Hlavní navigace

Zlaté padáky pro policisty

18. 7. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kde jsou ty doby, kdy byly kritizovány zlaté padáky členů představenstev velkých společností. Tenkrát je dostávali členové nejvyššího vedení finančních institucí. Pokrok ale kráčí nezadržitelně vpřed a dnes se rozdávají zlaté padáky řadovým policistům.

Reforma veřejných rozpočtů je jistě věcí záslužnou a nezbytnou. Zatímco se ale všichni budou muset uskromnit, existuje skupina lidí, která se uskromňovat nebude. Do této skupiny budou patřit policisté, hasiči, celníci a vězeňští dozorci.

Reforma by měla policistům zajistit průměrné navýšení mezd o 30 % (samotné tarify by měly vzrůst o 40 – 50 %), a to tak, aby průměrný plat policisty činil zhruba 32 tis. Kč. Aniž bych se chtěl pouštět do polemiky o náročnosti práce policisty, přijde mi tato částka, např. v porovnání s příjmem učitele, celkem vysoká. Vezmeme-li navíc v úvahu, že zatímco musí být učitelé vysokoškolsky vzdělaní, běžným policistům stačí obvykle maturita.

Taktéž je otázkou, zda plní police v našich podmínkách opravdu stejnou funkci, jako je tomu např. v USA, kde jsou policisté těmi, na které bychom se mohli kdykoliv spolehnout. Např. v New Yorku je běžné, že ztratíte-li se v noci v Harlemu, je to právě policista, který vás bezpečně dovede zpět.

Zmíněná reforma ale zajišťuje policistům (a ostatním) i řadu dalších výhod. Např. se hovořilo o šestitýdenní dovolené nebo o zkrácení pracovního týdne na 37,5 hodiny. Místní odboráři údajně nemohli přenést přes srdce součást nového zákona, která říkala, že by policisté mohli být v případě vážného pochybení i degradováni, popř. by jim mohl být snížen plat.

Zatímco lékařská záchranná služba a hasiči mají zákonem jasně dané dojezdové časy, dojezdy policistů bývají často kritizovány. Zlí jazykové tvrdí, že chcete-li se rychle dovolat na policii, bývá nejlepší volat nejdřív hasiče. Tam se prý zvedají telefony rychleji. Vlastní zkušenosti s tím nemám, znám to jen z doslechu, jde ale jistě o zajímavou zkušenost.

Sladkou třešničkou na dortu v připravované reformě je renta, kterou by měli pobírat policisté, kteří vydrží ve službě alespoň 15 let, až do důchodu. Ta by měla být ve výši poloviny posledního platu.

Je-li současný průměrný příjem policisty uváděných 24 tis. Kč, představme si policistu, který má po 15 letech praxe právě plat 24 tis. Kč. Nastoupil k policii ve 20 letech a nyní je mu 35 let. Odejde-li dnes, tak by mu nově schválený zákon (který nabude platnosti až od roku 2005) zajistil rentu ve výši 12 tis. Kč měsíčně po dobu cca 30 let.

A jakou má tato renta cenu? Vezmeme-li v úvahu diskontní sazbu 3 %, současná hodnota jeho renty je něco přes 2,8 mil. Kč. Navíc se diskutuje ještě o osmiměsíčním odstupném. Celé toto opatření tedy představuje „zlatý padák“ pro našeho policistu ve výši zhruba 3 mil. Kč!

dan_z_prijmu

Jedna kamarádka mi kdysi líčila příběh o tom, jak jí zloděj ukradl v Praze na Národní třídě peněženku. Ona ho viděla a sledovala až na záchody, kde nějakou dobu zůstal. Zatím se pokusila přivolat opodál stojícího policistu. Ten ale na její případ neměl čas, protože si zrovna zapisoval státní poznávací značky několika špatně zaparkovaných aut. Když auta zapsal, tak opět nemohl zakročit. Byl totiž pouze jeden a na takovou akci by prý potřeboval ještě kolegu. Spor zůstal nerozřešen a peněženka ukradena.

Ministerstvo vnitra počítá, že v roce 2005 bude na toto navýšení potřebovat přibližně 6,5 mld. Kč. To jsou ale výdaje na jeden rok. Aby měly veřejné finance adekvátní vypovídací hodnotu, měl by stát v okamžiku propuštění policisty, který byl ve službě alespoň 15 let, tvořit odpovídající rezervu (v našem případě uvedených 3 mil. Kč/os.).

Navíc lze očekávat, že dnem nabytí účinnosti nového zákona začnou dlouho sloužící policisté masově odcházet. Ještě aby ne. Nikdy nebylo podání výpovědi výhodnější. Při adekvátní tvorbě rozpočtových rezerv by ale jen stěží vyšly roční navýšené výdaje jen na 6,5 mld. Kč!

Myslíte si, že jsou jsou nové výhody pro policisty adekvátní?

  • Ano
    32 %
  • Ne
    68 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).