Hlavní navigace

S&P pojišťovnám: Jste průměr!

27. 2. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pyšné a vznosné české pojišťovny se rády chlubí svými výsledky. Podle renomované auditorský firmy Standard & Poor's jsou však pouze průměrné.

Společnost Standard & Poor's pravidelně zveřejňuje svůj rating finanční síly, kterým hodnotí přední evropské společnosti. Mezi nimi hodnotí také pojišťovny. Zmíněný rating měří schopnost pojišťoven dostát svým závazkům vůči pojistníkům.

Kromě ratingu České pojišťovny, kterému jsme věnovali zvláštní pozornost již dříve, jsou všechna hodnocení našich pojišťoven prováděna na základě veřejných informací a tudíž nemohou být tak důkladná.

Zpravidla jako bezpečné bývají označovány ty společnosti, které dosahují „áčkových“ ratingů, popř. hodnocení BBB. Mezi BBB a BB pak bývá vložena pomyslná čára, tedy hranice odlišující ty společnosti, pro které mohou nepříznivé obchodní podmínky způsobit neschopnost dostát svým závazkům. Případné znaménko (+/-) představuje relativní hodnocení v rámci skupiny firem ohodnocených stejnou známkou.

Je ale také důležité zdůraznit, že podobný rating, ač pravděpodobně objektivní, je zaměřen pouze jedním směrem. Zvýšily-li by naše pojišťovny své sazby přes noc o dvacet procent, jejich rating finanční síly by se pravděpodobně výrazně zvýšil. I přes to, že by se na českém trhu nic významného nestalo, dokonce by se dalo konstatovat, že svoji úroveň snížil. Není tedy dobré na základě hodnocení jednoho z mnoha parametrů naše pojišťovací ústavy jakkoliv snižovat.

Dalším významným aspektem, který ovlivní ratingové hodnocení, je teritorium podnikání. Stejně jako jednotlivé společnosti, i státy jsou zpravidla určitým ratingem hodnoceny. Existují-li tedy dvě identické firmy, přičemž jedna sídlí v Londýně a druhá na Ukrajině, bude ta londýnská vždy hodnocena podstatně lépe. Nejinak je tomu i v případě České republiky.

Tuto skutečnost dokládá i výrok tiskového mluvčího pojišťovny Allianz, který tvrdí, že se pojišťovna chová podle standardů mateřské Allianz AG, která se pyšní ratingovým hodnocením AA+. Podle S&P má ale česká Allianz známku BBB.

skoleni_15_4

Tabulka č. 265
Pojišťovna Rating
Allianz pojišťovna BBB
Česká pojišťovna BB+
Uniqa pojišťovna BBB
Pojišťovna České spořitelny BB
První americko-česká pojišťovna AAA
Generali Pojišťovna BBB
Komerční pojišťovna B
Kooperativa, pojišťovna BBB

Nejvyššího hodnocení dosáhla První americko-česká pojišťovna, která získala ze mně nepochopitelných důvodů prestižní ocenění AAA. Je ale pravděpodobné, že kvůli svému napojení na finanční skupinu AIG. Již v seznamu českých pojistitelů, kteří jsou hodnoceni, není uveden její obchodní název platný v ČR, ale anglický překlad jejího názvu. Je tedy otázkou, zda se výborné hodnocení nevztahuje na mateřskou společnost, která si jistě vysoké hodnocení S&P zaslouží.

Nejhoršího hodnocení dosáhla Komerční pojišťovna, jejíž známka od S&P je pouze B. Ta říká, že nepříznivé obchodní podmínky eventuelně zamezí pojišťovně schopnost dostát svým závazkům. Pojišťovny neuvedené v naší tabulce nebyly společní S&P hodnoceny.

Ovlivňuje hodnocení pojišťoven váš výběr pojistného domu?

  • Ne, pro mne je důležitější cena.
    20 %
  • Ne, pro mne jsou důležitější služby.
    20 %
  • Ne, ale budu o tom uvažovat.
    19 %
  • Ano, hodnotící společnosti mají více informací.
    20 %
  • Nechápu smysl ratingu.
    20 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).