Hlavní navigace

"Velká trojka" pro malé podnikatele

2. 12. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co mají společného velkopodnikatel a drobný živnostník? Minimálně to, že mají přidělené IČO a pro své podnikání používají každý alespoň jeden bankovní účet. Podnikatel, který by jej vůbec neměl, je spíše raritou. Co nabízejí banky živnostníkům a malým podnikům?

Používání bankovního účtu žádný předpis podnikateli neukládá. Přesto jej z ryze praktických důvodů v dnešní době převažujících bezhotovostních plateb používá každý. Běžné účty či různé produktové balíčky určené firemní klientele nabízejí téměř všechny banky, stačí si jen vybrat. Většina podnikatelů bude bankovních služeb využívat prakticky každodenně, proto se pečlivý výběr vyplatí. Správnou volbou lze ušetřit starosti, čas i peníze.

Nabídka na trhu je natolik široká, že i pro člověka, jenž má víceméně jasnou představu o bankovních produktech, které by nejlépe vyhovovaly jeho specifickým potřebám, bývá problémem vybrat tu správnou variantu. Ještě horší pak je, když člověk jasnou představu nemá. Jistě si lze zřídit běžný účet v nejbližší bance a své případné další požadavky řešit, až když je přinese čas. Tento postup je asi nejjednodušší i nejrychlejší, ale nemusí se vyplatit. Není účet jako účet. Banky už totiž dávno nenabízejí jen vedení běžného účtu, ale i spoustu dalších služeb, které může podnikatel potřebovat.

Nabídka bank směřuje u osobních, rodinných i firemních financí od jednoduchých, univerzálně použitelných produktů k balíčkům služeb sestaveným tak, aby byly klienty co nejlépe využitelné. Jejich standardní součástí se stalo přímé bankovnictví, tedy ovládání účtu i dalších služeb prostřednictvím Internetu a telefonu, vydání mezinárodní platební karty, možnost získání investičního, provozního či kontokorentního úvěru atd.

Samotný běžný účet bývá „inteligentní“ tzn. s pásmovým úročením, možností převodů nadlimitních zůstatků na termínované vklady, zřizováním podúčtů, devizových účtů atd.

Balíčky služeb bývají rozděleny podle rozsahu nabízených služeb do několika různě drahých variant. Některé produkty jsou určeny pro velké podniky s větším objemem bankovních operací, jiné pak třeba pro drobné živnostníky. V nabídce některých bank naleznete i profesně zaměřené balíčky nabízející výhody např. pro lékaře nebo svobodná povolání. Pravidlem bývá, že obsáhlejší balíček nabízí služby za lepší cenu, než kdyby byly objednávány k základnímu účtu samostatně. Součástí některých balíčků je i určitý počet bankovních operací nebo třeba výběrů z bankomatů měsíčně zdarma, resp. za zvýhodněnou cenu. Při výběru balíčku je však nutno zvážit, zda všechny v něm obsažené služby a výhody skutečně využijete.

Při výběru banky je dobré si nejprve ujasnit své potřeby: jaké služby, jak často a jakým způsobem hodláte využívat, co je pro vás prioritní a co spíše méně významné. Očekáváte-li časté pokladní hotovostní operace (např. odvody tržeb), bude pro vás důležitá především dosažitelnost a provozní doba pobočky banky, pokud naopak na přepážku zavítáte jen jednou za čas, bude pro vás asi důležitější kvalitní přímé bankovnictví. Předpokládáte-li potřebu cizích zdrojů pro financování svého podnikání, vyplatí se o zajímat o podmínky získání úvěru už při zakládání účtu atd. V potaz je třeba brát i to, že každá banka má jinou obchodní strategii, tedy i zájem o určitý typ klientů. Na přepážku některé banky si klidně může odskočit i řemeslník v montérkách, jinde by způsobil menší pozdvižení.

Z výše uvedeného je zřejmé, že dát doporučení univerzálně platné pro všechny, není možné, protože každý podnikatel bude bankovní účet a s ním související služby využívat jiným způsobem. Co pro jednoho může být výhodné, pro jiného bude zbytečně drahé. Vybírat tedy budete muset sami.

Co nabízí „Velká trojka“ živnostníkům a malým podnikatelům?

