Hlavní navigace

Plaťte bezpečně. Jak funguje placení přes mobil a hodinky a jaké jsou rozdíly?

6. 12. 2023
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Bezpečné způsoby placení zahrnují několik inovativních a pohodlných metod, které využívají technologie, jako jsou QR kódy, mobilní aplikace a tokenizace platebních karet. Ukážeme si, jak fungují a jak je v praxi můžete používat.

Platit mobilem lze i bez tokenizované platební karty, a tedy bez NFC. Stačí k tomu jen mobil s kamerou, což je dnes standard i u levných chytrých mobilů. Cesta vede přes QR kód a dnes již zcela standardizované QR platby. Ty jsou již zcela běžnou součástí faktur a v posledních měsících se s nimi můžete setkat i přímo u obchodníků jako alternativě k platebním kartám.

QR platby

U platebních karet do platebního režimu vstupuje několik subjektů. Každá transakce proto generuje poplatky, které někdo musí zaplatit, primárně je to obchodník.

Naproti tomu QR platba jde přímo od plátce k příjemci. Pomocí chytrého mobilu skenujete QR kód a po naskenování potvrdíte platbu ve své mobilní bankovní aplikaci nebo platební aplikaci.

Účtenka z QR platby v pražské restauraci

Autor: Jan Sedlák

Jak to funguje

Obchodník vygeneruje QR kód, který obsahuje všechny potřebné informace pro platbu, jako je částka a údaje obchodníka.

Vy používáte mobil s aplikací, která umožňuje skenování QR kódů (např. bankovní aplikaci nebo specializovanou platební aplikaci), a naskenujete QR kód.

Po naskenování zkontrolujete platební údaje (např. částku a příjemce platby) a potvrdíte platbu ve své aplikaci.

Peníze jsou elektronicky převedeny z vašeho bankovního/platebního účtu přímo na účet obchodníka jako okamžitá platba, nebo standardní platba (podle nastavení).

Mobilní QR platby Alipay v Číně

Mobilní QR platby Alipay v Číně

Autor: Jan Sedlák

Placení mobily, hodinkami a náramky

Platit mobily a nositelnými zařízeními je bezpečnější, ale i komfortnější než platba klasickou plastovou kartou. Karta ve vašem mobilu či hodinkách/náramku je bezpečná a nemusíte se bát jejího zneužití.

Když ztratíte plastovou kartu, nebo je vám odcizena, nálezce vidí její číslo, platnost a třímístný kód. Může ji zneužít pro platby na internetu a pro bezkontaktní platby.

Když přijdete o svůj mobil, záleží na typu telefonu, co se může stát.

Partner obsahu

 

V mBank děláme maximum pro to, abychom ochránili finance našich klientů. Neustále vyvíjíme nové funkce a nástroje, které jim pomáhají se zabezpečením jejich financí. 

Záleží nám ale i na tom, aby se naši klienti uměli chránit nejen při využívání bankovních služeb, ale i v každodenním životě – třeba proti podvodům na internetu. Proto jsme připravili bezpečnostní test, ve kterém si každý může vyzkoušet, jak dokáže čelit podvodníkům. Zkuste to i vy a vyhrajte iPhone 14.  #NaBezpecnostiZalezi

Mobily s Google Pay fungují i bez odemčení telefonu, stačí je jen „rozsvítit“. V tomto ohledu se chovají jako bezkontaktní karta, jen na ní nálezce nenajde číslo. Takto lze zaplatit do 500 Kč do doby, než automatický bezpečnostní prvek vyvolá povinný PIN.

S nalezeným iPhone bez znalosti přihlašovacích údajů nikdo nezaplatí, s výjimkou režimu tzv. expresní karty, který je určen pro veřejnou dopravu a který sami musíte povolit.

V obou případech však platí, že z nalezených mobilů mohou nálezci zkusit třeba vytěžit vaše soubory, ale ke kartám se nedostanou.

