Hlavní navigace

Renesance podle GE Money Bank

15. 5. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Na to, že je teprve pátý měsíc, se GE Money Bank na novinkách pro stávající a nové klienty doslova vyřádila. Novinky potěší studenty, rodiče s dětmi, ale i ty, kteří chtějí vydělat na běžných bankovních operacích. Není vše dokonalé, ale každý si to svoje najde.

Celá společnost GE Money je známá především svou silnou aktivitou v oblasti spotřebitelských úvěrů. Před rokem byla GE Money Bank (GEMB) druhou bankou po BAWAG Bank, která nabídla refinancování hypoték a byla první bankou, která začala prodávat paušální účet, kde v jednom paušálu nabízí tuzemské operace včetně výběrů z bankomatů GEMB. Banka zároveň pozlobila konkurenty, když začala nabízet automatizovaný proces konsolidace úvěrů i s asistencí převodu běžného účtu k GEMB.

Od května GEMB inovovala další služby a přibyla i nabídka nových produktů. Parametry některých stojí za povšimnutí. V tomto článku nejde o srovnání produktů, ale o představení novinek s komentářem. Srovnání budou tématem jiných článků.

Dětský účet

Novinkou od GEMB je účet pro děti ve věku od narození do 15 let. Účet je vedený bez poplatků včetně měsíčních výpisů, neplatí se za jeden vklad nebo výběr hotovosti na pokladně banky. Dítě starší 8 let dostává navíc jednu elektronickou kartu Maestro s měsíčním limitem max. 2000 Kč, s tou lze pouze vybírat hotovost z bankomatů. Dva výběry z bankomatů GEMB jsou zdarma, ostatní se platí. Neplatí se za příchozí platby, ale za odchozí ano, ty lze zadat pouze na pobočce.

Zůstatek účtu do 30 000 Kč je úročený sazbou 2,5 % p.a., nad tuto částku úroky klesají na 0,1 % p.a. V den 15. narozenin dítěte GEMB účet automaticky převede na studentské konto Genius. V ceně dětského účtu je pojištění trvalých následků úrazu dítěte na částku 200 000 Kč. Za poplatek lze dokoupit pojištění pro případ trvalé invalidity následkem úrazu dítěte s pojistnou částkou dalších 250 000 Kč (celkem tedy 450 000 Kč) a měsíční rentu pro dítě v případě úmrtí následkem úrazu zákonného zástupce dítěte až do 18 let věku dítěte, a to ve výši až 2700 Kč za měsíc.

Komentář

Nejsem zastáncem účtů pro děti, přestože nepochybuji, že některé klienty bank nabídka dětských účtů oslovuje. Kapesné lze řešit efektivnějšími způsoby, než dětským účtem. Úroková sazba dětského konta je v porovnání s dětskými účty konkurence standardní, ale vzhledem k dostupnosti lepších typů spořicích účtů nabídka 2,5 % p.a. neobstojí. V případě úmrtí nezletilého dítěte vzniká navíc problém s vyplacením prostředků, podobně jako u stavebního spoření (klientem banky je dítě, ne statutární zástupce). Potěší snad jen úrazové pojištění, které je v ceně účtu, ovšem při těchto parametrech ho u pojišťovny pořídíte doslova za pár korun.

Nechte kartu vydělávat

Zásadní novinkou GEMB je cashback u debetních karet. Jsou dva druhy služby cashback. První je známá jako výběr hotovosti na pokladně obchodníka a druhou označujeme vrácení části prostředků, které byly utraceny kartou. V zahraničí je nejčastější druhá varianta služby cashback, a o té nyní píši.

Při platbě debetní kartou GEMB nyní noví a stávající klienti banky obdrží 0,5 % z transakce zpět. Částka se připíše jednou měsíčně na účet, ke kterému je karta vedena. Z utracených 10 000 Kč tak máte zpět 50 Kč. Tato nabídka je platná i pro podnikatelské účty. Ptáte se na háček? Služba je dostupná pouze pro účty typu Genius Active a Genius Student. Majitelé standardního konta Genius (bez „Active“) tuto výhodu nemají.

Novinkou je i cobrandová karta vydávaná ve spolupráci s ING Penzijním fondem. Za každou platbu kartou se vám připisuje 1 % z transakce na účet penzijního připojištění u ING. Podrobnější informace o této kartě jsme psali v květnovém článku.

Komentář

Nabídka GEMB s 0,5% cashbackem při platbě kartou patří mezi nejvyšší na trhu, pokud jde o debetní karty. Vyšší cashback nabízí jen cobrandová kreditní karta GEMB/ING a Citibank/Shell (1 %), z debetních karet tuto možnost žádná banka nenabízí.

Jenže Česká spořitelna a Poštovní spořitelna mají věrnostní programy za platbu debetními kartami. Když porovnáme parametry těchto věrnostních programů, výsledné výhody v poměru k penězům jsou takřka srovnatelné s 0,5% vrácením prostředků za platbu kartou. Přímý návratek je však efektivnější, než objednávka z katalogu. Na druhé straně připsané peníze za platbu kartou často klient banky nevnímá, kdežto na vybraný dárek se těší.

Genius Student: vydělejte na kamarádech

Pokud máte studentský účet Genius a doporučíte tři kamarády, kteří si u GEMB založí účet, získáte až 900 Kč. Novinkou je odpuštění poplatků za příchozí tuzemskou platbu u konta Genius Student a bezplatné jsou i všechny výběry z bankomatů GEMB (byly jen první dva). Součástí účtu je platební karta dle výběru (embosovaná, elektronická a internetová) a kontokorent až do 10 000 Kč (pro plnoleté studenty).

