Během března 2019 začaly opět růst ceny obědů. Zaměstnanci tak za oběd zaplatí už více než 120 Kč. Během posledního roku navíc útraty v restauracích vzrostly o téměř 7 Kč za oběd. Informovala o tom společnost Edenred.
Růst podporuje i ochota Čechů si za jídlo připlatit, což platí nejen pro Prahu a Brno, ale i pro další města.
Průměrný nárůst útrat za poslední rok činí 6 %. Dříve to bylo způsobeno hlavně útratami v Praze a v Brně, ale nyní to způsobují ostatní města, kde výše útrat dříve stagnovala.
Nejvíce rostly obědové útraty v Ostravě, Olomouci a Jihlavě, ale nadprůměrně rostou třeba i v Ústí nad Labem. V absolutních částkách výdajů za oběd tato města, známá nižšími průměrnými mzdami, stále zaostávají, ale rozdíl mezi nimi a Prahou či Brnem se už nezvyšuje. Vidíme k tomu dva základní důvody. Jednak ceny surovin rostou stejnou měrou v celé zemi a promítají se do nákladů všech restaurací, zároveň ale i lidem v regionech roste životní úroveň,
říká Daniela Pedret ze společnosti Edenred.