cen, růst reálné mzdy nebo pestřejší nabídka potravin na trhu.

Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).