Komentář

Studentský účet od GEMB už změnu potřeboval, s původními parametry zrovna moc konkurenční nebyl.

Zlato pro náročné

V nabídce GEMB nově najdeme i účet pro nejnáročnější a majetné klienty banky s názvem Konto Genius Gold. Tento účet vyjde na 499 Kč měsíčně a oproti účtu Genius Active se liší pouze zlatou debetní kartou. Zlatý účet má však lepší úročení, přesně 2,5 % p.a. bez ohledu na zůstatek.

Komentář

Cenový rozdíl mezi účtem Genius Active s placenou zlatou kartou a účtem Genius Gold, kde je karta v ceně, je jen 19 Kč. Přestože zlatá debetní karta GE Money Bank se svými parametry je nejlepší kartou na trhu mezi zlatými kartami, protože v její ceně dostáváte velmi mnoho kvalitních přidaných služeb, konkurence má účty se zlatými kartami řádově o 150 Kč levnější. Naopak, úroková sazba 2,5 % přímo na běžném účtu není obvyklá, banky většinou klienty tlačí do spořicích účtů s lepšími úrokovými sazbami.

A máte to zadarmo, nebo za víc

Běžné účty Genius Active (od ledna) a Genius Gold (od dubna) můžete mít vedeny zdarma, pokud splníte kritéria průměrného měsíčního zůstatku. Genius Active máte zadarmo při průměrném zůstatku nad 250 000 Kč, konto Genius Active+ při průměrném zůstatku nad 500 000 Kč a Genius Gold při průměrném zůstatku nad milion korun. Zdražení postihlo standardní účet Genius, zaplatíte za něj 89 Kč měsíčně (bylo 79 Kč) bez ohledu na zůstatek, od května se však již nenabízí.

Komentář

Spíše než minimální průměrný zůstatek je klientsky vstřícnější hodnotit podle výše obratu nebo podle celkové výše depozit u banky.

Vedení účtů zdarma podle zůstatkuPro vedení účtu zdarma je nutné splnit podmínku průměrného měsíčního zůstatku.
Typ účtu/zůstatek 0 – 249 999 Kč 250 000 – 499 999 Kč 500 000 – 999 999 Kč nad 1 mil. Kč
Genius 89 Kč 89 Kč 89 Kč 89 Kč
Genius Active 119 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Genius Active+ 169 Kč 169 Kč 0 Kč 0 Kč
Genius Gold 499 Kč 499 Kč 499 Kč 0 Kč
Genius Student 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Dětský Genius 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč

Průměrný zůstatek je počítán automaticky, a to od posledního dne předcházejícího měsíce do předposledního dne měsíce, za který se má poplatek účtovat (příklad pro měsíc červen: 31.5. – 29.6.).


Nevložíš hotovost na účet třetí osoby

GEMB evidentně chce naučit své i cizí klienty, aby používali bezhotovostní platby na účet třetích osob. Vklad u GEMB na jiný než váš účet vás bude stát přesně 70 Kč. Výjimkou jsou jen oprávnění disponenti nebo zaměstnanci firmy, která má u GEMB účet. První hotovostní vklad na váš účet se neplatí, za druhý a další platíte 6 Kč (neplatí pro stará konta Genius). Výběr hotovosti stojí vždy 60 Kč kromě konta Genius Active+, které má v ceně jeden hotovostní výběr za měsíc.

Manažerem svého účtu

Skutečnou renesanci zažilo internetové bankovnictví GEMB, kterému budeme ještě věnovat samostatný článek. Novou službou je tzv. GE Money Manager. Jde o grafické prostředí, které vám zobrazí a roztřídí platby podle jednotlivých kategorií. Při zadání příkazu k úhradě i při příchozí platbě si můžete jednotlivé platby pojmenovat podle kategorií a během měsíce jednoduchým náhledem vidíte nejen souhrnný přehled, ale i grafické zpracování příjmů a výdajů. Můžete si dopředu naplánovat své příjmy a nechat graficky vygenerovat očekávané výsledky svého hospodaření. Dopředu tak můžete vědět, jaké výdaje vás v následujících měsících čekají.

Tuzemský příkaz k úhradě dostal další dvě kolonky. V první si můžete platbu roztřídit do kategorií a ve druhé si konečně můžete zapsat i poznámku pro sebe, tj. nejen pro příjemce platby. Škoda jen, že je zobrazena v přehledu transakcí a už ne na výpise z účtu. Přibyla i záložka investování s přehledem vašeho portfolia investičních fondů.

dan_z_prijmu

Komentář

Nové služby potěší zvláště ty, kteří si vedou domácí účetnictví. GE Money Manager do jisté míry supluje program, který by vám podobné grafy po zadání dat vytvořil. Grafické rozhraní příjmů a výdajů je součástí účtu i u Fio záložny, byť ne s možností třídění podle kategorií. Je však skutečně ostudou, že v dnešní době tak velká banka neumí přes internet zadávat zahraniční platby, když už své internetové bankovnictví inovovala.

Nabídka GE Money Bank osloví hlavně aktivnější klienty, kteří za jeden paušál preferují jasné a definované služby. Tomu napomáhají i jednoduché podmínky finanční odměny za transakce kartou a nabídka odpuštění poplatku při zůstatku na účtu. Hračičky si vyhrají s novým prostředím internetového bankovnictví. Když to shrneme, nejde o převratné novinky, ale stávající klienty banky nové inovace potěší a potenciální mohou motivovat k přechodu.

Oslovuje vás inovovaná nabídka GE Money Bank?

  • Ano.
    17 %
  • Něco ano, něco ne.
    15 %
  • Ne.
    68 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).