Hlavní navigace

Názor k článku Řidičské průkazy pro nezletilé: drahé a je problém je získat od Patrik Chrz - Tohle je přesně to, co mi vadí – odděluje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2010 17:05

    Patrik Chrz

    Tohle je přesně to, co mi vadí – odděluje se praxe od legislativy. Značná část řidičů (dobře, řidiček :) ), pro které auto není koníčkem, ale jen dopravním prostředkem, tyhle věci prostě nezná, neumí, nebo alespoň nechce dělat. Ví, kudy se do auta lije palivo a jestli je to benzín nebo nafta (a často ani to ne :( ) a tím o ně starost o auto končí. Docela bych chtěl vidět statistiku, kolik řidičů před každou jízdou (tak, jak to ukládá vyhláška) skutečně kontroluje stav vozidla a kolik jich to začne řešit až když je nějaký problém, nebo až když auto opravdu nejede.
    A tak máme stále přísnější (ve smyslu rozsahu toho, co je regulováno, ale naopak benevolentnější v oblasti postihů, protože už se jaksi počítá s tím, že se budou porušovat) zákony (nejen v oblasti dopravy), které čím dál tím více lidí porušuje (i kdyby šlo o jen o překračování povolené rychlosti), protože je považuje za zbytečné, opruzující a právě odtržené od reality. Takže lidé se učí v autoškole technické znalosti o vozidle, které nikdy nevyužijí, jen proto, aby uspěli (spíše uspěly) u testů. A většině tohle přijde normální. A přenáší se to i do jiných oblastí. Dnes bez nějakého překračování zákonů, pravidel a omezení nelze v podstatě vůbec žít :(.
    To jsem raději pro „přiznat barvu“ a na rovinu si říct, že budu volat při poruše servis, než se nadrtit kam se co do auta leje, abych to hned po absolvování zkoušky hodil za hlavu. Co mi třeba u nás chybí, je možnost dělat zkoušky z jízdy v autě s automatickou převodovkou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).