Hlavní navigace

Počet padělků klesá. Jak je poznat? Ukázky (FOTOGALERIE)

7. 3. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: David Sillmen
Padělky české koruny nepatří mezi ty nejzdařilejší. Přesto si jich mnozí nevšimnou. Stačí přitom dobře znát několik základních ochranných prvků.

Přestože by se mohlo zdát, že padělání peněz, převážně pak bankovek, představuje pro Českou národní banku velký problém, realita je o poznání příznivější. Počet padělků totiž v České republice rok od roku klesá. V roce 2013 bylo na území České republiky zadrženo 3130 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn, nominálních hodnot a vzorů, o celých 1384 kusů méně než v roce 2012. Jejich hodnota představovala 6,178 milionu Kč. Ještě v roce 2003 bylo přitom zadrženo 11 187 kusů padělků.

České bankovky a mince jsou bezpečné, počet padělků v čase klesá a jejich nebezpečnost zůstává relativně nízká. Obvykle jsou totiž padělky bankovek vytvořeny pomocí inkoustových či laserových zařízení, což umožňuje jejich snadnou detekci, říká člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal.

O poznání nebezpečnější bývají padělky zahraničních světových měn, tedy například eura a dolaru. Padělatelé zde často používají klasické, offsetové tiskařské techniky a snaží se i o co nejlepší napodobení ochranných prvků. Proto jsou tyto padělky z hlediska kvality nebezpečnější. Stále však platí pravidlo, že má-li člověk alespoň základní povědomost o ochraně platidel, měl by padělek rozpoznat, dodává Lízal.

V roce 2013 bylo zadrženo 2045 kusů padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí, z toho 1985 kusů padělaných bankovek, 37 kusů padělaných mincí a 23 kusů pozměněných bankovek a mincí, v celkové hodnotě 1,887 milionu Kč  (v roce 2012 činila hodnota zadržených padělků 3,745 milionu Kč). Hodnota padělků je nižší z důvodu zadržení nižšího počtu padělků vyšších hodnot. Oproti roku 2012 ubylo 1472 kusů padělků bankovek a 76 kusů padělků mincí a přibylo 7 kusů pozměněných platidel. Na 10 000 obyvatel tak připadalo 2,04 padělku (v roce 2012 to bylo 3,58 padělku).

V roce 2013 bylo na území České republiky zadrženo 1085 kusů padělků zahraničních platidel, což bylo o 157 více než v roce 2012. Jejich hodnota v přepočtu podle kurzovního lístku ze dne 31. 12. 2013 činila přes 4,290 milionu Kč (v roce 2012 to bylo 2,670 milionu Kč). V roce 2013 se zvýšil počet padělků eur (bankovek i mincí) o 173 kusů. Stále setrvává trend poklesu počtu padělků USD. Oproti roku 2012 nedošlo k jejich výraznému snížení, avšak počet 103 kusů je nízký.

Rychlá kontrola pravosti bankovky

Bankovku vezměte do prstů

  • bankovní papír je specifický na omak
  • bankovka není hladká, na lícní straně by měl být hmatem citelný hlubotisk

Bankovku prohlédněte zejména proti světlu

  • zkontrolujte vodoznak
  • zkontrolujte soutiskovou značku
  • zkontrolujte mikrotext na ochranném proužku

Bankovku sklopte

  • v ornamentu na rameni portrétu je skrytý obrazec s nominální hodnotou
  • u nejnovějších vzorů 500 až 5000 Kč ochranný proužek mění barvu
  • u hodnot 1000 až 5000 Kč a nejnovějšího vzoru 500 Kč – na lícní straně prvek měnící barvu
  • u hodnot 1000 Kč, 2000 Kč (kromě vzoru 1996) a 5000 Kč – na lícní straně iridiscentní pruh

Ochranné znaky bankovek v detailu

Vodoznak

Je zřetelně viditelný, jestliže se na bankovku podíváme proti světlu. Je použit tzv. lokální stupňovitý (tj. kombinace pozitivního – tmavého a negativního – světlého s různými stupni odstínů mezi nejtmavší a nejsvětlejší částí) vodoznak umístěný ve střední části širokého nepotištěného okraje a tvoří ho portrét T. G. Masaryka, vyobrazeného na bankovce, negativní (běločaré) hodnotové číslo 5000 a sedící orlice. Při pohledu z lícní strany je stranově obrácený oproti portrétu vytištěnému.