U hodinek a náramků je to ještě jednodušší. Některé chtějí zadat PIN před každou platbou. Drtivá většina ale po vás chce PIN jen jednou: při nasazení na ruku a následném spuštění. Poté můžete hodinkami a náramky platit (po vyvolání platební aplikace) v zásadě bez omezení. Ale ne tak úplně. Jakmile je z ruky sundáte, peněženka v nich se blokuje a pro její spuštění opět musíte zadat PIN. Pokud vaše hodinky budou na ruce více jak 24 hodin, opět bezpečnostní nastavení vyvolá podmínku zadání PIN při platbě.

Bezpečnost na prvním místě

Kromě standardního nastavení PINu a biometrických potvrzení mají mobily i hodinky/náramky ještě další bezpečnostní omezení – transakční limity. Přestože je v nich vaše peněženka odemčena po zadání vstupního kódu, stejně může jiný bezpečnostní prvek vyvolat další povinné zadání PIN, např. při překročení limitu transakce, počtu transakcí nebo jen tak náhodně.

Zneužít mobil a hodinky k bezkontaktnímu placení bez vašeho vědomí je proto značně obtížnější než u běžné plastové karty.

Mají i svá úskalí

Nic není růžové, i placení mobily a hodinkami má své zápory. Ty však nejsou z pohledu bezpečnosti, ale spíše používání a špatného nastavení bezkontaktních terminálů.

Při placení mobilem stoupá riziko, že vám prostě vypadne z ruky a rozbije se. Když vám takto vypadne při placení na mýtné bráně v zahraničí, nijak nadšeni nebudete.

Hodinky jsou naproti tomu praktičtější, ty vám nevypadnou. Ale domluvit se s bezkontaktním snímačem platebního terminálu někdy může vyžadovat naučit ruku akrobatickým prvkům. To platí primárně pro hodinky s Google Pay a Xiaomi Pay, naproti tomu hodinky s Apple Pay a Garmin Pay patří mezi platební špičku.

Praktické pro život

Ověřeným faktem je, že jakmile si jednou zvyknete na placení mobilem a hodinkami, začne se na vaši plastovou kartu pomyslně prášit, bezkontaktní placení pomocí zařízení je totiž silně návykové.

Autor článku to dělá takto: Pro platby kartou denně používá hodinky s bezkontaktními platbami: nakupování, veřejná doprava, pohonné hmoty apod., včetně plateb v zahraničí. Hodinky pokryjí 100 % transakcí. Nemusí vytahovat kartu ani mobil, má kontrolu nad platbami a hodinky jen tak z ruky neztratí. Transakce je rychlá a bezpečná. 

Pokud si platební terminál s hodinkami nerozumí, zaplatí mobilem. A pro případ nouze má v záloze plastovou kartu.

Pojďme si nyní vysvětlit hlavní platební řešení používaná v Česku.

Apple Pay

Apple Pay je mobilní platební a digitální peněženka od americké společnosti Apple, která umožňuje uživatelům provádět platby pomocí iPhonů, Apple Watch, iPadů a Maců. Funguje na principu bezkontaktních plateb a digitálního ukládání platebních karet.

Apple Pay pro bezkontaktní platby používá NFC. Své zařízení přiblížíte k platebnímu terminálu, který podporuje NFC, a proběhne platba.

V mobilech a hodinkách je čip, který šifruje a bezpečně ukládá informace o platebních kartách. To znamená že samotné informace o kartách jsou uložené přímo v zařízeních a nikoli na serverech Apple.

Samotnou platbu potvrzujete buď svým volitelným PINem, nebo biometricky.

Do Apple peněženky můžete uložit max. 12 platebních karet. Pokud máte iPhone 7 a starší, je to max. 8 karet.

Výhody

  • Unikátní, šifrovaný token reprezentuje vaše platební údaje místo skutečného čísla vaší karty, což zvyšuje bezpečnost.
  • Data platebních karet jsou uložena přímo v zařízeních Apple.
  • Praktická a pohodlná integrace napříč všemi zařízeními Apple.
  • Velmi spolehlivá služba.