Česká spořitelna

Nabízí základní Běžný účet za 75 Kč měsíčně bez přímého bankovnictví + poplatek 15 Kč a poštovné za každý výpis nebo za 95 Kč měsíčně vč. služby přímého bankovnictví + poplatek za výpisy. K běžnému účtu lze zřídit Profit program, který není zpoplatněn, ovšem také nabízí navíc pouze určitá zvýhodnění při získání dalších služeb (mj. kontokorentního úvěru, leasingu atd.) a navíc pololetní předplatné časopisu Profit zdarma. Vybraným profesím je pak určen speciální Program Profesionál.

výhody:

  • hustá síť poboček
  • výhodná cena za vedení a používání účtu s přímým bankovnictvím
  • pásmové úročení běžného účtu
  • některé produktové výhody a slevy
  • možnost získání provozního nebo investičního úvěru i pro začínající podnikatele

nevýhody:

  • většinou dlouhá čekací doba na pobočkách
  • absence balíčku služeb (např. karty k účtu za poplatek)

ČSOB

Nabízí živnostníkům a drobným podnikatelům balíček Podnikatelské konto Plus za 145 Kč měsíčně. Součástí balíčku je kromě vedení běžného účtu i internetové bankovnictví, výpisy s měsíční frekvencí, elektronická mezinárodní platební karta a až 9 účetních položek tuzemského bankovního styku měsíčně zdarma.

Alternativou je dražší balíček Firemní konto za 290 Kč měsíčně, v němž navíc získáte všechny tři kanály přímého bankovnictví (Internet s lepším zabezpečením, telefon, GSM), místo elektronické embosovanou mezinárodní platební kartu, celkem až 10 účetních položek tuzemského bankovního styku měsíčně a podání a vyhodnocení žádosti o povolené přečerpání účtu zdarma.

Další možností je balíček Firemní konto plus za 430 Kč měsíčně, v němž navíc získáte embosovanou platební kartu typu Business včetně cestovního pojištění a pojištění právní ochrany řidiče, celkem až 20 účetních položek tuzemského bankovního styku měsíčně a zřízení a vedení účtu termínovaného vkladu zdarma.

výhody:

  • možnost výběru z několika úrovní balíčků
  • některé produktové výhody a slevy
  • poměrně hustá síť poboček

nevýhody:

  • získání povoleného přečerpání účtu až po 2 a kontokorentního úvěru až po 3 letech podnikání

Komerční banka

Kromě vedení základního Běžného účtu za 45 Kč + 10 Kč za výpisy s měsíční frekvencí (bez přímého bankovnictví) banka nabízí balíčky produktů a služeb:

Efekt za 244 Kč (s telefonním bankovnictvím), resp. 288 Kč (s internetovým bankovnictvím), popř. za 344 Kč (oběma uvedenými kanály přímého bankovnictví) měsíčně. Kromě vedení běžného účtu balíček obsahuje výpisy s měsíční frekvencí, mezinárodní elektronickou platební kartu Dynamic Card s pojištěním a 5 položek zadaných prostřednictvím přímého bankovnictví měsíčně zdarma.

dan_z_prijmu

Komfort za 377 Kč měsíčně kromě obou kanálů přímého bankovnictví navíc obsahuje embosovanou mezinárodní platební kartu Prestige Card s pojištěním a celkem 10 položek zadaných prostřednictvím přímého bankovnictví měsíčně zdarma. Součástí obou balíčků je možnost získat povolené přečerpání účtu a také služby osobního bankéře. Dále pak banka nabízí balíčky pro větší podnikatele, lékaře a svobodná povolání.

výhody:

  • poměrně hustá síť poboček
  • pojištění a bonusový program k platebním kartám

nevýhody:

  • vyšší cena balíčků
  • neúplné přímé bankovnictví, rep. pouze výběr z možností

V příštím díle seriálu se podíváme na běžné účty a balíčkové produkty nabízené ostatními bankami.

Pro zřízení účtu budete potřebovat doklad totožnosti a živnostenský list, koncesní listinu, popř. jiný úřední doklad, na jehož základě podnikáte. Při zakládání účtu nebo v několika následujících dnech budete muset na účet složit základní vklad (500 – 1000 Kč). Pokud budete chtít už při založení účtu požádat o některý z nabízených úvěrů, budete většinou potřebovat i daňové přiznání, popř. i podnikatelský záměr a další doklady. Pokud se nemůžete prokázat bankovní historií, s podnikáním teprve začínáte nebo vykazujete ztrátu, získání úvěru bude pro vás poměrně obtížné.

Podnikáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).