Ochranné prvky

Okénkový proužek s vodotiskem

Proužek z umělé metalizované hmoty zapuštěný do papíru, široký 3 mm, který na lícní straně vystupuje vždy ve čtyřech intervalech na povrch papíru. Při pohledu na bankovku jsou vidět pouze vystupující části proužku na lícní straně, při pohledu proti světlu je proužek vidět z obou stran jako souvislá tmavá linka s prosvítajícím opakujícím se šrafovaným negativním mikrotextem ČNB 5000 Kč. Vystupující části mění svoji kovově lesklou barvu v závislosti na úhlu dopadu světla z hnědofialové na zelenou.

Ochranné prvky

Barevná vlákna

V papíru jsou zapuštěná okem viditelná vlákna oranžové barvy v délce 6 mm. Nejlépe zřetelná jsou na bílých okrajích bankovky.

Ochranné prvky

Soutisková značka

Z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé strany část zbývající. V průhledu proti světlu je značka vidět celá a její jednotlivé linky na sebe přesně navazují. Soutisková značka je kruhová a tvoří ji písmena „ČR“.

Ochranné prvky

Skrytý obrazec

Stane se viditelným tehdy, sklopíme-li bankovku ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla. Tvoří ho vždy číslo označující nominální hodnotu bankovky. Z delší strany bankovky je obrazec pozitivní, tj. tmavý, z kratší strany negativní (světlý). Je umístěn na lícní straně bankovky v ornamentu na rameni portrétu.

Ochranné prvky

Proměnlivá barva

Tento ochranný prvek je založen na optickém efektu. Šestiúhelník s hlavou českého lva vytištěný speciální tiskovou barvou mění své zbarvení v závislosti na tom, v jakém úhlu se bankovka sklopí proti dopadajícímu světlu. Zlatá barva, kterou vidíme při běžném čelním pohledu na bankovku, se při sklopení bankovky proti světlu změní na barvu zelenou.

Ochranné prvky

Iridiscentní pruh

Duhově lesklý, tzv. ochranný iridiscentní pruh o šířce cca 20 mm je umístěn na lícní straně blíže pravému okraji bankovky. Je dvoubarevný, zprava vzorovaný. Při běžném pohledu na bankovku se jeví jako průhledný, při sklopení bankovky proti světlu získává barevný nádech zlaté a fialové barvy s kovovým odleskem. Na iridiscentním pruhu vpravo jsou negativně (tj. jako světlé) vyznačené číslice 5000 a čtveřice lipových listů. Při sklopení bankovky se tyto číslice a symboly jeví proti lesklému pruhu jako tmavé.

Ochranné prvky

Mikrotext

skoleni_15_4

Mikrotext je tištěn jak tiskem z hloubky, tak tiskem z plochy. Na lícní straně tvoří konturu velkého hodnotového čísla, vnitřní šrafuru paprsků pod šestiúhelníkem se lví hlavou a pruhu základní barvy vybíhajícího od portrétu do pravého bílého okraje mikrotext číselně označující hodnotu bankovky. Šrafuru dvoubarevné stuhy tvoří mikrotext ve formě iniciál „TGM“ a její konturu v pravé části mikrotext ve formě zkratky „ČNB“. Na rubové straně je rovněž v pruhu základní barvy mezi státním znakem a pravým okrajem skryt mikrotext slovně označující hodnotu bankovky a v obou spodních rozích mikrotext PRAHA.

Ochranné prvky Ochranné prvky

Narazil jsem na padělek. Co dělat?

Zaprvé je třeba říct, že pokud máte o pravosti bankovky či mince pochybnosti, můžete ji od obchodníka či v jiném platebním styku odmítnout. Pokud ale až příliš pozdě zjistíte, že máte v peněžence padělek, rozhodně byste se měli ubránit myšlence na to, že bankovku zkusíte opět poslat do oběhu. V takovém případě už totiž pácháte trestný čin. Správně byste měli padělanou bankovku donést na Policii České republiky, která ji zašle České národní bance. Pokud ta potvrdí padělek, máte bohužel smůlu – bankovka je bez náhrady zabavena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).