Hlavní navigace

Soběstačnost českého zemědělství roste, lidé chtějí více místních výrobků

Arsen Lazarevič

Soběstačnost u českého zemědělství vzrostla, především u živočišných produktů a komodit: Výsledky šetření posledních let naznačují pozitivní trend, roste zájem spotřebitelů o domácí produkty, preference regionálních značek kvality či značky Klasa, řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán pro ČTK.

Nejvyšší je soběstačnost například u hovězího masa, kterého se vyprodukuje výrazně více (o 40%), než se ho spotřebuje. Zajímavé je, že až jsme soběstační ve výrobě mléka a v zemi se ho vyprodukuje o 30 % více, než se ho spotřebuje, tak dochází například k dovážení sýrů: Dovoz sýrů však není druhovým obohacením jídelníčku spotřebitelů, neboť ve velkém množství se do ČR dováží sýry, které je ČR schopna v daném sortimentu a kvalitě vyrobit, dodal Jordán.

Procentní soběstačnost u jednotlivých produktů
  2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Mléko 123,0 119,6 123,2 121,2 118,9 124,6 124,5 128,7
Maso hovězí 106,8 104,2 122,3 121,1 114,4 121,6 131,5 140,1
Maso vepřové 79,7 78,7 74,0 65,1 63,8 60,8 54,5 57,6
Maso drůbeží 90,4 96,5 95,9 88,2 84,9 73,2 69,4 70,8
Maso kozí 82,47 78,70 83,62 82,55 90,72 90,2 91,5 92,0
Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Našli jste v článku chybu?