Hlavní navigace

Názory k článku Přehled o zaplaceném důchodovém pojištění už ve schránce nenajdete. Musíte na internet

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2022 8:06

    Kousavka

    Pokud bude pro OSVČ datovka povinná, tak se s tím část podnikatelů (ti mladší) naučí pracovat, část živnost zavře, protože je to další nesmyslná povinnost. Proč nemůže zůstat volba?
    Příklad: starší kadeřnice, která má pár let do důchodu. Nedělá žádné moderní věci, ale zákazníků má přesto dost, protože hodně lidem stačí ostříhání, nepotřebují melíry ani barvení. Takže jí napřed nařídíme EET a posléze datovku? Tak to kadeřnice zavře a půjde doplňovat zboží do super- hyper nebo roznášet poštu. Nebo se taky přihlásí na Úřadu práce a ještě bude pobírat podporu. Další služba zmizí z trhu. Přitom ta kadeřnice mohla tu práci dělat i při důchodu, sice omezeněji, ale pořád by na trhu ta služba byla.

  • 24. 2. 2022 21:32

    ViR

    Jakkoli s Vámi souhlasím, tak tady bohužel pláčete na špatném hrobě. To povinné používání datovek je asi nejhorší způsob, jak udělat elektronizaci státní správy. Ale pro ČR je to bohužel velmi příznačný způsob.

    Místo zvýhodnění pro stát žádoucích postupů se to řeší násilím. Zkuste oslovit poslance, jedině sněmovna totiž může změnit již schválený (a Babišiho vládou protlačený) zákon.

  • 25. 2. 2022 5:28

    J, Novák

    Do Peruna, to jsou pořád výmluvy! Řekněte mi, prosím, co to je "starší kadeřnice"? Pokud má pár let do důchodu, tak předpokládám, že jí je něco mezi 40-50 lety. Takže, pokud dobře počítám, v 90. letech, kdy se začal u nás rozmáhat internet, jí bylo tak něco přes dvacet, že? To skutečně nebyla schopna se za takřka 30 let naučit základní obsluhu jednoduchých programů, jako třeba právě datová schránka je? Vsadím se, že diskutovat na FB, twiteru atd., posílat kámoškám fotky, pracovat s internetovým bankovnictvím a další legrácky, to té vaší kadeřnici pár let před důchodem jde, že? Skutečně mě dost štvou lidi, kteří opakovaně zdůrazňují, jak ti "starší" jsou neschopní se něco nového naučit. Není vám to už hloupé? Paní Píchová, pokud píšete o sobě, tak si uvědomte, že ten příspěvek píšete také v nějakém programu na netu, takže si zkuste své obzory rozšířit. Hodně mi připomínáte lékaře, kteří kařka 10 let lobovali proti zavedení eletronických receptů a neschopenek, takže to ve finále museli dostat rostě befelem. Jejich argumenty byly přesně stejné, jako jsou ty vaše s tou kadeřnicí.

  • 25. 2. 2022 10:34

    Krtek

    Já bych odhadoval tu kadeřnici před důchodem spíš ve věku 60 - 65 let.
    Víte ale ona dnešní potřebná gramotnost není taková jaká by bya potřeba. Posílat nesmysly na FB a jinam je až dětinsky lehké. Ale aby takový člověk vůbec věděl co je rozlišení nebo barená hlobka u fotky (beru jako základ), v jakém formátu je ten soubor,kde je v telefonu uložen... To už (odhaduju) 80% národa neřeší.
    Potýkám se deno denně když mi někdo pošle dokument co má 50-100 MB (proboha !) kde je jedna fotka s popiskem a ještě rozmazaná. Po takových lidech jde opravdu těžko něco chtít, začít by se mělo už ve školství, já si prošel počítače od 8bitů a BASICu, dneska jsem jen uživatel ale mám povědomí..... a v dnešnim světě trpim a vím, že to nebude lehčí. IT věci se většinou zjednodušují, aby byly přístupné i lidem bez základních znalostí, což považuju za chybu.

  • 25. 2. 2022 10:38

    Kousavka

    Já jsem nikde neřekla, že ta kadeřnice je "neschopná", je to shodou okolností kadeřnice, ke které chodím. pracují tam dvě, jedna už je v důchodu, druhá má 3 roky do důchodu. Všechny platby berou keš. "Firemní účet" nemá ani jedna, ony ho nepotřebují. Nůžky jim nabrousí brusič, potřebné chem. přípravky koupí v drogerii za keš, pokud je potřebují. Barvení a melíry dělají jen na objednání, aby právě koupily tu drogerku. Za léta už vědí, co a jak potřebují. Občas je navštíví obchodní zástupce a ony si ozkouší něco novějšího. Internet k životu nikdy nepotřebovaly, mobily mají ještě analogové. Na PC neumí ani jedna. Jejich klientela jsou hlavně muži, popř. ženy, co potřebují jen ostříhat, hodně tam chodí důchodci. Jsou rády za to, že se na ně zatím nevztahuje EET. Povinné datové schránky je dorazí úplně.
    Dtto elektrikář, co nám dělal elektriku. Řemeslník precizní. Internet nemá a nepotřebuje, Ten už teda dotykáč měl, ale přiznal, že s ním jen telefonuje a občas něco vyfotí. Potřebný materiál zakoupí ve spešl obchodu. Do důchodu má 8 let. Řekl mi, že pokud stát zavede povinné EET, tak skončí. Strach o práci nemá, bude jezdit do Německa v režimu 3 týdny tam, týden doma. Tam by ho jako elektrikáře vzali okamžitě, jemu se to zatím nechce udělat, už je přece jen starší a má tu rodinu.
    Tyhle lidi zavedením povinné elektronizace vyženete z pracovního procesu. To je stejné jako zákaz kotlů k pevnému datu (letos v září) nebo zvažovaný zákaz spalovacích motorů, taky k pevnému datu. To proboha nejde zavést dobrovolnost a nechat ty starší lidi v klidu odejít do důchodu bez povinné elektronizace? To chcete vyštvat z trhu poslední řemeslníky? K čemu nám bude kadeřnice, která neostříhá xx lidí, ale bude roznášet noviny nebo doplňovat zboží v marketu, pokud tu práci v jejím věku ještě sežene. To se ti důchodci mají stříhat nůžkama navzájem sami?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).