Hlavní navigace

Se zvířátkem na cestách: Na co se připravit při putování do ciziny?

22. 6. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V České republice žije více než milion psů a podobný počet koček. Je tedy dost možné, že pejska či kočičku máte doma i vy. Pokud je tomu tak, určitě každoročně před dovolenou řešíte otázku, zda mazlíčka vzít s sebou nebo ho nechat doma.

Doma nebo v hotelu?

Jestliže z různých důvodů nechcete nebo nemůžete vzít čtyřnohého kamaráda na dovolenou s sebou, měli byste si předem promyslet, kde ho necháte. Nejlepší a zároveň nejjednodušší variantou je, pokud ho můžete svěřit někomu z rodiny nebo z okolí, na koho je zvyklý, a kdo k němu má vztah a zná jeho potřeby a povahu. V ideálním případě, když tato zodpovědná osoba po dobu vaší nepřítomnosti zůstane se zvířetem v jeho přirozeném prostředí, tedy u vás doma. Stále oblíbenější variantou jsou také zvířecí hotely, kde vám kamaráda ubytují od 100 Kč na den a poskytnou mu potřebnou péči, včetně několika vycházek denně.

Pas pro psa a kočku

V případech, kdy cestujete po České republice, většinou není problém vzít zvířátko s sebou. Každým rokem roste počet zařízení, kde je možné ubytovat se i se psem či kočkou. Chystáte-li se se zvířetem do zahraničí, je potřeba vyřídit několik formalit. Zvíře musí být očkované proti vzteklině a před cestou by mělo projít preventivní zdravotní prohlídkou.

Od roku 2004 musí všichni majitelé, kteří chtějí se psem, kočkou či fretkou vycestovat v rámci Evropské unie, pořídit zvířátku cestovní doklad. Tzv. pas zvířete v zájmovém chovu obsahuje veškeré důležité informace především o absolvovaných očkováních a vydají vám ho u veterináře. Každá země může mít dodatečné podmínky pro vstup se zvířetem, takže se před odjezdem řádně informujte, ať pak nejste nepříjemně překvapeni. Zvláštní opatření se týká i cestování se štěňaty a koťaty. Mláďata pod tři měsíce ještě nemají všechna potřebná očkování, především očkování proti vzteklině, takže spadají do zvláštního režimu. Mohou vycestovat pouze, pokud od narození pobývala na stejném místě, aniž by přišla do styku s volně žijící zvěří, nebo pokud jsou doprovázena matkou, na které jsou závislá. Samozřejmostí je platný pas.

Některé země (Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Malta, Polsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie) vstup s mláďaty bez očkování proti vzteklině neumožňují. Potřebné informace a výjimky u jednotlivých zemí vám sdělí veterinář nebo je najdete na stránkách Státní veterinární správy. Až budete na místě, nezapomeňte pas svého mazlíčka nosit při sobě. Na běžné vycházce by vás kontrola překvapit neměla, ale stát se to může, což dosvědčuje zkušenost paní Anny z Brna: Loni v létě jsme byli s naší fenkou retrívra na dovolené v italských Alpách. Při procházce městem nás zastavila místní policie a začala kontrolovat, zda je očipovaná a strážníci chtěli vidět i její pas. Ten jsme bohužel neměli u sebe, ale v apartmánu. Naštěstí to bylo jen kousek od místa, kde jsme policisty potkali, takže syn pro pas doběhl, policisté ho zkontrolovali a my mohli v klidu jít dál. Od té doby nosíme pas pro naši fenku pořád s sebou.

Pojištění výdajů na veterináře

Stejně jako sjednáváte cestovní pojištění pro rodinu, zvažte pojištění i pro psa či kočku. Některé pojišťovny vám při uzavírání cestovního pojištění pro rodinu nabídnou cestovní pojištění i pro vaše zvíře. Při vycestování se vyplatí zvážit i uzavření pojištění odpovědnosti. Pokud si sjednáte pojištění odpovědnosti, automaticky se vztahuje na škody způsobené všemi členy rodiny, včetně psa nebo kočky, a to nejen v České republice, ale také v zahraničí, vysvětluje Tomáš ZavoralČeské pojišťovny.

Pojištění veterinární léčby se vztahuje na nezbytné léčebné výlohy v případě úrazu či náhlého onemocnění a pořídíte ho za 25 Kč na den. V případě, že máte u České pojišťovny uzavřené zvířecí pojištění Mazlíček, zaplatíte 17 Kč na den. Výhodou je, že pojištění léčebných výloh se vztahuje na všechny země v rámci Evropy.

Kočku, psa nebo fretku vám pojistí na cesty také Česká podnikatelská pojišťovna. Pro sjednání zvířecího cestovního pojištění (přesněji Pojištění nákladů na veterinární léčbu zvířete v zahraničí) vyžaduje vystavené Veterinární osvědčení a platný Pas zvířete v zájmovém chovu. Pojistné limity jsou od 10 000 Kč do 40 000 Kč. Zvíře musí být označeno tetováním nebo čipem, pojistit lze pouze zvířata starší 3 měsíců v den sjednání pojištění.

Pejsek a Kočička je název pojištění zvířat od Slavia pojišťovny. Kryje náklady na veterinární péči a případný úhyn zvířete, ale platí jen v České republice. Náklady na léčbu mají limit 120 000 Kč ročně a pojištění vyjde od 1540 Kč ročně pro psy a od 1090 Kč ročně pro kočky.

Ceny za ošetření zvířat jsou vysoké

Stejně jako u lidí, i u zvířat se ceny za ošetření mohou vyšplhat do překvapivé výše. Průměrná cena rentgenového vyšetření v hlavních turistických destinacích Evropy se pohybuje okolo 40 EUR (přibližně 1000 Kč), za anestezii zaplatíte podobnou částku a obyčejná prohlídka vyjde na necelých 30 EUR (přibližně 800 Kč). Jakékoliv případné náročnější úkony či operace jsou samozřejmě ještě mnohem dražší, takže možnost připojištění pečlivě zvažte. Obzvlášť pokud cestujete na dobu delší než týden nebo pokud je váš zvířecí miláček temperamentnějšího ražení.

dan_z_prijmu

Ilustrační foto

Přehled průměrných cen veterinární péče v hlavních turistických destinacích Evropy

Zákrok Cena (bez DPH)
Běžná prohlídka 24 EUR
Běžná prohlídka + základní očkování 30 EUR
Mikročip pro psa 24 EUR
RTG vyšetření 42 EUR
Echokardiografické vyšetření srdce 42 EUR
Čištění zubů 48 EUR
Anestezie 36 EUR

Zdroj: Česká pojišťovna

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).