Nevýhody

  • Funguje pouze s zařízeními Apple.
  • Apple sleduje vaše transakce (nikoli karty).
  • Z každé transakce musí vydavatel karty společnosti Apple platit poplatky.

U jakých zařízení můžete Apple Pay využít

  • iPhone 4S a vyšší
  • Apple Watch
  • Apple TV (online platby)
  • iPad (online platby)
  • Mac (online platby)

Apple Watch s Apple Pay

Autor: Depositphotos

Garmin Pay

Garmin Pay je platební technologie od americké společnosti Garmin, která vám umožní provádět bezkontaktní platby pomocí kompatibilních hodinek Garmin. Tato funkce funguje podobně jako jiné mobilní platební systémy, jako jsou Apple Pay nebo Google Pay, ale je integrována přímo do hodinek Garmin.

Výhodou je, že máte jedny hodinky s podporou plateb a je vám jedno, jaký typ mobilu zrovna máte. Garminy fungují jak na mobilech s Androidem, tak s iPhony.

Do hodinek Garmin můžete nastavit max. 10 platebních karet.

Garmin Pay, všechny karty v aplikaci pohromadě. (1. 12. 2021, Asus ZenFone 7 Pro)

Garmin Pay, všechny karty v aplikaci pohromadě (1. 12. 2021, Asus ZenFone 7 Pro)

Autor: Dalibor Z. Chvátal

Hodinky s Garmin Pay jsou vhodné pro všechny, kteří jsou často na cestách nebo se věnují aktivitám, při kterých nechtějí s sebou nosit peněženku.

Výhody

  • Unikátní, šifrovaný token reprezentuje vaše platební údaje místo skutečného čísla vaší karty, což zvyšuje bezpečnost.
  • Data platebních karet jsou uložena přímo v zařízeních Garmin.
  • Základem jsou hodinky a mobil je jen prostředek. Fungují téměř s jakýmkoliv mobilem s Androidem a iOS.
  • Platby s Garmin Pay banky nic nestojí.

Nevýhody

  • Garminy jsou primárně sportovní měřiče, takže nemají moc chytrých funkcí.
  • Menší podpora bank než u hlavních systémů Apple a Google.
Garmin Pay.

Garmin Pay

Autor: Dalibor Z. Chvátal

Google Pay

Google Pay je digitální peněženka a online platební systém od americké společnosti Google, který vám umožňuje provádět platby pomocí počítače, mobilních zařízení, smartphonů a hodinek. Do účtu nebo digitální peněženky Google Pay si přidáte své platební karty a poté je můžete používat pro bezkontaktní platby v obchodech nebo pro online transakce.

Google Pay umí přidat i věrnostní karty či jízdenky a integruje se s řadou jiných služeb Google.

Pod společnost Google patří také Fitbit Pay, ale tento původní platební systém společnosti Fibit, kterou Google koupil, je odsouzen k zániku a bude plně nahrazen Google Pay.

Vlevo Fitbit Charge 4 Special Edition, vpravo Samsung Galaxy Watch 4. Zabezpečení PINem. (14. 12. 2021)

Vlevo Fitbit Charge 4 Special Edition, vpravo Samsung Galaxy Watch 4. Zabezpečení PINem. (14. 12. 2021)

Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výhody

  • Unikátní, šifrovaný token reprezentuje vaše platební údaje místo skutečného čísla vaší karty, což zvyšuje bezpečnost.
  • Neomezený počet platebních karet, které můžete přidat.
  • Zcela bez poplatků pro zákazníky i vydavatele karet.
  • Nejširší podpora různých zařízení. Platit můžete i velmi levným mobilem nebo hodinkami/náramkem.

Nevýhody

  • Data transakcí Google používá pro váš reklamní profil.
  • Platební karty nejsou uloženy v zařízeních, ale na serverech Google. Dáváte mu tak svá data.

