Hlavní navigace

Názor k článku Prodávám byt, musím platit daň? od anonym - Tak především: autor v článku neustále operuje pojmem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2008 0:46

    bez přezdívky
    Tak především: autor v článku neustále operuje pojmem "trvalé bydliště". V zákoně 586/1992 přitom ale takovýhle pojem VŮBEC NEEXISTUJE.

    Zákon v paragrafu 2 odstavci čtvrtém jasně říká, cituji: "Bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat."

    V paragrafu 4 odstavci 1 se pak už mluví přímo o osvobození od daně, opět cituji: "Od daně jsou osvobozeny a) příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem."

    Ani slovo o TRVALÉM bydlišti, pane autore. Čili odstěhuju-li se od rodičů a koupím byt a NEPŘIHLÁSÍM SE K TRVALÉMU BYDLIŠTI, platí pro mě opět zmiňované dva roky. To Vaše TRVALÉ bydliště jste si vytáhl z paty. Stejné nesmysly jsem naposled slyšel v okamžiku, kdy jsem uplatňoval odpočet zaplacených úroků z hypotéky v podání DPFO - ani tam totiž neexistuj povinnost se do dané nemovitosti TRVALE přihlásit, stačí ji prokazatelně užívat.

    Takže fuj, styďte se (nebo vlastně ne - kvůli tomohlu blábolu jsem se zaregistroval, takže mi může Měšec.cz začít posílat kde co).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).