Hlavní navigace

Názor k článku Sobě i dětem spoříme málo. Na stáří se to snažíme dohnat, ale nestačí to od JB - Podobné články jsou jen skrytá reklama na různé...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2018 21:43

    JB (neregistrovaný)

    Podobné články jsou jen skrytá reklama na různé finanční produkty.

    Spoření na důchod je v našich podmínkách (ČR) dost problém. Není vhodný produkt (resp. fond), který by při minimálních poplatcích (v řádu desetin %) měl roční zhodnocení alespoň 4-5 % p.a. trvale (tím myslím třeba 20 let v řadě, ne jen jeden rok). Např. ve Švýcarsku takové fondy jsou a je běžné, že si lidé spoří desítky let (i za přispění zaměstnavatele) a díky zhodnocení fondu takto ušetří na důchod slušnou částku.

    Dále v ČR není politická shoda, jak udělat důkladnou důchodovou reformu (viz zrušení II. pilíře). Není jistota, že uspořené prostředky stát neznárodní, resp. brutálně nezdaní v rámci přerozdělování atd.

    Strašení, že za pár desítek let nebude mít stat na důchody je liché. V té domě budou mít dochodci ve společnosti velké zastoupení a tak si prostě zvolí takové politiky, kteří jim důchody "zaručí" (i za cenu katastrofálního zadlužení státu).

    Na závěr perlička. Známá nedávno v souvislosti s odchodem do důchodu rušila důchodové spoření, které měla již od 90. let a měla na něm docela slušnou částku. Dost se divila, že ji příspěvky od zaměstnavatele zdanili 15 %. V jejím případě přišla o cca 45.000,-Kč, se kterými počítala. Asi tak ... spořte si na důchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).