Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Hrob vám pojistí pět pojišťoven, ale bez podmínek jen jedna od Jarmila - Netradiční téma. Přesto se mi zdá, že hroby budou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2010 13:15

    Jarmila (neregistrovaný)

    Netradiční téma.
    Přesto se mi zdá, že hroby budou do budoucna existovat jen v některých rodinách. V poslední době se setkávám s tím, že rodina si vyzvedne zpopelněného příbuzného a uloží ho třeba pod jeho oblíbený keř na chatě. Zapečetěná urna je sama o sobě zdravotně nezávadná, není třeba hrob, věnce a květiny na Dušičky ani v jinou roční dobu. Příbuzní si občas vzpomenou, když jsou zrovna na chatě, jen jim pohled zalétne ke keři. Není třeba se bát vandalů ani zlodějů, není třeba platit za pronájem hrobového místa, nemusíte myslet na nějaké Dušičky. Se zvýšeným pohybem obyvatel je to stále přijatelnější řešení. Znám i člověka, který uložil svého příbuzného do parku. Tvrdí, že mrtvý tam rád chodil a že je tak po smrti pořád na svém oblíbeném místě.

  • 8. 11. 2010 20:20

    petka (neregistrovaný)

    Urna pod keřem jako specialita? Kdepak, dnes už se pohřbívá online (neboztik.cz). Ale i tam bych se bála vandalů...

  • 9. 11. 2010 8:10

    Jarmila (neregistrovaný)

    Nevím, jak se ke hřbitovům postaví následující generace, ale mně už třeba v dnešní době hřbitovy připadají jako přežitek. Jo, pokud se pohřbívala celá těla, bylo třeba zajistit bezpečné místo pro zetlení těla tak, aby nenarušilo hygienické podmínky místa, kde žili ti živí, to měl hřbitov nezastupitelnou úlohu. Pokud byl hřbitov blízko kostela, do kterého věřící chodili každou neděli, nebyl problém o hrob pečovat a nasázet na něj květiny. Řada lidí se ale postupem doby přestěhovala a bydlí dost daleko od rodinných hrobů. Péči o hrob vyřešili jednoduše: překryli hrob deskou a na ni dali plastové kytky. Současná péče o hroby vypadá asi tak, že se příbuzní vydají jednou za rok vyměnit kytky na hrobě svých předků. Pokud ještě mají v místě další příbuzné, sejdou se a pokecají. Pokud ne, jedou třeba sto i víc kilometrů, aby na desku hrobu položili kytku a zapálili svíčku, což je záležitost maximálně pěti minut. Nevím jak vám, ale mně to při vší úctě k předkům připadá stále více nesmyslné. Takže urnu pod keřem a třeba i webové stránky naprosto chápu.
    Ke hřbitovům je třeba se zachovat citlivě. Na jednu stranu jsou tam umělecky a historicky cenné funerální artefakty, na druhou stranu je třeba vidět, do jakého zapomenutí upadly třeba židovské hřbitovy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).