Hlavní navigace

SuperMario z ECB tentokrát zklamal

4. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Super-Mario neboli prezident ECB Draghi opět ukázal, že umí trhy překvapit a to i v opačném gardu. ECB totiž udělala viditelně méně expanzivní změny, než trhy očekávaly.

To se týká jak snížení depozitní sazby jen o 10 bazických bodů, tak faktu, že objemy nově nakupovaných dluhopisů nebyly navýšeny. Zde byl přitom trh nastaven tak, že měsíční suma kupovaných dluhopisů (60 miliard) bude zcela jistě navýšena. Ostatní důležitá opatření přednesená prezidentem Draghim – tedy prodloužení nákupů dluhopisů do března 2017 (s možností dalšího natažení programu QE), resp. reinvestice prostředků získaných splacením dluhopisů držených v bilanci, nemohly vykompenzovat zklamání ze zbylých kroků.

dan_z_prijmu

Rozhodnutí ECB, které bylo nepochybně méně holubičí, než trh čekal, se ukázalo být velmi dobrou zprávou pro euro, což se projevilo nejen v paritě s dolarem, ale i středoevropskými měnami a dokonce i s korunou.Na vrub české měny dodejme, že pro Česko je nejdůležitější zprávou natažení kvantitativního uvolňování za horizont roku 2016. To podle nás znamená, že ČNB neopustí intervence proti koruně dříve než v prvním kvartále roku 2017. Co se týká sazeb ČNB, tak snížení depozitní sazby ECB „jen“ o 10 bazických bodů nevytváří dostatečně velký tlak na ČNB, aby byla nucena snížit úroky rovněž do záporu. Oficiální úrokové sazby by tak v ČR měly zůstat beze změny.

Nicméně “show must go on” a trhy musí rychle zapomenout na ECB a rychle se soustředit na listopadová data z trhu práce v USA a zasedání OPEC. Další vynikající číslo z trhu práce a eventuální dohoda OPECu o redukci produkce by dokonaly dílo zkázy pro vládní dluhopisy, ovšem s takovým scénářem nepočítáme, neboť přírůstek nových pracovních míst by měl být v USA jen na úrovni 180–190 tisíc, přičemž u OPECu čekáme, že se Írán se Saudskou Arábií nedohodne na snížení výstupu kartelu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).