Hlavní navigace

Češi plýtvají potravinami. Ročně na to doplatí stovky tisíc zvířat

Jiří Hovorka

V Česku se kvůli jídlu ročně zabijí zbytečně stovky tisíc zvířat. "Pokud by se hmotnost masa, které vyhodí české domácnosti, přepočítala na jateční váhu zvířat, Češi jich za jeden rok vyhodí do odpadků milióny. Ročně je tak zbytečně poraženo 5 082 500 dvoukilových kuřat nebo 101 650 stokilových prasat nebo 12 706 kusů osmisetkilového hovězího dobytka,“ upozorňuje Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele zodpovědnému přístupu k potravinám.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění tvoří potravinový odpad zhruba 30 procent veškerého odpadu domácností. Na jednoho Čecha průměrně připadá 25 kilogramů vyhozených potravin ročně. Nejvíce se plýtvá pečivem, ovocem a zeleninou. Nezanedbatelnou položkou je právě i vyhozené maso.

"Podle statistik tvoří čtyři procenta nejčastěji vyhazovaných potravin maso. To znamená, že každý Čech vyhodí ročně kilogram masa. Celkové číslo za české domácnosti je pak alarmujících 10 165 tun masa vyhozených za jeden rok. Z celkového objemu vyhozených potravin putuje do popelnic přes 33 tisíc tun masa,“ upozornil Martin Prokop.

Problém je podle něj v tom, že Češi nakupují víc jídla, než jsou schopni zkonzumovat. „Dvě třetiny lidí nakoupí víc potravin, než plánovaly,“ říká Prokop. Češi si také v obchodech nehlídají datum spotřeby, a když to doma zjistí, tak je vyhazují. „Jedním z dalších důvodů pro vyhození potravin je pro 34 procent Čechů jejich vzhled. V odpadcích tak končí potraviny, které nejsou ještě zkažené, jen nevypadají pěkně,“ uzavírá Martin Prokop.

Našli jste v článku chybu?