Hlavní navigace

Názory k článku Pracovní poměry na dobu určitou: vše, co jste chtěli vědět

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 9. 2010 4:53

    Honza (neregistrovaný)

    Tohle všechno je jen další příčina kvetoucího švarcsystému. (Kromě daní a odvodů.) My ti dáme víc peněz, co ušetříme za právníka a za omylem zaměstnané nevyhoditelné lemply a ty budeš počítat s tím, že můžeš dostat výpověď bez odstupného.

  • 14. 9. 2010 12:43

    h. (neregistrovaný)

    Tento systém práce je jednak nelegální a druhak ohromě nevýhodný pro zaměstnance – „výpoveď“ může dostat kdykoliv, bez jakékoliv náhrady, nemá nárok na náhradu újmy na zdraví způsobené v práci, na úhradu případného léčení atd., v případě nemoci je jeho nemocenská o hodně nižší atd.
    Jsem normální zaměstnanec a bývám nemocný cca jednou za rok a mám 5 týdnů dovolené, kterou mám samozřejmě placenou 100% mzdy. Kdybych pracoval na švarc systém, musel bych dostávat minimálně 14 platů ročně, jenom, aby mi to zaplatilo dovolenou a rozdíly v případné nemocenské… A to jsem na tom stále šul-nul, takže se mi to nevyplatí. Aby se mi jako zaměstnanci švarc systém vyplatil a sám bych to volil jako svoji volbu být v nejistotě, ale za vyšší peníze, musel bych dostávat tak minimálně 17 platů ročně! (12 je standard, 2 mi nahrazují dovolenou a nemocenskou, 2 mi nahrazují výpovědní lhůtu nebo odstupné) a ten jeden jsou peníze navíc proč vůbec pracovat na švarc! A myslíte, že Vám nějaký zaměstnavatel bude dávat místo 12ti rovnou 17 platů?! Pokud děláte na švarc a dostáváte pod 17 platů ročně, tak se Vám to krutě nevyplácí oproti normální pracovní smlouvě :-))
    A to se ani nebavím o tom, že dělám v nadnárodní firmě a při výpovědi musím dostat dva měsíce odstupného + 6 platů najednou. Takže aby se mi švarc systém vyplatil, musel bych dostávat 23 platů ročně :-))) A asi těžko vám zaměstnavatel platí na švarcu dvojnásobek toho, co lidem na pracovní smlouvu.

  • 14. 9. 2010 13:19

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Proč vůbec pracovat na švarc? Sociální a zdravotní pojištění a daně ti asi moc neříkají, co?

  • 14. 9. 2010 13:43

    Honza (neregistrovaný)

    Zřejmě Vás tedy každý rok vyhazují s 6 měsíčním odstupným. Blahopřeju. Mně se podařilo být vyhozený s odstuným jen jednou v životě a jen se 3 měsíčními platy. (I tak to bylo docela fajn, nezastírám.)
    A myslíte, že Vám nějaký zaměstnavatel bude dávat místo 12ti rovnou 17 platů?!
    Jo, dělá se to tak. Ten poměr mezi nabídnutým švarc platem a platem bývá různý. Někde se švarcům dává i placená dovlená. Je to jak kdy, podle toho na čem se dohodnou.
    A švarc může být i legální. Nestanoví se pracovní doba a místo práce např. Pak to podle zákoníku práce už není švarc, i když fakticky to stále švarc je. Někdy je i těžké říci (i selským rozumem, nejen podle práva), co už vlastně je práce závislá a co nezávislá. Hranice je dost mlhavá s plynulými přechody.

  • 15. 9. 2010 13:47

    PK (neregistrovaný)

    Ja delam na švarc a jsem nadmiru spokojen. Mam 20 dni dovolene, za 15 let jsem necerpal nemocenskou. Mam cca o 40% vetsi prijem jak kolegove v prac. pomeru. Pokud poslanci svali nejaky zakon ze švarc system je nezakony, tak ja jsem si schvalil zakon ze odvody z prijmu presahujici 50% jsou nezakonne rovnez / soc.zdav.,dan z prijmu, spotrebni dane …/ Svarc je system jak nebyt otrokem statu! Je to obrana lidi proti zlovuli statu. Zvysene prijmy nekolikanosobne prevysuji negativa jako ze nedostanu odstupne ,placenou nemocenskou, stravenky atd. CR neni pravnim stattem proto se necitim byt vazan zakony.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).