Hlavní navigace

Jak na vyplnění daňového přiznání? (MODELOVÝ PŘÍKLAD)

20. 2. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak vyplnit daňové přiznání v interaktivním průvodci Ministerstva financí? A na co si dát pozor?

Na podání daňového přiznání máte stále poměrně dost času (do 1. dubna 2014), na druhé straně, proč si tuto daňovou povinnost nesplnit dříve?

Modelový příklad daňového přiznání budeme tentokrát vyplňovat v průvodci Ministerstva financí, který také najdete v našem seznamu daňových formulářů. Průvodce, či interaktivní formulář Ministerstva financí vás provede krok po kroku vyplňováním, zvládnout by to měl téměř každý.

V případě, že uděláte nějakou chybu, pak vás na ní také upozorní. Poprvé sice s průvodcem MF může být vyplňování trochu náročnější, s pomocí modelového příkladu v tomto článku to ale zvládnete. Dejte si jen pozor na drobné technické „překvapení“: Při vyplňování se nám stávalo, že pokud jsme klikli na další oddíl, tak se nám tato strana nenačetla. Pomohlo zmáčknutí tlačítka zpět a poté tlačítka vpřed, posléze už byl formulář znovu funkční.

Nyní k samotnému příkladu

Libor Novák bydlí v Praze,  je obchodník s náhradními díly automobilů, auta také opravuje. V roce 2013 se mu dařilo a vydělal celkem 623 500 Kč. Ač by měl, nevedl si důkladnou daňovou evidenci a má prokazatelné výdaje jen ve výši 85 200 Kč. 

Má také jedno dítě, za které by rád uplatňoval daňové výhody. Odvedl také 24 000 Kč na penzijní připojištění (doplňkové penzijní spoření), znamená to, že bude moci využít maximálních daňových odpočtů ve výši 12 000 Kč (vydělá také na státních příspěvcích). Má také uzavřené investiční životní pojištění, kde odvádí 26 000 Kč ročně, uplatnit bude moci však jen 12 000 Kč. Má také hypoteční úvěr, úroky z něj dosáhly 14 400 Kč. Dvakrát také bezúplatně v zdravotnickém středisku daroval krev, znamená to, že si bude moci odečíst celkem 4000 Kč.

Vzhledem k nízkým výdajům se mu více vyplatí uplatnit 60% výdajový paušál. Výdaje tedy celkem dosáhnou 374 100 Kč, dílčí základ daně (příjmy – výdaje) bude ve výši 249 400 Kč. Z tohoto základu poté odečte nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky (úroky na hypotéku, životní pojištění a penzijní připojištění, krev), což je celkem 42 200 Kč. Z hodnoty 207 200 Kč poté bude 15% daň ve výši 31 080 Kč. Z této daně odečte slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč, daň tedy bude ve výši 6240 Kč. Ještě v minulém roce by přitom vygeneroval daňový bonus, který by kvůli dítěti dosáhl 7164 Kč.

Upozornění: Pokud by měl vyšší prokazatelné výdaje, pak si bude muset spočítat, zdali se mu vyplatí využít prokazatelné výdaje či uplatnit výdajový paušál. V roce 2013 totiž došlo k výraznému omezení výdajových paušálů a v případě, že si uplatňujete výdajové paušály, pak si nebudete moci odečíst slevu na děti či manželku (je to velmi omezené). Libora tedy tato změna zasáhne velmi výrazně. K tématu čtěte více: Daňový odpočet na děti. Živnostníci s paušály ostrouhají

Ještě jednodušší vyplnění daňového přiznání je ve formulářích od společnosti Software602, který najdete zde. V případě ale, že použijete výdajový paušál a uplatňujete slevu na dítě, pak se vám zde sleva na dítě připočítá. Této chyby se ale bát nemusíte, při převodu do formuláře MF vás zde na chybu upozorní. Dokument si však netiskněte. 

Teorii už tedy máme za sebou, můžeme přejít k samotnému vyplňování.

I. oddíl

I. oddíl - Základní údaje

Základní údaje

V prvním oddílu o sobě Libor vyplní základní údaje. Podle vyplněné adresy mu bude přiřazen finanční úřad, pod který spadá. CZ je identifikační číslo, což je Liborovo rodné číslo bez lomítka.

III. oddíl 

III. oddíl

III. oddíl

Řádek 47 – Vyplní 14 200 Kč, což jsou úroky na hypotéku, počet měsíců je 12. Nutné je přiložit potvrzení o zaplacených úrocích. Tip: Myslete na úroky z úvěrů na bydlení, blíží se druhý termín přiznání daně

Řádek 48 – Napíše 12 000 Kč, jedná se o odpočty na penzijní připojištění. K přiznání bude nutné přiložit potvrzení od penzijního fondu (penzijní společnosti).

Řádek 49 – Uvede 12 000 Kč – odpočty na životní pojištění. Potvrzení se přidává k daňovému přiznání. Čtěte: Nezapomeňte si do daní zahrnout životní pojištění, ušetříte tisíce

Řádek 53 - Zde uvede „Darování krve“, částka je ve výši 4000 Kč. Od zdravotnického střediska je nutné mít potvrzení.

V. oddíl

Ministerstvo financí

Výdajové paušály a slevy na děti

V tomto oddíle nic Libor vyplňovat nyní nemusí a uvádíme ho jen pro znázornění. V případě, že bychom vyplňovali daňové přiznání pro rok 2012, pak by za dítě čerpal daňové zvýhodnění ve výši 13 404 Kč. To ale už není možné, vyskočí vám následující chybová hláška. Sleva za poplatníka se nám v tomto formuláři vyplní automaticky. 

Přílohy DAP

Přílohy DAP

Celkem bude přikládat 6 příloh. První přílohu přiloží jako OSVČ, dále bude přikládat přílohy k penzijnímu připojištění (či doplňkovému penzijnímu spoření), životnímu pojištění a úrocích z hypotéky. Pátým dokumentem, který bude přikládat, je potvrzení od zdravotnického střediska ohledně darování krve. Jsou zde uvedeny 2 strany, jelikož pan Libor daroval krev celkem dvakrát.

skoleni_15_4

Příloha 1

Příloha 1

Konečně se dostáváme k nejdůležitější části daňového přiznání. Nejdříve zaškrtne, že bude uplatňovat výdajový paušál. V doplňujících údajích v sekci B vyplní obor činnosti (v tomto případě VELKOOBCHOD, MALOOBCHOD A OPRAVY MOTOROVÝCH VOZIDEL), vybere 60 % výdajový paušál. Následně dojde k vyplnění kolonek 102,104 a 113.

Závěr

Závěr – Pozor na chyby

V závěrečné straně formuláře jsou Chyby v písemnosti, kde se po kliknutí na tlačítko zobrazí veškeré chyby, kterých se ve formuláři Libor dopustil. Nyní má formulář hotový a může ho vytisknout, nebo ho zaslat přímo do datové schránky. Tip: Pomoci s daněmi vám také může naše sekce pro daň z příjmu pro rok 2013 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).