Hlavní navigace

Názor k článku Zaměstnejte sami sebe od anonym - Za mne za socialismu byly vydávány brožurky se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2008 15:06

    anonymní
    Za mne za socialismu byly vydávány brožurky se směrnými počty na školy, učňáky. Pravda, ne každý se na ten svůj obor dostal, pár jedinců se umístilo ještě na základě odvolání. Ale zase měl víceméně jistotu, že po absolvování školy najde místo.
    Dnes školy nabírají absolventy, aniž by měli zajištěnou aspoň nějakou možnost uplatnění v oboru. Některé školy jsou ještě z období socialismu, jen změnily název a trochu osnovy. Jiné, moderní, chrlí už v duchu kapitalismu. Z obojích mají absolventi problémy s uplatněním.
    Za socialismu rozšířený zemědělský technik - agronom, zootechnik. Tenkrát to byla SZTŠ. V socialistické zemědělské velkovýrobě jich bylo třeba. Nyní mnoho větších podniků, kde by našli uplatnění, v našem regionu není, přesto zemědělky existují (i v naší oblasti) a chrlí a chrlí.
    Známý absolvoval nějakou střední školu s nástavbou - sociální oblast. Člověk by řekl, že v dnešní době to je obor potřebný. Sehnal místo nějakého zřízence v místní nemocnici za minimální mzdu. Tak nyní dělá bachaře za několikanásobek původní mzdy.
    Další známá, ochrana životního prostředí - taky dnes údajně v kurzu. Taky nemůže nic sehnat, zúčastnila se pár konkurzů, všude nával a vždy zamítnutí přijetí.
    Další, vyučený zedník, šikovný. Jako zedník přes vysoké ceny staveb bral od zaměstnavatele pár šprdů, v létě skoro 15 hodin včetně víkendů, na zimu pracák. Tak nyní dělá v automobilové montovně, odmákne si 8,5, víkendy má volné a když se mu chce, tak jde k někomu na fušku.
    Jak nám tvrdí někteří "znalci" pracovního trhu - volných míst je habaděj. Jde ale o to, za jakých podmínek. Pokud občan splácí studia, chce si založit rodinu a nebydlet pod mostem, tak mu hold asi nějaká minimální mzda k uspokojení pohledávek stačit nebude.
    Většina lidí ve své původní profesi nepůsobí a tak se domnívám, že jak se nyní všude bazíruje, aby se lidé neustále vzdělávali (a tím více peněz brali), že je to jen zbytečné mrhání penězi. Každý by se měl vzdělávat v tom, v čem skutečně potřebuje a ne k tomu přibírat i spousty balastu. Já třeba v životě nepotřeboval vědět nic o Zlaté bule Sicilské (vyjma sledování soutěžního TV pořadu a typování správných odpovědí spolu se soutěžícím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).