U jakých zařízení můžete Google Pay využít

  • Mobily s Androidem a NFC, s výjimkou novějších zařízení Huawei, které už nemají podporu Googlu.
  • Hodinky/náramky s operačním systémem Wear OS.
  • Jakýkoli počítač, tablet, mobil – pro online platby (včetně zařízení Apple).

Peněženka Google Pay v mobilu

Autor: Dalibor Z. Chvátal

Swatch Pay

SwatchPAY! je platební technologie od švýcarské společnosti Swatch, která umožňuje bezkontaktní platby prostřednictvím speciálně navržených hodinek Swatch. Tato technologie je podobná ostatním, jako jsou Apple Pay, Google Pay nebo Garmin Pay, ale je integrována přímo do hodinek Swatch.

Nedělejte online to, co byste v offline světě neudělali

 

Žijeme čím dál víc online. A s tím přibývá i nových rizik, se kterými se musíme potýkat. Někdy je prostě složité vyznat se, co je na internetu pravda, a která nabídka, jež nám přistane do mailu nebo do zpráv na sociálních sítích, je podvod.

Rozhodli jsme se vám život na síti usnadnit tím, že vám v sérii článků nazvané Bezpečně s Měšcem poradíme, jak se bezpečně chovat při online nakupování, jak se vyhnout podvodným soutěžím nebo co lze dělat při krádeži vaší identity.

Zásadním rozdílem oproti ostatním platebním metodám je možnost jejího použití offline. Hodinky Swatch jsou primárně hodinky, tedy „zobrazovač času“. NFC podpora je v nich integrovaná trvale, takže není potřeba je nabíjet. Platby fungují pořád.

Hodinky se SwatchPAY! jsou ideální pro ty, kteří hledají pohodlný způsob, jak platit, a zároveň chtějí nosit módní doplněk.

Výhody

  • Unikátní, šifrovaný token reprezentuje vaše platební údaje místo skutečného čísla vaší karty, což zvyšuje bezpečnost.
  • Žádné funkce, které vybíjejí baterii. Jde o klasické quartz hodinky.
  • Zcela bez poplatků pro zákazníky i vydavatele karet.
  • Můžete je používat i v Česku, plnou podporu nabízí mBank.
  • Nejste závislí na značce mobilu, fungují s Androidem i iOS.
  • Absolutní spolehlivost, tyto hodinky se vám jen tak nevybijí.

Nevýhody

  • Omezený počet zařízení s omezeným designem.
  • K platbě lze přiřadit jen 1 platební kartu.
  • Bez mobilu to nejde, potřebujete přes aplikaci spravovat kartu a přes NFC ji nahrát do hodinek.
Hodinky Swach BnWPAY s podporou služby Swatch Pay. (02/2022)

Hodinky Swach BnWPAY s podporou služby Swatch Pay (02/2022)

Autor: SWATCH AG

Xiaomi Pay

Xiaomi Pay je platební služba od čínské společnosti Xiaomi, navržená pro bezkontaktní platby pomocí náramků a hodinek značky Xiaomi. Samotné mobily Xiaomi pak používají platební peněženku Google Pay.

Do hodinek a náramků Xiaomi můžete nastavit max. 8 platebních karet.

Výhody

  • Unikátní, šifrovaný token reprezentuje vaše platební údaje místo skutečného čísla vaší karty, což zvyšuje bezpečnost.
  • Nízká pořizovací cena. Můžete si tak na nich sami vyzkoušet bezpečnost a pohodlnost placení.
  • Zcela bez poplatků pro zákazníky i vydavatele karet.
  • Můžete je používat i v Česku, plnou podporu nabízí dvě banky.
  • Nejste závislí na značce mobilu, fungují s Androidem i iOS.

Nevýhody

  • Podpora jen dvou bank v Česku.
  • Vaše (anonymizovaná) data mohou být odesílána do Číny.
Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC (13. 11. 2021)

Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC (13. 11. 2021)

Autor: Dalibor Z. Chvátal

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a osobní silniční dopravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).