Hlavní navigace

Zalízejte si zpětně!

21. 8. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Potřebujete peníze a nemáte k dispozici potřebnou hotovost? Jediná cesta nevede přes banku. Zpětný leasing může být ideálním řešením i pro vás.

Co je to leasing, to už dnes ví prakticky každý. Zpravidla se mluví o finančním a operativním leasingu. Oba tyto typy bývají spojovány nejčastěji s pořizováním automobilů, jak ojetých, tak nových.

Existuje ale další druh leasingu, a to zpětný leasing. Představuje velice zajímavý finanční produkt, který ještě není v našich podmínkách příliš rozšířen.

Lidé, kteří potřebují hotovost a nemohou ji sehnat z jiných zdrojů, si zpravidla půjčují od bank. Banky na druhou stranu, ač to tak občas nevypadá, půjčují rády a s chutí, neboť právě půjčování peněz je jejich denním chlebem. Děje se tak prostřednictvím kontokorentních účtů, kreditních karet nebo přímo klasických úvěrů. Ne každého by ale napadlo jít si půjčit peníze do leasingové společnosti.

Princip zpětného leasingu je velmi jednoduchý. Je v podstatě obdobný klasickému leasingu, ovšem s jednou podstatnou změnou. Klient přijde se svým vozem (nebo něčím jiným) do leasingové společnosti a té svého plechového miláčka prodá. Tím získá hotovost.

Výhoda spočívá v tom, že auto leasingové společnosti nenechá. Vzápětí si totiž svůj vlastní vůz zpětně koupí na leasing. Pravda, ono se řekne: koupí, ale myslí se tím: pronajme. Klient tedy zaplatí akontaci a dál se obchod chová jako běžný leasingový nákup.

Po předem definovanou dobu splácí klient běžné leasingové splátky a po poslední splátce se opět stává majitelem svého starého nového vozu. Výhodou takovéto transakce je jistě i to, a leasingové společnosti to rády zdůrazňují, že si vlastně klient kupuje auto, které bezpečně zná.

Je dobré zdůraznit, že akontaci zde klient prakticky neplatí. O tu totiž dostane menší hotovost za první část transakce, tedy za prodej vozu leasingové společnosti. Akontace představuje, stejně jako u běžného leasingu, první splátku, zpravidla ve výši 15 – 30 %.

V rámci leasingové smlouvy je po dobu splácení majitelem vozu leasingová společnost. Je tedy v jejím zájmu, a proto je to součástí každé smlouvy, že v ceně splátek bývá zakalkulováno i havarijní pojištění a povinné ručení.

skoleni_15_4

Existují řidiči, kteří svá auta zásadně havarijně nepojišťují. Takovým se zpětný leasing zřejmě nevyplatí. Nicméně příliš jásat nemohou ani ti ostatní. Bývá totiž zvykem, že obecně nákup na leasing vyjde o trochu dráž než například nákup na úvěr.

Analogicky se dostáváme i k tomu, že cesta k penězům prostřednictvím zpětného leasingu může být také dražší než cesta k bankovnímu úvěru (ať už jakékoliv podoby). Jasnou výhodou zpětného leasingu je zase skutečnost, že jeho vyřízení často nepřekročí 2 hodiny času.

Využil/a jste zpětný leasing?

  • Ano a mám s tím dobré zkušenosti.
    18 %
  • Ano, ale mám s tím špatné zkušenosti.
    17 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    19 %
  • Ne, nevěděl/a jsem o této možnosti.
    19 %
  • Ne a neuvažuji o tom.
    27 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).