Hlavní navigace

Úmrtí člena rodiny

11. 11. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Úmrtí blízké osoby je vždy tragickou událostí. Nese s sebou bolest, ztrátu a celou řadu starostí generovaných moderní společností, na které je dobré být připraven. Co je třeba zařídit?

Kam úmrtí nahlásit
Při smrti blízké osoby je nezbytné potlačit smutek a nahlásit úmrtí v zaměstnání. To je třeba kvůli možnému proplacení mzdy; ta, pokud je již na kontě a nemáte-li podpisové právo k účtu, propadá státu, nebo se stane předmětem dědického řízení, které vás bude stát nemalé úsilí, čas a v neposlední řadě i nějaké peníze. Druhým důvodem je, aby nebožtíkovi nepočítali nadále nemocenské pojištění, byl–li v době úmrtí nemocen, aby jej dále nevedli jako nemocného nebo (došlo-li k úmrtí náhle, bez hospitalizace, či nemoci) aby si u zemřelého nevedli absenci v zaměstnání. Nebyl-li zemřelý zaměstnán, úmrtí hlaste na úřadu práce a úřadu sociálních věcí.

Pokud je zemřelý vlastníkem nebo nájemníkem bytu, čeká vás další řada úředních aktů s bytovým družstvem, obecním úřadem či soukromým majitelem bytu – odhlásit, uhradit případný nesplacený nájem a inkaso (a zažádat, aby při vyúčtování přeplatky/nedo­platky zaslali vám – vsadím se, že u nedoplatků by to družstvo „dělalo automaticky“), převést zpět do vlastnictví bytového družstva, případně přenechat státu (vyklidit), přihlásit sebe, či jiného člena, pokud o byt nechcete přijít.

Řadu vyřizování budete mít i s finančními institucemi. V bance musíte zrušit účet, v pojišťovnách zrušit pojistky, případně zažádat o jejich plnění (zejména životní pojištění), jsou-li ve váš prospěch, a o úmrtí chce slyšet i zdravotní pojišťovna.

Úsporu nákladů přinese ohlášení úmrtí v zájmových organizacích, jichž byl zesnulý členem, a zrušení předplatného novin a časopisů.

Náklady
Podrobnou lékařskou zprávu neobdržíte v nemocnici, pro ni si musíte osobně zajít k obvodnímu lékaři. Úmrtní list vystavuje lékař, ale vydají vám ho na matrice i s kompletní diagnózou. Bez úmrtního listu a diagnózy se neobejdete při dalším jednání s pojišťovnou; obojí obdržíte za lidový poplatek 50 Kč za kus.

V pohřebním ústavu s vámi jednají obvykle velmi klidně, velmi vlídně a velmi vstřícně. Chtějí úmrtní list. Bez jakýchkoliv dokladů a důkazů vám napíší (a nabídnou ukázky) a vyhotoví parte o 5 kusech za cca 90 Kč. Dozvíte se, kdy dostanete urnu a kdy dojde či došlo ke zpopelnění (tělo se ke zpopelnění týden po smrti dostává automaticky). Pokud o zpopelnění nestojíte a ještě je čas cokoliv měnit, poradí vám, jaké kroky máte podniknout

Pohřeb bez obřadu vás bude stát kolem 10 000 Kč s tím, že urnu si můžete uložit sami do vlastní hrobky, máte-li jakou. Od státu můžete žádat 5000 Kč pohřebného. 16000 Kč je cena pohřbu s obřadem s výzdobou a květinami. Jste-li bez zaměstnaní a registrovaní na Úřadu práce, stát vše hradí sám a zaniká vám nárok na pohřebné.

skoleni_15_4

Pokud trváte na obřadu a chcete zřídit nový pomník, horní finanční hranice je neomezena a záleží jen na vás. Cena služeb pohřebních ústavů se může výrazně lišit i místní působností.

S místním hřbitovem uzavřete smlouvu o tom, kdy a za jakých podmínek si nebožtíka uložíte, s jakými poplatky, které jsou různé hřbitov od hřbitova.

Obdržel/a jste pohřebné?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).