Hlavní navigace

Znáte svou digitální identitu? V budoucnu se vám může hodit

23. 7. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Každý má nějakou digitální identitu. V budoucnu by se vám navíc mohla hodit, když budete žádat o úvěr nebo budete chtít využít jiné služby. Počítá se totiž s určitou provázaností systému.

Digitální identitu má v současné době většina z nás. Využíváme ji například při platbách na internetu. Do budoucna nám ale může posloužit ještě více, třeba při žádosti o úvěr apod.

Nejen o tom přednášel Luděk Slouka ze společnosti Mastercard na konferenci Digitální identita, kterou pořádal Měšec.cz.

Digitální identita

Podle definice je digitální identita množina aktuálních a velice přesných digitálních dat, které vás definují. Kromě toho je dynamická, víceúčelová a znovupoužitelná.

V praxi to znamená, že vaši digitální identitu tvoří vaše jméno, datum narození, adresa bydliště, číslo pasu, občanského průkazu, ale hlavně biometrické identifikátory. A dále dynamická data jako finanční záznamy, daňové záznamy, vaše nákupní historie a řada dalších.

K čemu se dá digitální identita využít?

Digitální identita vám může být ku prospěchu. Pokud je vše nastaveno správně, umožňuje vám a poskytovateli služby bezpečnou komunikaci, kdy oba víte, kdo se nachází na druhé straně. Vzájemná interakce navíc vyžaduje jen minimální výměnu dat, protože vaše digitální identita je ověřená.

Navíc chrání předávaná data a způsob jejich použití, aby je nemohl využít neoprávněný subjekt.

Podle statistik je průměrný uživatel nucen se identifikovat až 150 různým účtům s použitím vlastního uživatelského jména a hesla. Předpokládá se navíc, že s počtem rostoucích IoT (Internet of Things) zařízení se tento počet bude ještě zvyšovat. S digitální identitou by se ale mohl naopak zjednodušit.

Jak využít data digitální identity

V grafu níže se můžeme podívat, na co vše by bylo možné data digitální identity využít.

Jak využít digitální identitu?
Autor: Luděk Slouka

Jak využít digitální identitu?

Pomocí digitální identity by vás tak například rozpoznal obchod s nějakým zbožím, který by vás na základě identifikace vpustil dovnitř. To probíhá primárně díky biometrickým údajům, jako otisk prstu, sken duhovky apod. Využít by se ale dala i v cestování, například u rezervace letenek, pronájmu auta apod. A samozřejmě v bankovnictví a pojišťovnictví a řadě dalších oblastí.

A také v oblasti digitálních plateb, kde by vaše digitální identita představovala autentizační prvek.

Současné využití digitální identity není tak pestré

V současné době ale takové možnosti ještě zavedené nejsou. Digitální identita se ve světě samozřejmě používá, ale trochu jinak. Běžně je využívána při platbách na prodejnách a v e-commerce. Například při zřizování platební karty v mobilu, autentikaci při platbě apod. Využívána je také při platbách na internetu. Vždy však musí splňovat legislativní požadavky, v našem případě pak i požadavky EU. 

Ta má od září 2018 přísnější požadavky na silnou autentikaci při nákupu platební kartou. Je tomu tak vlivem zavedení směrnice PSD 2.

Autentikace říká, zda ten, kdo dělá transakci, tedy platí kartou, je opravdu ona oprávněná osoba. Autorizace pak ověřuje, jestli je možné provést danou transakci, tedy jestli je na účtu dost peněz.

Potvrzování transakcí z mobilu

S novou variantou využití digitální identity pak přišel Mastercard. Služba se jmenuje ID Check a má usnadnit autentikaci pomocí biometrie. V praxi by situace vypadala tak, že byste platby potvrzovali skrze aplikaci.

Například byste si na oblíbeném e-shopu vybrali boty. Po vyplnění všech údajů byste potvrdili souhlas s platbou a Mastercard ID Check by následně čekal na potvrzení z vaší strany.

Nakupování s pomocí digitální identity.
Autor: Luděk Slouka

Nakupování s pomocí digitální identity.

To by proběhlo právě přes aplikaci v mobilu.

Verifikace platby.
Autor: Luděk Slouka

Verifikace platby.

Na mobilu by vám vyskočila notifikace, kterou byste následně potvrdili. Potvrzení by proběhlo například přes otisk prstu, kterým byste se přihlásili do internetového bankovnictví své banky.

Tím by bylo zamezeno i tomu, aby někdo mohl vaším jménem provádět platby, kdyby vám odcizil telefon. Jakmile provedete úspěšné přihlášení skrze biometrii, platba je provedena a nákup končí.

Dvoufázové ověření

Velmi podobný systém ověřování už dnes také funguje u některých sociálních sítí nebo u e-mailových schránek. Takzvané dvoufázové ověření funguje na principu, že se například na stolním počítači přihlásíte k e-mailu jménem a heslem, ale k přístupu do e-mailové schránky je potřeba ještě druhé ověření. To probíhá na jiném přístroji, například právě na mobilním telefonu.

V praxi tedy zadáte jméno a heslo na počítači, poté si jdete pro telefon a potvrdíte notifikaci, která se ptá, zda jste to skutečně vy, kdo se přihlašuje k dané e-mailové schránce. A teprve po potvrzení v mobilu se e-mailová schránka na počítači skutečně otevře.

skoleni_15_4

V takovém ověřování ale nehraje roli biometrie a technicky se může stát, že vám někdo odcizí mobilní telefon, prolomí heslo do něj, pokud nějaké máte, a zná vaše přihlašovací údaje do e-mailu. Pak už jen zadá potřebná data a potvrdí notifikaci.

Biometrické potvrzování se falšuje o poznání hůře. O tom jsme psali v článku Biometrie v bankovnictví: pro výběr hotovosti přiložíte jen prst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).