Za průměrný oběd jsme v letošním roce utratili 115 Kč. To je o skoro 7 Kč více než loni a o 13 Kč vyšší částka než před dvěma lety. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu.
Výše útraty ale není vlivněna jen cenou jídla v restauraci. Ceny byly naopak určující v roce 2017, kdy došlo ke zdražení vlivem legislativních opatření, jako EET, kontrolní hlášení DPH, částečný zákaz kouření atd. Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin, dopřáváme si dražší nápoje nebo volíme k jídlu dva chody,
říká Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant®Card.
Průměrná hodnota obědu navíc téměř odpovídá hodnotě nejvýhodnější stravenky stanovené sazbou stravného, která má pro rok 2018 hodnotu 118 Kč. V ČR ale převládají firmy, které platí zaměstnancům stravenku do hodnoty 100 Kč.